Παίρνουν πίσω την διάταξη περί βλασφημίας

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του Υπουργείου για αλλαγές στον ποινικό κώδικα ο υπουργός αναγκάστηκε να πάρει πίσω τη διάταξη περί βλασφημίας. Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Δικαιοσύνης προσανατολίζεται προς αυστηροποίηση των ποινών που αφορούν στην παιδεραστία, στη διακίνηση μεταναστών. Επιπλέον είχε τη διάθεση να επαναφέρει ποινές περί κακόβουλης βλασφημίας των θείων.

Όμως μετά τις αντιδράσεις που αφορούν τη διάταξη για τη βλασφημία, φαίνεται να υποχωρεί το υπουργείο και να την αποσύρει. Η εν λόγω διάταξη αναμενόταν να προβλέπει έως και 2 χρόνια φυλάκιση για όσους προσβάλλουν τα θεία. Ωστόσο, όπως δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας: «Προβληματίζομαι πάρα πολύ. Δεν το κρύβω ότι μετά τον θόρυβο, που έχει προκληθεί, υπάρχει ένας μεγάλος προβληματισμός και βεβαίως είναι ένα ζήτημα που βλέπω με μεγάλη προσοχή. Θα δούμε από δω και πέρα πώς θα εξελιχθεί».
Συνεπώς κατόπιν των σημαντικών αντιδράσεων που εκδηλώθηκαν στην ανακοίνωση του νομοσχεδίου και συγκεκριμένα για αυτή τη διάταξη για το νέο Ποινικό Κώδικα η κυβέρνηση φαίνεται να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να πάρει πίσω αυτή την επίμαχη διάταξη.
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και ο κ. Τσιάρας συγκεκριμένα απέδωσε την επαναφορά της συγκεκριμένης διάταξης σε μία «προσπάθεια προστασίας των δικαιωμάτων θρησκευτικών μειονοτήτων», που κάνει η κυβέρνηση. Τούτο σημαίνει πως δε μπορεί κανείς να αγνοεί τα συγκεκριμένα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα και μην λειτουργεί με τρόπο που να εξασφαλίζει τη συνοχή του κοινωνικού συνόλου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Δήλωσε λοιπόν ότι καθώς βρισκόμαστε «μπροστά σε γεγονότα που εξελίσσονται με αρνητικό τρόπο στην ελληνική κοινωνία και μιλώ για την αντιπαράθεση μεταξύ ομάδων μεταναστών που εγκαθίστανται στην ενδοχώρα και δημιουργούνται εντάσεις».
Δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι ανάλογες διατάξεις ισχύουν και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, και είπε ότι η Δανία που την είχε καταργήσει, την επανάφερε.
Σήμερα θα μιλήσει για το νέο Ποινικό Κώδικα στην Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και δεν αποκλείεται να κάνει ο ίδιος ειδική αναφορά στο θέμα αυτό και να πάρει πίσω την συγκεκριμένη διάταξη.
Τι άλλο προβλέπεται στο νομοσχέδιο
Αυστηρότερες ποινές για βιασμούς. Προβλεπόταν κάθειρξη 5 έως 15 έτη και έγινε κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών.
Αυστηρότερο πλαίσιο ποινών για διακίνηση μεταναστών. Ήδη, ο νόμος προέβλεπε αυστηρή ποινή. Τώρα αυξάνονται τα πρόστιμα και οι ποινές. Η ποινή και τα πρόστιμα που επιβάλλονται είναι για κάθε μεταφερόμενο άτομο.
Αναφορικά με την κλοπή από δύο ή περισσότερους, απαλείφεται, από το συζητούμενο σχέδιο νόμου, η διάρρηξη και πλέον εάν η κλοπή τελέστηκε από δύο ή περισσότερους που είχαν οργανωθεί για την τέλεση κλοπών, τιμωρείται με κάθειρξη έως 10 έτη και χρηματική ποινή.
Τροποποιείται το άρθρο 79 του Ποινικού Κώδικα, παράγραφος 7, έτσι ώστε στην απόφαση να αναφέρονται ρητά οι λόγοι που δικαιολογούν την κρίση του δικαστηρίου για την επιμέτρηση της ποινής που επέβαλε. «Στο προηγούμενο καθεστώς για την επιμέτρηση της ποινής χρειαζόταν ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, πράγμα που θα οδηγούσε σε σωρεία αναιρέσεων. Δεν χρειάζεται πλέον φλυαρίες στην απόφαση, και όπως όλα τα χρόνια είχε αιτιολογία η απόφαση, έτσι θα έχει και τώρα. Το ζήτησε η Ένωση Εισαγγελέων, το ζήτησαν οι δικαστές», δήλωσε ο υπουργός.