Κτηματολόγιο: Πρόστιμα με βάση τις αντικειμενικές αξίες

Ο χρόνος καθυστέρησης της τακτοποίησης του ακινήτου σε συνδυασμό με αντικειμενική αξία του αναμένεται να οριοθετούν τα πρόστιμα για τη μη υποβολή δηλώσεων ακίνητης περιουσίας στο Κτηματολόγιο. Τα πρόστιμα αυτά αναμένεται να ενεργοποιηθούν εντός του πρώτου εξαμήνου του 2020

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, σε δηλώσεις του τόνισε πως «ουδείς εκπρόθεσμος πολίτης αντιμετωπίζει κίνδυνο να χάσει το ακίνητό του, αλλά θα υπήρχε μια ηθική αφερεγγυότητα απέναντι στους συνεπείς πολίτες, αν δεν προβλεπόταν πρόστιμο για τον ασυνεπή, πρόβλεψη που έτσι κι αλλιώς επιβάλλει η νομοθεσία».

Ακολούθως τόνισε ότι στόχος του ΥΠΕΝ είναι η μεγαλύτερη επιτάχυνση της διαδικασίας κατάρτισης του Κτηματολογίου. Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα ότι τους δύο τελευταίους μήνες σημειώθηκε η καλύτερη επίδοση υποβολής δηλώσεων για ολόκληρο το 2019.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Κτηματολογίου, σε 21 περιφερειακές ενότητες της χώρας, τον Σεπτέμβριο υποβλήθηκαν 700.000 και πλέον δηλώσεις, ενώ τον Οκτώβριο ο αριθμός των δηλώσεων ξεπέρασε τις 950.000.

«Σιγά σιγά σχηματοποιείται το Γεωχωρικό Σχέδιο της χώρας, το πρώτο σημαντικό βήμα στη διαδικασία κατάρτισης του Κτηματολογίου» σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης, υπενθυμίζοντας ότι τον τρέχοντα μήνα λήγουν οι προθεσμίες συλλογής δηλώσεων και για 10 ακόμη περιφερειακές ενότητες.

Δρομολογούνται νομοθετικές παρεμβάσεις για τη στελέχωση του Κτηματολογίου

Ο υφυπουργός ΠΕΝ, αρμόδιος για θέματα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Δ. Οικονόμου έκανε αναφορά σε ενέργειες του υπουργείου, που στοχεύουν στη βέλτιστη παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες.
Δήλωσε ότι δρομολογούνται σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων για την άμεση στελέχωση του Κτηματολογίου με το απαραίτητο επιστημονικό προσωπικό και τη διαδικασία μετεξέλιξης των υποθηκοφυλακείων σε κτηματολογικά γραφεία.

Ο υφυπουργός ανέφερα ακόμη πως προχωράει:

•Η επαναφορά στο Κτηματολόγιο των 41 νομικών, που είχαν απολυθεί με την αλλαγή του νομικού καθεστώτος του οργάνου από Α.Ε. σε ΝΠΔΔ.
•Η πρόσληψη μέσω ΑΣΕΠ υπαλλήλων που θα επανδρώσουν τα κτηματολογικά γραφεία.
•Η δημιουργία ομάδας 50 ατόμων, με έργο την υποστήριξη της διαδικασίας μετατροπής των υποθηκοφυλακείων σε κτηματολογικά γραφεία.

Στις παρεμβάσεις του ΥΠΕΝ συμπεριλαμβάνεται η εισαγωγή σειράς ψηφιακών διαδικασιών και η λήψη ηλεκτρονικά δικαιολογητικών για τον πολίτη, η μακρόθεν υποβολή δικαιολογητικών από αντιπρόσωπο (συμβολαιογράφο ή νομικό, κ.ά.) του πολίτη, ακόμη και ο προδικαστικός έλεγχος μιας διαδικασίας.

Ανακοίνωσε, τέλος, μέτρα για την ενίσχυση της συνεργασίας του Ελληνικού Κτηματολογίου με επαγγελματίες που είναι απαραίτητοι για την επιτυχή ολοκλήρωσή του.

Σε συνεργασία με το ΤΕΕ, δημιουργείται Μητρώο μηχανικών για τη στήριξη του μετασχηματισμού του Κτηματολογίου, προκειμένου να βελτιωθεί η εξυπηρέτηση του πολίτη με την επιτάχυνση των διαδικασιών.
Παράλληλα, το Ελληνικό Κτηματολόγιο θα προχωρήσει σε προγραμματικές συμβάσεις με τους κατά τόπους δικηγορικούς συλλόγους. Πρέπει να τονίσουμε ότι μέχρι σήμερα, στα Γραφεία παρατηρούνται καθυστερήσεις λόγω υποστελέχωσης από δικηγόρους ενώ δεν υπάρχει μηχανισμός υποστήριξης από την κεντρική υπηρεσία.

Το πρώτο τρίμηνο του 2020 αναμένεται να υλοποιηθούν οι προγραμματικές συμβάσεις.