Άγρυπνοι φρουροί – 85 μάχες με τις φλόγες έδωσαν φέτος οι Πυροσβέστες

Η φετινή αντιπυρική περίοδος μας «πλήγωσε» πολύ… Στη μνήμη όλων των συμπολιτών μας θα μείνουν ανεξίτηλες οι εικόνες από την καταστροφική πυρκαγιά που ξέσπασε στα μέσα του Σεπτέμβρη σε Λιθακιά, Κερί και Αγαλά. Η αντιπυρική περίοδος ολοκληρώθηκε στις 31 Οκτωβρίου και ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ζακύνθου, Ιωάννης Πανόπουλος, μιλά στην «ΗΜΕΡΑ» για όλα τα περιστατικά που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η υπηρεσία, για όλα όσα τον προβλημάτισαν, αλλά και για τις νέες πρακτικές που ακολουθήθηκαν από την Π.Υ. και από τις υπόλοιπες αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες για την πρόληψη και αντιμετώπιση περιστατικών.

Δυστυχώς, από την αρχή του έτους μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου ξέσπασαν στο νησί μας 85 πυρκαγιές, με αποτέλεσμα 7.125 στρέμματα να γίνουν στάχτη. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι πρώτες αναφορές του Διοικητή, κληθείς να σχολιάσει την φετινή αντιπυρική περίοδο, είναι στην μεγάλη πυρκαγιά του Σεπτέμβρη, επισημαίνοντας ότι οι συνθήκες εκείνη την ημέρα ήταν ιδιαίτερες… Τονίζει ότι θα μπορούσαμε να είχαμε θρηνήσει ανθρώπινες ζωές… «Η φωτιά του Σεπτέμβρη είχε μία ιδιαιτερότητα. Βάσει του πυροθερμικού φορτίου και του σημείου που ξέσπασε, θα μπορούσε να είχε προκαλέσει πάρα πολλά προβλήματα. Θα μπορούσαν να είχαν χαθεί ανθρώπινες ζωές. Λόγω της μεγάλης κινητοποίησης που έγινε, καταφέραμε να μην υπάρχει το ίδιο βράδυ ενεργό μέτωπο στο σημείο. Αυτό ήταν πολύ σημαντικό για εμάς. Καταφέραμε να περιορίσουμε τη φωτιά στο σημείο και μάλιστα, χωρίς να υπάρχει τις πρώτες ώρες βοήθεια από εναέρια μέσα. Οι καιρικές συνθήκες ήταν αντίξοες. Προτεραιότητά μας είναι η ανθρώπινη ζωή και η προστασία της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας. Το σημαντικό ήταν ότι κινητοποιήθηκε όλος ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας».

Στο νησί μας, για το περιστατικό, υπενθυμίζουμε ότι ήρθαν ο Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιάς, ο Υπαρχηγός του ΠΣ, Υποστράτηγος Κ. Κυριακόπουλος, ο Υποστράτηγος του ΠΣ Αχ. Τζουβάρας, ο Διοικητής της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης, Αρχιπύραρχος Ευθύμιος Γεωργακόπουλος, ενώ από την πρώτη στιγμή στα χωριά που δοκιμάστηκαν βρέθηκαν ο Βουλευτής, ο Αντιπεριφερειάρχης και ο Δήμαρχος. Ο κ. Πανόπουλος υπογραμμίζει ότι «ήταν σημαντική η παρουσία όλων» και επισημαίνει ότι σκληρό αγώνα έδωσαν επίσης τα Τμήματα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου και της Περιφέρειας, οι εθελοντές και οι πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων. «Ολοκληρώθηκε μία αντιπυρική περίοδος που ήταν πολύ δύσκολη για το νησί της Ζακύνθου. Θέλω να ευχαριστήσω επίσης, τους συναδέλφους αξιωματικούς, υπαξιωματικούς, πυροσβέστες, 5ετούς υποχρέωσης, εποχικούς, τα Τμήματα Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας και του Δήμου, την Αστυνομία, το Δασαρχείο και τις εθελοντικές ομάδες για την ετοιμότητα και τη συνεργασία καθόλη τη διάρκειας της αντιπυρικής περιόδου».

Οι απώλειες
Αξίζει να αναφέρουμε ότι η φωτιά του Σεπτέμβρη ήταν η 2η μεγαλύτερη και καταστροφικότερη πυρκαγιά για το 2019 στην Ελλάδα. Κάηκαν χιλιάδες στρέμματα παρθένου δάσους, αιωνόβιων ελαιώνων και αγροτικών καλλιεργειών αφήνοντας πίσω τους μια τεράστια φυσική και περιβαλλοντική καταστροφή. Απειλήθηκαν δύο χωριά, το Κερί και ο Αγαλάς και χρειάστηκε να εκκενωθεί το Κερί. Κάηκαν μία ξενοδοχειακή μονάδα, ένα συγκρότημα 14 ενοικιαζομένων δωματίων, τέσσερα σπίτια και μία αποθήκη.
Ο κ. Πανόπουλος τονίζει: «Δεν είμαστε καθόλου ευχαριστημένοι, καθώς κάηκαν χιλιάδες στρέμματα. Εμείς θέλουμε να μην υπάρχει ούτε ένα στρέμμα καμένης επιφάνειας. Αυτός είναι ο στόχος μας! Από την άλλη, όμως, κρατάμε από αυτό το περιστατικό την άψογη συνεργασία που είχαμε με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Φέτος, πρέπει να αναφέρουμε ότι κινητοποιήθηκαν για πρώτη φορά αρχές και υπηρεσίες, για παράδειγμα, ήταν η πρώτη φορά που οχήματα του Δήμου συμμετείχαν σε περιπολίες. Επίσης, είχαμε καλή συνεργασία με το Δασαρχείο και τις εθελοντικές ομάδες και αυτό είναι μία σημαντική παρακαταθήκη για τις επόμενες χρονιές».

Τριπλασιάστηκαν οι περιπολίες
Ο Διοικητής αναφέρει ότι η φετινή αντιπυρική περίοδος είχε και άλλα σημαντικά χαρακτηριστικά, καθώς αφενός τριπλασιάστηκαν οι περιπολίες, αφού 12 οχήματα (3 μικρά από το Δήμο) έκαναν καθημερινές περιπολίες, στις οποίες συμμετείχαν μεικτά κλιμάκια από την Αστυνομία και το Δασαρχείο και αφετέρου, το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Ελατίων χρειάστηκε να επέμβει σε 13 πυρκαγιές.

Κληθείς να σχολιάσει τα ποσοστά εξιχνίασης υποθέσεων, ο κ. Πανόπουλος, σημείωσε: «Η υπόθεση του 2017 είναι ακόμα σε εξέλιξη. Κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού ήταν φέτος συνέχεια στο νησί και στο συμβάν, ενώ ζητήθηκε από τον Αρχηγό του ΠΣ και στάλθηκε τρεις φόρες ακόμα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, για αρκετές μέρες. Δεν είναι απλό να ολοκληρωθεί μία δικογραφία. Για την πυρκαγιά της Λιθακιάς, η ΔΑΕΕ έχει αναλάβει την υπόθεση σε συνεργασία με το τοπικό Ανακριτικό Τμήμα και είναι σε πολύ καλό δρόμο».