Mικρής έκτασης ζημιές προκάλεσε η «Βικτώρια» | SOS για το κλίμα από τους επιστήμονες

•Δεν εκτελέστηκε κανένα ακτοπλοϊκό δρομολόγιο
•Σε ετοιμότητα αρχές και υπηρεσίες
•Οι επιστήμονες ανησυχούν για τη μείωση των βροχοπτώσεων

Η «Βικτώρια» επισκέφτηκε το νησί μας από χθες και ο Νοέμβριος έδειξε για τα καλά τα δόντια του… Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας δεν εκτελέστηκε κανένα δρομολόγιο πλοίου, καθώς οι άνεμοι παρέμειναν θυελλώδεις, ενώ έντονες ήταν και οι καταιγίδες από το μεσημέρι και μετά.

Στο μήνυμά του για τα έντονα καιρικά φαινόμενα ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του νησιού μας, Ιωάννης Πανόπουλος τόνισε ότι όλοι οι πολίτες πρέπει να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους τις οδηγίες που έχει δημοσιεύσει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και κυρίως να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις. «Αποφυγή των άσκοπων μετακινήσεων και τήρηση όσων κανόνων δίνονται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη», τόνισε χαρακτηριστικά.

Μικρής έκτασης ζημιές

Χθες η Πυροσβεστική Υπηρεσία κλήθηκε για κοπή δέντρου στον Κοιλιωμένο, ενώ επίσης σημειώθηκε μία μικρή κατολίσθηση στον Αγαλά. Στην πόλη, η Αστυνομία, το Λιμεναρχείο και συνεργείο της Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου, απομάκρυναν πέτρες από την παραλιακή οδό (πίσω από το Πνευματικό Κέντρο), τις οποίες «έφεραν» από τη θάλασσα οι σφοδροί άνεμοι που έπνεαν το μεσημέρι.
Επίσης, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αντιπεριφερειάρχη Ζακύνθου Γ. Στασινόπουλο και με την Προϊσταμένη του Τμ. Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Ζακύνθου Μ. Μουζάκη, προκειμένου να αποκτήσει πλήρη εικόνα από το πέρασμα της κακοκαιρίας από το νησί και τα πιθανά προβλήματα που μπορεί να διαπιστώνονταν. Ωστόσο, σύμφωνα με όσα δήλωσε η κα Μουζάκη, τόσο μετά τις αυτοψίες που πραγματοποίησε κλιμάκιο της Πολιτικής Προστασίας όσο και μετά από επικοινωνία που είχε με προέδρους χωριών, διαπιστώθηκε ότι τα αντιπλημμυρικά έργα λειτούργησαν και δεν δημιουργήθηκαν προβλήματα. Επίσης, η κα Μουζάκη για άλλη μία φορά, καλεί τους συμπολίτες μας με αφορμή την χθεσινή κακοκαιρία, να μεριμνούν για τον καθαρισμό των περιουσιών τους. Τέλος, επικοινωνία είχε το Τμ. Πολιτικής Προστασίας με τον Δήμο και το Δασαρχείο, καθώς είχαν τεθεί σε επιφυλακή καθόλη τη διάρκεια της ημέρας και απαιτείτο συντονισμός.
Το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. σε ανακοίνωση που εξέδωσε ενημέρωσε τους συμπολίτες μας για την επιδείνωση του καιρού και ζήτησε να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, αποφεύγοντας όσο το δυνατόν τις άσκοπες μετακινήσεις. Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Προτείνεται σε όλους τους κατοίκους της Ζακύνθου, εάν και εφόσον αντιληφθούν κατά τόπους έντονα καιρικά φαινόμενα όπως ισχυρή βροχόπτωση και έντονους ανέμους να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις ειδικά σε περιοχές που ενέχουν κίνδυνο κατολισθήσεων και τοπικών πλημμυρικών φαινομένων». Παρακαλούνται δε, όλοι οι κάτοικοι ειδικά των αγροτικών περιοχών, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε φαινόμενα συσσώρευσης φερτών υλικών και αντικειμένων που μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα σε τάφρους χειμάρρους γεφύρια και ρέματα.


