Εφαρμογή για smartphone εντοπίζει οφθαλμοπάθειες σε παιδιά από φωτογραφίες!

Μία πρωτότυπη, δωρεάν εφαρμογή για «έξυπνα» κινητά που επιτρέπει στους γονείς να ανιχνεύσουν σοβαρές παθήσεις στα μάτια των παιδιών τους, δημιούργησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Baylor, στο Τέξας.
Η εφαρμογή (app) αναζητά στις φωτογραφίες των παιδιών τα ίχνη από μη φυσιολογικές αντανακλάσεις από τον αμφιβληστροειδή χιτώνα των ματιών. Ο χιτώνας αυτός βρίσκεται βαθιά μέσα στο μάτι. Οι μη φυσιολογικές αντανακλάσεις του φωτός από αυτόν είναι υπεύθυνες για την λευκοκορία, η οποία αποτελεί κύριο σύμπτωμα ορισμένων οφθαλμοπαθειών, όπως το ρετινοβλάστωμα.
Όταν η λευκοκορία (ή αλλιώς «άσπρη κόρη του οφθαλμού») είναι εξελιγμένη, γίνεται εύκολα αντιληπτή, αφού η κόρη του ματιού του παιδιού φαίνεται άσπρη στο δυνατό φως (όπως αυτό ενός φλας).
Η νέα εφαρμογή όμως μεγεθύνει αποτελεσματικά τις πρώιμες ενδείξεις της. Έτσι οι γονείς μπορούν να την εντοπίσουν στα μάτια των παιδιών τους σε πιο πρώιμο στάδιο της ανάπτυξής της.
Οι επιστήμονες του Baylor δοκίμασαν την εφαρμογή τους σε χιλιάδες φωτογραφίες παιδιών, ορισμένα από τα οποία είχαν διαγνωστεί αρκετό καιρό μετά τη λήψη τους με διάφορες οφθαλμοπάθειες που προκαλούν λευκοκορία. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, η εφαρμογή τους εντόπισε με ακρίβεια τις οφθαλμοπάθειες στο 80% των περιπτώσεων. Επιπλέον, οι φωτογραφίες που κρίθηκαν ως ύποπτες είχαν ληφθεί κατά μέσο όρο 1,3 χρόνια πριν από τη διάγνωση των οφθαλμοπαθειών.
«Η αντανάκλαση του ορατού φωτός στα αιμοφόρα αγγεία του χοριοειδούς και του αμφιβληστροειδούς χιτώνα του ματιού κάνει την κόρη του ματιού να φαίνεται κόκκινη όταν την εξετάζουμε με το οφθαλμοσκόπιο, που έχει δυνατό φως», λέει ο χειρουργός-οφθαλμίατρος Δρ. Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, MD, ιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας LaserVision, καθηγητής Οφθαλμολογίας Πανεπιστημίου Νέας Υόρκης, NYU Medical School. «Το ίδιο συμβαίνει και όταν λαμβάνουμε μία φωτογραφία με φλας, το οποίο κοιτάζει απευθείας το άτομο. Ο έλεγχος των ματιών γι’ αυτό το αντανακλαστικό της κόρης αποτελεί τμήμα του τακτικού τσεκάπ στο οποίο υποβάλλουμε τα βρέφη και τα μικρά παιδιά».
Όταν, όμως, τα βρέφη και τα μικρά παιδιά πάσχουν από ορισμένες οφθαλμοπάθειες, το αντανακλαστικό αυτό δεν αναπτύσσεται φυσιολογικά ή/και συμμετρικά. Έτσι, αντί να μοιάζει η κόρη του ματιού (ή τμήμα αυτής) κόκκινη, μοιάζει πιο ανοιχτόχρωμη έως λευκωπή (δηλαδή παρατηρείται λευκοκορία).

Πηγή: iatropedia.gr