Δ. Ακτύπης: «Δεν μπορεί η χώρα να γίνει ξέφραγο αμπέλι» | Υπερψηφίστηκε το ν/σ για το άσυλο

Με ευρεία πλειοψηφία (ΝΔ και ΚΙΝΑΛ) ψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για το άσυλο, υπό τον τίτλο «Περί Διεθνούς Προστασίας και άλλες διατάξεις». Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε μετά από πολύωρη συζήτηση στη Βουλή, στην οποία τοποθετήθηκαν οι πολιτικοί αρχηγοί και 85 βουλευτές από όλα τα κόμματα, ενώ καταψηφίστηκε από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ 25. Την ώρα της ψήφισης του ν/σ 200 πρόσφυγες και μετανάστες διαδήλωναν στο Σύνταγμα, οι οποίοι υποστηρίζουν πως η χορήγηση ασύλου γίνεται άπιαστο όνειρο και φοβούνται πως θα αναγκαστούν να φύγουν από την Ελλάδα.

Τι προβλέπει ο νέος νόμος
Οι διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπονται να εφαρμοστούν από την αρχή του νέου έτους. Με την εφαρμογή του νέου νόμου θα ξεκαθαρίζεται σε σύντομο χρονικό ποιος δικαιούται άσυλο και ποια ακριβώς είναι τα δικαιώματα αλλά και οι υποχρεώσεις όσων παραμείνουν ως πρόσφυγες στην Ελλάδα. Επίσης, προσδιορίζονται οι προθεσμίες και οι κανόνες εξέτασης μιας αίτησης, η οποία γίνεται εντός έξι μηνών με δυνατότητα παράτασης επιπλέον τριών μηνών για την κανονική διαδικασία. Επίσης, στους αιτούντες άσυλο παρέχεται δικαίωμα πρόσβασης στην αγορά εργασίας μετά την πάροδο έξι μηνών από την ολοκλήρωση της διαδικασίας κατάθεσης της αίτησης. Σε περίπτωση απορριπτικής απόφασης, ανακαλείται το δικαίωμα πρόσβασης σε εξαρτημένη εργασία. Μέχρι να αποκτήσουν δικαίωμα στην εργασία οι αιτούντες λαμβάνουν την κάρτα υγειονομικής περίθαλψης αλλοδαπού (ΚΥΠΑ), η οποία έχει διάρκεια ισχύος αντίστοιχη με τη διάρκεια ισχύος των δελτίων τους. Στο νομοσχέδιο προβλέπεται η υποχρεωτική αποχώρηση από τις δομές φιλοξενίας των αναγνωρισμένων προσφύγων εντός δύο μηνών από τη δημοσίευση του νόμου.

Ο Δ. Ακτύπης για το προσφυγικό – μεταναστευτικό
Ο Βουλευτής Ζακύνθου Διονύσης Ακτύπης άσκησε δριμεία κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ από το βήμα της Βουλής, λέγοντας: «Είναι σαν να κυβερνήσαμε 4,5 χρόνια και ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει κυβερνήσει τους τρεις τελευταίους μήνες. Τι έκαναν και τι άφησαν; 1.800 επιστροφές, 70.000 αιτήσεις εκκρεμείς, 15.000 προσφυγές και 5.000 πρόσφυγες και μετανάστες στη Μόρια. Εγώ θα θεωρήσω ότι είναι επιτυχία. Θα μπορούσαν να είναι και λιγότεροι, αφού δεν ξέρουν ούτε πόσοι πρόσφυγες – μετανάστες υπάρχουν στην Ελλάδα, που βρίσκονται και τι κάνουν… ΜΚΟ ανεξέλεγκτες, έλεγχος οικονομικός από την ΕΕ για κονδύλια 1,4 δις ευρώ… Αυτά ήταν τα «επιτεύγματα» των 4,5 ετών! Το παρόν νομοσχέδιο έρχεται ως μία υποχρέωση προς την κοινωνία, στους Έλληνες πολίτες αλλά και απέναντι στους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Η εικόνα που παρατηρείται στο ανατολικό Αιγαίο, είναι εικόνα που δεν περιποιεί τιμή για την Ελλάδα. Η κραυγή αγωνίας της αντιπολίτευσης για δήθεν προστασία των κατατρεγμένων είναι κραυγή στο κενό. Η Μόρια μόνο δομής προστασίας των προσφύγων και των μεταναστών δεν είναι. Έχει μετατραπεί σε ντροπή της Ελλάδας και της Ευρώπης. Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να νομοθετήσει για να μπουν κανόνες, σεβόμενη πάντα τις διεθνείς υποχρεώσεις μας. Η ευαισθησία της αντιπολίτευσης δεν είναι μόνο δική σας υπόθεση. Ευαισθησία υπάρχει από όλους τους Έλληνες από όλη την κοινωνία. Λέγοντας κανόνες, εννοούμε τα εξής: Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι θα πρέπει να υπάρξει διαχωρισμός των μεταναστών και των προσφύγων. Το πρόβλημα σήμερα είναι κυρίως μεταναστευτικό. Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι είναι προσφυγικό. Δεν θα μαλώσουμε. (…) Όσοι αποδεδειγμένα προέρχονται από περιοχές που δεν είναι εμπόλεμες, αλλά οι συνθήκες διαβίωσης λόγω οικονομικών προβλημάτων, κλιματικών συνθηκών ή οτιδήποτε άλλο, αυτοί είναι οικονομικοί μετανάστες, αφού ελεγχθούν θα πρέπει να επιστρέφονται είτε στη χώρα από την οποία προήλθαν ή στη χώρα καταγωγής τους, εφόσον δεν πληρούν τις προϋποθέσεις. Ασφαλής χώρα ορίζεται ποια είναι, αφού υπάρχει στις ιστοσελίδες της ΕΕ. Η λογική «κάνω αίτηση και χάνομαι» δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ο Έλληνας πολίτης θέλει να γνωρίζει ποιος κατοικεί δίπλα του, ποιον συναντάει, να είναι με απλά λόγια νόμιμος κάτοικος αυτής της χώρας. Ταυτόχρονα αυτό έχει να κάνει με την ασφάλεια της ίδιας της χώρας. Δεν μπορεί η χώρα να γίνει ξέφραγο αμπέλι. Η χώρα έχει χερσαία και θαλάσσια σύνορα είτε το θέλουμε είτε όχι και αυτά τα φυλάσσονται. Η αδράνειά του ΣΥΡΙΖΑ, η δήθεν ευαισθησία του, το γεγονός ότι δεν μπορούσε να προβλέψει το 2015 τι θα γινόταν αργότερα, οδήγησε τη χώρα σε επικίνδυνες καταστάσεις, δίνοντας την εντύπωση ότι εδώ μπορεί να έρχεται όποιος θέλει και μετά να χάνεται, χωρίς να ξέρουν οι αρχές που πήγε, ποιος είναι, τι κάνει. Αυτή τη χώρα δεν την θέλει κανείς. Ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε άθελά του κίνητρα στους διακινητές να κερδοσκοπούν αφού βρήκαν ανοιχτά σύνορα και το αποτέλεσμα ήταν δυστυχισμένοι άνθρωποι να πληρώνουν αδρά τους διακινητές και μετά να τους περιμένει η Μόρια».