Σημαντική μείωση των βροχοπτώσεων
Καμπανάκι κινδύνου κρούουν οι επιστήμονες

Ο επίκουρος καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου Αναστάσιος Καλημέρης, αναφέρθηκε στα έντονα καιρικά φαινόμενα και τόνισε ότι θα είναι μικρής διάρκειας, αφού από σήμερα θα είναι αισθητά βελτιωμένη η κατάσταση. «Η επιδείνωση του καιρού οφείλεται σε ένα βαρομετρικό χαμηλό το οποίο έχει ενισχυθεί στο Τυρρηνικό Πέλαγος, δηλαδή δυτικά της Ιταλίας και ένα ψυχρό μέτωπο που χθες το πρωί βρισκόταν στο Κεντρικό Ιόνιο και κινούταν Βόρεια βορειοανατολικά. Το ψυχρό μέτωπο που πέρασε συνοδεύεται από έντονες καταιγίδες και ισχυρές βροχοπτώσεις. Παρόλα αυτά, η πρόγνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Μεσοπρόσθεσμων Προγνώσεων δείχνει ότι το φαινόμενο θα είναι σχετικά μικρής διάρκειας όσον αφορά τη μέγιστη ένταση του, καθώς το συγκεκριμένο βαρομετρικό χαμηλό, αντί να κινηθεί δυτικά προς το Αιγαίο, κινείται βόρεια προς την Αδριατική», είπε ο κ. Καλημέρης.

Ιδιαίτερα ξηρός ο Οκτώβρης

Ένα ζήτημα που επισήμανε ο κ. Καλημέρης και προκαλεί μεγάλο προβληματισμό στην επιστημονική κοινότητα είναι η σταδιακή μείωση των βροχοπτώσεων στα Ιόνια Νησιά, αφού ο Οκτώβριος που πέρασε ήταν ιδιαίτερα ξηρός. Αυτό όπως αναφέρεται, θα προκαλέσει προβλήματα. «Πράγματι είναι γεγονός ότι φετινό φθινόπωρο έχει δώσει πολύ λιγότερες βροχοπτώσεις από το κανονικό, ειδικά στα Επτάνησα, την Κεφαλονιά και ιδιαίτερα, τη Ζάκυνθο. Ο Οκτώβριος για παράδειγμα έκλεισε με πολύ μικρότερα ύψη βροχόπτωσης από το κανονικό και ακόμα και οι λίγες βροχές που έπεσαν ήταν χρονικά συγκεντρωμένες και ήταν καταιγιδοφόρες. Σημαίνει ότι ακόμα και αν ένα καταιγιδοφόρο επεισόδιο σου δώσει 1-2-3 εκατοστά βροχόπτωσης μέσα σε μισή ώρα, αυτή η ποσότητα νερού δεν είναι εύκολο να κατακρατηθεί από τον υδροφόρο ορίζοντα και επομένως, να είναι χρήσιμη για τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα».

Ο κ. Καλημέρης κλήθηκε να απαντήσει για το αν κλιματική αλλαγή μπορεί να προκαλέσει άμεσα προβλήματα στις σοδειές, με τον ίδιο να τονίζει ότι μια τέτοια εξέλιξη είναι σίγουρα αρνητική για τις καλλιέργειες και μακροπρόθεσμα θα προκαλέσει πολλά και σοβαρά προβλήματα. «Οποιαδήποτε κλιματική ανωμαλία τόσο στη θερμοκρασία όσο και στη βροχόπτωση προφανώς έχει επιπτώσεις στις καλλιέργειες αλλά θα έλεγα ότι εκείνο το οποίο προσωπικά με προβληματίζει όσον αφορά τη μακροχρόνια εξέλιξη των βροχοπτώσεων στο Ιόνιο, είναι το γεγονός ότι σταδιακά οι βροχοπτώσεις μειώνονται και αυτό δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα σε συνδυασμό με την πολύ μεγάλη κατανάλωση νερού που συμβαίνει κατά την άνοιξη».

Πόσο θα διαρκέσει η «Βικτώρια»

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία και σήμερα Τετάρτη (13-11-2019), τα νησιά του Ιονίου, η Ήπειρος, η Δυτική Στερεά και η Δυτική Πελοπόννησος, θα επηρεαστούν από την κακοκαιρία, με εξασθένηση από τις απογευματινές ώρες. Από τις πρωινές ώρες και μέχρι το μεσημέρι η «Βικτώρια» θα κατευθυνθεί προς τα ανατολικά. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι με ένταση 8 έως 9 μποφόρ μέχρι και τις πρωινές ώρες της Τετάρτης (13-11-2019). Στο Ιόνιο τις πρωινές ώρες της Τρίτης έφτασαν σε επίπεδο θύελλας, τοπικά 10 μποφόρ.

Οδηγίες Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων. Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων. Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους

Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).

Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.