WTM | Βοήθεια για τα slots υποσχέθηκε η Άντζελα Γκερέκου | Συναντήσεις ουσίας της ζακυνθινής αποστολής

Ξεκίνησε χθες η έκθεση «βαρόμετρο» για τον ελληνικό τουρισμό, η World Travle Market 2019, η οποία πραγματοποιείται στον Εκθεσιακό κέντρο «ExCeL – London1 Western Gateway, Royal Victoria Dock London Docklands». Η WTM συμπληρώνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας, ενώ αποτελεί κορυφαίο παγκόσμιο γεγονός για την ταξιδιωτική βιομηχανία καθώς εκτός των άλλων, εκεί κλείνονται σημαντικές επιχειρηματικές συμφωνίες. Στη διεθνή έκθεση WTM του Λονδίνου μετέχουν φέτος 200 χώρες και περιοχές. Για περισσότερες από τρεις μέρες η ταξιδιωτική βιομηχανία συναντά περίπου 5.000 εκθέτες προορισμούς, εταιρείες τεχνολογίας και ιδιωτικού τομέα για να βρουν και να δικτυωθούν με 51.000 ταξιδιωτικούς επαγγελματίες, βασικούς αγοραστές της βιομηχανίας, δημοσιογράφους, ψηφιακούς επηρεαστές και γενικότερα, τουριστικούς παράγοντες.

Η συμμετοχή της Ζακύνθου
Η ανησυχία των επιχειρηματικών του τουρισμού φέτος είναι αυξημένη, καθώς η τουριστική σεζόν έκλεισε με την πτώχευση της Thomas Cook, ενώ τώρα αυτό που αναμένουν είναι να μάθουν τα επιπλέον μέτρα που θα ληφθούν για την ανακούφισή τους, αφού πρώτα οριστικοποιηθούν τα δεδομένα για τις επιπτώσεις στην αγορά από την Τράπεζα της Ελλάδας στο τέλος του χρόνου.
Από το νησί μας όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος δόθηκε ιδιαίτερη σημασία στην εκπροσώπησή μας στην έκθεση. Τα πρώτα μηνύματα μεταφέρουν από το Λονδίνο μέσω της εφημερίδας μας ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων της Δ.Ε. Αρκαδίων Θοδωρής Κολπονδίνος και ο τουριστικός πράκτορας Γιάννης Φιλιπποπολίτης. Στην έκθεση συμμετέχει η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, η οποία εκπροσωπείται από την Περιφερειάρχη Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου και ο Δήμος Ζακύνθου, ο οποίος εκπροσωπείται από τον Αντιδήμαρχο Λαγανά, Χαράλαμπο Βαρβαρίγο. Στο Λονδίνο όπως πάντα, έτσι και φέτος έχει αποσταλεί και ενημερωτικό προωθητικό υλικό από το νησί μας, ενώ σημαντική είναι και η παρουσία των επιχειρηματιών. Να σημειωθεί ότι τη χώρα μας εκπροσωπεί ο υπουργός Τουρισμού Χ. Θεοχάρης, ενώ στην WTM βρίσκεται και η Πρόεδρος του ΕΟΤ, Άντζελα Γκερέκου.

Σημαντικές δεσμεύσεις και επαφές για το νησί μας
Ο κ. Κολπονδίνος μεταφέροντας τα πρώτα μηνύματα από την έκθεση τονίζει ότι θα πρέπει να γίνουν έξυπνες κινήσεις από τη ζακυνθινή αποστολή για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πτώχευσης της Thomas Cook, οι οποίες έχουν να κάνουν με την επίτευξη συνεργασιών με αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους, κάτι που θα ωφελήσει πολύ την τοπική μας οικονομία, καθώς θα προσεγγίσουμε ευκολότερα περισσότερους μεμονωμένους τουρίστες και έτσι θα αποκτήσουμε ένα ποιοτικότερο τουρισμό. Ο κ. Κολπονδίνος σημειώνει: «Φέτος, η WTM συμπληρώνει 40 χρόνια λειτουργίας, είναι μία από τις σημαντικότερες παγκοσμίως τουριστικές εκθέσεις. Το 2019 για τη χώρα μας η κίνηση κυμάνθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα. Βέβαια έκλεισε με το ατυχές γεγονός της πτώχευσης της Thomas Cook και αυτό αφήνει μία ανησυχία, όχι μόνο για τις επιπτώσεις στην αγορά, αλλά και για την επόμενη μέρα… Γίνονται προσπάθειες να καλυφθεί το κενό που αφήνει πίσω της η Thomas Cook, γιατί δεν είναι μόνο ο μεγάλος αριθμός των επισκεπτών που έφερνε στη χώρα μας, αλλά και στο νησί μας, αλλά επίσης, αφήνει και ένα τεράστιο κενό στις θέσεις που χρησιμοποιούσαν μικρότερες τουριστικές εταιρείες. Το θέμα των μεμονωμένων πελατών πρέπει να το δούμε συλλογικά. Θεωρώ ότι θα πρέπει να προσπαθήσουμε να επιτύχουμε συνεργασίες με αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους. Αυτό θα ωφελήσει πολύ την τοπική μας οικονομία και την τοπική κοινωνία, γιατί θα προσεγγίσουμε ευκολότερα και περισσότερους μεμονωμένους τουρίστες. Αυτό έχει ανάγκη ο τόπος μας, αν θέλουμε να πάμε ένα βήμα παραπέρα για να αλλάξουμε τον τουρισμό μας και να γίνει ποιοτικότερος. Να μειώσουμε το ποσοστό εξάρτησης από τους tour operators και να στοχεύουμε στον μεμονωμένο τουρίστα που θα τονώσει και θα ενισχύσει την οικονομία μας».

