Στην 9η Συνδιάσκεψη της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης (DGV) ο Κώστας Καποδίστριας

Στη φιλόξενη πόλη του Έρντινγκ της Βαυαρίας πραγματοποιήθηκε η 9η ετήσια συνδιάσκεψη της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης (DGV IX), ενώ ήδη έχουν αρχίσει οι προεργασίες για την ΔΕΘ του 2020 όπου τιμώμενη χώρα είναι η Γερμανία.

Στη συνδιάσκεψη δόθηκε το σύνθημα της επανεκκίνησης των σχέσεων Ελλάδας και Γερμανίας, όπως σηματοδοτήθηκε από την πρόσφατη συνάντηση της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η αυτοδιοίκηση είναι σε πρώτο πλάνο και κυρίως η συνεργασία των δήμων και των περιφερειών Ελλάδας και Γερμανίας, ενώ στην Συνέλευση συμμετέχουν εκτός από δημάρχους και περιφερειάρχες, αλλά και στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης και πολιτικά ιδρύματα.

Στο επίκεντρο της Συνέλευσης ήταν θέματα όπως η αναζήτηση ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων για τη διμερή συνεργασία μεταξύ ελληνικών και γερμανικών φορέων, η εμβάθυνση και η δρομολόγηση νέων συνεργασιών αλλά και ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης ως πυλώνας ανάπτυξης και επαγγελματικής κατάρτισης.

Ακόμη, το πρόγραμμα της φετινής συνδιάσκεψης περιελάμβανε πολύ ενδιαφέροντα εργαστήρια σχετικά με τη σύγχρονη δημοκρατία, τις κοινωνικές ανισότητες, το περιβάλλον αλλά και τις σύγχρονες προκλήσεις για την τοπική αυτοδιοίκηση.

Μεταξύ άλλων, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία μέσω επιμορφωτικών εκδρομών στην περιοχή του Έρντινγκ να ενημερωθούν για καλές πρακτικές σχετικά με τα ζητήματα της επεξεργασίας λυμάτων, της γεωθερμίας και των ιαματικών πηγών αλλά και της προώθησης των γεωργικών προϊόντων.

Από εδώ και πέρα θα υπάρξει καλύτερη δικτύωση με την τοπική αυτοδιοίκηση. Για τον σκοπό αυτό αυξάνονται σε τρεις, από δύο μέχρι τώρα, οι συντονιστές, οι οποίοι θα προωθήσουν την πρακτική συνεργασία στη Γερμανία. Στην Ελλάδα, θα συσταθεί ένα αυτόνομο γραφείο στην Αθήνα υπό τη σκεπή του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (AHK) και θα αυξηθεί το προσωπικό της ΕΓΣ, δίνοντας έμφαση στη συνεργασία με τους ελληνικούς θεσμούς της αυτοδιοίκησης, τις νότιες περιφέρειες και τα νησιά, καθώς και με την κεντρική κυβέρνηση στην πρωτεύουσα.

Την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων εκπροσώπησε ο ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης & Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Δρ. Κωνσταντίνος Καποδίστριας.
Ο κ. Καποδίστριας είχε τη δυνατότητα να συζητήσει με συναδέλφους του στην Γερμανία, αλλά και με επιχειρηματίες, έτσι ώστε να ανοιχθούν δίαυλοι επικοινωνίας και μελλοντικής συνεργασίας, με απώτερο σκοπό την ανάπτυξη των νησιών του Ιονίου.