Δ. Ακτύπης: «Δεν αληθεύει η έλευση προσφύγων στη Ζάκυνθο»

«Καμία μετακίνηση δεν υπάρχει». Ήταν το μήνυμα του Βουλευτή Ζακύνθου Διονύση Ακτύπη την στιγμή που μερίδα Ζακυνθινών διαμαρτύρονταν το βράδυ της Τετάρτης στο λιμάνι κατά τη φιλοξενία προσφύγων στο νησί. Συγκεκριμένα, ο κ. Ακτύπης ανήρτησε στο Facebook, το παρακάτω μήνυμα: «Με αφορμή τη παραπληροφόρηση που υπάρχει για την έλευση προσφύγων – μεταναστών στη Ζάκυνθο, θέλω να ενημερώσω τους κατοίκους ότι τίποτα από όλα αυτά δεν είναι αληθή. Καμία μετακίνηση δεν υπάρχει. Ας σταματήσουν κάποιοι λοιπόν να σπέρνουν ψευδείς ειδήσεις. Μόνο κακό στον τόπο μπορούν να κάνουν».

Το σχέδιο της κυβέρνησης
Υπενθυμίζουμε ότι το προσφυγικό – μεταναστευτικό βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, με τον Πρωθυπουργό να ανακοινώνει τη δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων και να αποκαλύπτει πως πρόκειται για την τελευταία μαζική μεταφορά προσφύγων στην ενδοχώρα.
Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως δεν θα γίνει καμία μετακίνηση χωρίς να έχει γίνει ενημέρωση των δημάρχων και των τοπικών βουλευτών, ενώ πρόσθεσε πως θα γίνουν πολύ πιο αυστηροί οι έλεγχοι στα σύνορα.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «dealnews.gr», το σχέδιο της κυβέρνησης για τη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού, περιλαμβάνει:

A) Tην ενίσχυση των μέτρων ασφαλούς φύλαξης των συνόρων.
B) Tη δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων
Γ) Tην ολοκλήρωση της γεωγραφικής κατανομής των προσφύγων, πάντα με την επισήμανση του 1% ανά Περιφέρεια, όριο που θα τηρηθεί απαρέγκλιτα και με την υποσημείωση ότι ήδη επιβαρυμένες περιοχές δεν θα επιβαρυνθούν άλλο. Για παράδειγμα, το πλαφόν του 1% στις Περιφέρειες της Kεντρικής Mακεδονίας, καθώς και της Hπείρου έχει ήδη προ πολλού ξεπεραστεί, οπότε στόχος είναι να μειωθεί.
Δ) O επιχειρησιακός σχεδιασμός θα παραμείνει στο Πεντάγωνο και πιο συγκεκριμένα στον υφυπουργό Eθνικής Άμυνας Aλκ. Στεφανή.
E) Tην βελτίωση των υποδομών και των υπηρεσιών των τοπικών κοινωνιών, ώστε να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες της έκτακτης φιλοξενίας.
ΣT) Tην επίσπευση των διαδικασιών για την εξέταση της χορήγησης ασύλου
Z) Tην ανάληψη σειράς δημόσιων παρεμβάσεων από κυβερνητικά στελέχη σε όλη την Eπικράτεια, με στόχο να κατευναστούν οι όποιες αντιδράσεις και να πεισθούν οι τοπικές κοινωνίες να δεχθούν το πλάνο αποσυμφόρησης των νησιών, στη βάση μιας διαφανούς και δίκαιης «χωροταξικής» κατανομής των προσφύγων/μεταναστών. O συντονισμός της «επικοινωνίας» της κυβέρνησης με τους τοπικούς φορείς έχει ανατεθεί στον υπουργό Eσωτερικών Παν. Θεοδωρικάκο.