Δέσμευση της Προέδρου του ΕΟΤ Άντζελας Γκερέκου για τα slots
O τουριστικός πράκτορας Γιάννης Φιλιπποπολίτης, ο οποίος εδώ και 35 χρόνια συμμετέχει ανελλιπώς στην έκθεση επισημαίνει ότι κάθε χρονιά είναι σημαντική καθώς ο τουρισμός είναι ένα προϊόν ευμετάβλητο και συνέχεια, αλλάζουν οι συνθήκες και οι απαιτήσεις. «Συνεχώς εξελίσσεται και για αυτό πρέπει να ενημερωνόμαστε και να γνωρίζουμε τις τάσεις του τουρισμού. Νομίζω ότι υπάρχει ενδιαφέρον για τη Ζάκυνθο, τα σημαντικότερα θέματα είναι των slots. Η κα Γκερέκου υποσχέθηκε αμέριστη βοήθεια στο θέμα των slots και αλλαγής του ραντάρ της Ανδραβίδας που μας έχει ταλαιπωρήσει και που έχει γίνει τροχοπέδη στην ανάπτυξη του νησιού», υπογραμμίζει ο κ. Φιλιπποπολίτης.
Υπενθυμίζουμε ότι πρόσφατα οι Σύλλογοι Ξενοδόχων του νησιού με επιστολή τους προς το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, το Υπουργείο Τουρισμού και την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), ζητούσαν να δοθεί λύση στο πρόβλημα που εντοπίζεται στον απαρχαιωμένο εξοπλισμό του Αεροδρομίου Ανδραβίδας. Πιο αναλυτικά, στην επιστολή τους ανέφεραν: «Ως γνωστόν το αεροδρόμιο της Ζακύνθου διαχειρίζεται πλέον από την εταιρεία Fraport. Παρότι οι εγκαταστάσεις του εκσυγχρονίστηκαν και αυξήθηκαν οι θέσεις στάθμευσης Αεροσκαφών, εντούτοις αδυνατεί να δεχθεί αιτήματα νέων πτήσεων, λόγω μη χορήγησης SLOT από την αρμόδια Ανεξάρτητη Αρχή. Όπως επανειλημμένα έχουμε επισημάνει, το πρόβλημα εντοπίζεται στον απαρχαιωμένο εξοπλισμό του Αεροδρομίου Ανδραβίδας, μέσω του οποίου εξυπηρετείται το Αεροδρόμιο Ζακύνθου. Μάλιστα έχουμε πληροφορηθεί ότι η Fraport έχει συμβατική υποχρέωση να αντικαταστήσει τον εξοπλισμό της Ανδραβίδας με συμβατό σύγχρονο, αλλά το ζήτημα καθυστερεί κατά τη γνώμη μας αδικαιολόγητα. Το σημαντικότερο πρόβλημα για τον τουριστικό προορισμό της Ζακύνθου είναι ότι, ενώ αρκετές Αεροπορικές εταιρείες επιλέγουν την Ζάκυνθο, δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν οι πτήσεις τους από το Αεροδρόμιο, με αποτέλεσμα να υπάρχει δραματική μείωση αφίξεων εξ’ αιτίας αυτής της τεχνικής αδυναμίας. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι ο τουρισμός είναι ο μοναδικός δυναμικός οικονομικός κλάδος της χώρας μας. Δεδομένου δε και του έντονου ανταγωνισμού που δεχόμαστε από τους άλλους μεσογειακούς προορισμούς του περίγυρου μας, είναι πραγματικά ανεπίτρεπτο ως χώρα να επιλέγονται τουριστικοί προορισμοί της Ελλάδος από τους τουρίστες και εξ’ αιτίας τέτοιων προβλημάτων, να αδυνατούν να μας επισκεφθούν με όλες τις αρνητικές επιπτώσεις που αυτό συνεπάγεται για την τοπική και εθνική οικονομία, αλλά και την εικόνα μας ως κράτους. Επιπλέον, μετά τη χρεωκοπία της Thomas Cook και επειδή η Ζάκυνθος υπέστη το μεγαλύτερο πλήγμα ποσοστιαία σε σχέση με άλλους προορισμούς, η εξυπηρέτηση των πτήσεων αποτελεί άμεση ανάγκη. Με την πεποίθηση ότι θα εγκύψετε στο οξύτατο πρόβλημά μας, παρακαλούμε πολύ για τις άμεσες ενέργειες σας και την ενημέρωση μας».