Κτηριακά προβλήματα | Δ. Γεωργάνος: «Τα παιδιά δεν τα κοροϊδεύεις με υποσχέσεις και λόγια»

Αγανακτισμένοι είναι οι μαθητές των σχολείων στο νησί μας σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στις κτιριακές υποδομές. Τα προβλήματα είναι πολλά και έχουν επιδεινωθεί. Ειδικά, στο 1ο Γυμνάσιο – Λύκειο για άλλη μια φορά τα ζητήματα που υπάρχουν στο κτήριο και είναι πλέον σε όλους γνωστά, οδήγησαν ξανά σε κατάληψη τους μαθητές.

Ο Διονύσης Γεωργάνος, πρόεδρος της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Λυκείου, τόνισε ότι τόσο καιρό δεν έχει γίνει καμιά απολύτως ενέργεια. «Τα προβλήματα είναι πάρα πολλά στα σχολεία της Ζακύνθου, κυρίως όταν έχουμε κτήρια παλιά. Η κατάληψη ήταν αναμενόμενη, δε θα πούμε ότι μας εξέπληξε. Πιστεύω ότι θα την περίμενε και ο δήμαρχος, όταν από πέρσι τον Οκτώβρη δίνονταν προς τα παιδιά υποσχέσεις, που ποτέ δεν υλοποιήθηκαν. Μπορεί να ήταν η προηγούμενη δημοτική αρχή, αλλά φτάνουμε φέτος να μην έχει γίνει τίποτα. Δεν έχει ξεκινήσει κάποια εργασία, άρα ήταν αυτονόητο ότι θα υπήρχε μια δυναμική κίνηση. Να ξεκαθαρίσω ότι δεν είμαι υπέρ των καταλήψεων, αλλά πρέπει κάπως να πιέσουν τα παιδιά ώστε να κινητοποιηθούν οι υπεύθυνοι και να κάνουν κάτι». Ο κ. Γεωργάνος ανέφερε ότι τα παιδιά πρέπει να έχουν ένα σωστό σχολικό περιβάλλον και ότι θα πρέπει οι αρχές και συγκεκριμένα, ο Δήμος να βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση. «Τα παιδιά δεν τα κοροϊδεύεις με υποσχέσεις και λόγια. Τα παιδιά βλέπουν το περιβάλλον του σχολείου τους και διαπιστώνουν ότι δεν είναι αυτό που πρέπει. Ένα παιδί πρέπει να βρίσκεται στον κατάλληλο χώρο προκειμένου να αποδώσει και να μπορέσει να μορφωθεί. Είναι κατάλληλος χώρος το 1ο Γυμνάσιο Λύκειο ή κάποιο άλλο Γυμνάσιο Λύκειο που έχει προβλήματα; Το σχολείο είναι το 2ο σπίτι του μαθητή. Σε ποιο σπίτι είναι γκρεμισμένοι οι τοίχοι και είναι οι σοβάδες κάτω; Προφανώς σε κανένα για να υπάρχει ασφάλεια. Εάν το παιδί δεν νιώθει την ασφάλεια δε μπορεί να αποδώσει. Και τώρα επιβάλουμε εμείς οι μεγάλοι στα παιδιά μας να παρακολουθούν μαθήματα, χωρίς να έχουμε τη βούληση να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα των κτιρίων».

«Εξοργίζουν τα παιδιά τα προβλήματα στα σχολεία»
Ο πρόεδρος της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων σημείωσε ότι το 1ο Γυμνάσιο -Λύκειο δεν είναι το μόνο σχολικό συγκρότημα που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, αλλά και η Παναγούλα και το ΕΠΑΛ χρειάζονται άμεσα παρεμβάσεις. «Το μεγάλο πρόβλημα το έχει το 1ο Γυμνάσιο – Λύκειο, όμως και τα άλλα σχολεία αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Η Παναγούλα έχει πρόβλημα με το κλειστό γυμναστήριο. Το ΕΠΑΛ έχει γενικότερα πρόβλημα. Δημιουργήσαμε μια νέα δομή, το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο Λύκειο και στεγάστηκε στο κτήριο του ΕΠΑΛ. Είναι αδιανόητο πού το έχουν βάλει. Για παράδειγμα ένα παιδί με ειδικές ανάγκες πρέπει να διανύσει 70 μέτρα απόσταση, με σκαλοπάτια, για να πάει στις τουαλέτες. Όλα αυτά εξοργίζουν τα παιδιά και όχι μόνο. Δεν μπορεί να τα «πετάμε» σε πέντε αίθουσες και να μην έχουν καν κλιματισμό και καλοριφέρ».

Τα προβλήματα στα σχολεία του νησιού μας παραμένουν ιδιαίτερα σοβαρά με τον κ. Γεωργάνο να περιμένει από τον Δήμο να δώσει λύσεις άμεσα.