Ταινία γύρισαν μαθητές του 1ου Δημοτικού Ζακύνθου!

Παιδιά από το 1ο δημοτικό σχολείο του νησιού μας συμμετείχαν στον 10ο διεθνή διαγωνισμό μαθητικών ταινιών μικρού μήκους, με μια ταινία που γύρισαν τα ίδια με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών του σχολείου. Ο κ. Άκης Λαδικός, δάσκαλος του σχολείου και υπεύθυνος της δράσης, μας είπε: «Εμείς είμαστε το δεύτερο τμήμα της Στ’ Δημοτικού του 1ου σχολείου, που συμμετείχαμε στο μαθητικό διαγωνισμό. Η ταινία μας έχει τίτλο «Μαραθονήσι SOS» και σε αυτήν έλαβαν μέρος 22 παιδιά».
Σχετικά με την ιστορία της ταινίας μας δήλωσε: «Το στόρι είναι το εξής: τα παιδία πάνε για μάθημα στο Μαραθονήσι, για μάθημα ιστορίας, γεωγραφίας και περιβαλλοντολογικό. Εκεί λοιπόν, ξαφνικά εμφανίζεται ένα τάνκερ, μια πλατφόρμα και μια πετρελαιοκηλίδα. Τα παιδιά αγωνίζονται να διώξουν την πετρελαιοκηλίδα με το τραγούδι τους».
Σχετικά με τους στίχους του τραγουδιού μας ενημέρωσε ότι χρησιμοποίησαν στίχους από ένα τραγούδι, που είχε γράψει μια παλιότερη μαθήτρια τους σχολείου, η Μάρα Καποδίστρια, για μια άλλη δράση που έκαναν τότε.
Τέλος, ανέφερε ότι τα γυρίσματα έγιναν στις 26 Οκτωβρίου, όταν επισκέφτηκαν το Μαραθονήσι. «Τα γυρίσματα έγιναν στο Μαραθονήσι, πήγαμε εκεί στις 26 Οκτωβρίου. Στη δράση συμμετείχαν εκπαιδευτικοί του σχολείου μας».
Πλέον η ταινία είναι στη διαδικασία του μοντάζ και κατόπιν θα αναμένουν τα αποτελέσματα του διαγωνισμού. Μας ανέφερε ότι: «Τώρα είμαστε στο στάδιο του μοντάζ, ενώ τα αποτελέσματα αναμένονται στις 10 Μαρτίου».

Ο διαγωνισμός
Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές Νηπιαγωγείων, Δημοτικών σχολείων (όλων των τάξεων), Γυμνασίων και Λυκείων της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ομογένειας, δημόσιων και ιδιωτικών. Υλοποιείται με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας και του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, με τη στήριξη του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης και σε συνεργασία με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Νοιάζομαι και Δρω».
Σκοπός του διαγωνισμού είναι να δοθεί στους μαθητές η ευκαιρία να εκφραστούν καλλιτεχνικά, να γίνουν δημιουργοί, να εξοικειωθούν με τη «γλώσσα» της κινηματογραφικής αφήγησης και να αποκτήσουν δεξιότητες οπτικοακουστικής αγωγής. Ακόμη να γίνουν κριτές, μελετητές και ερευνητές του περιβάλλοντός τους και να ευαισθητοποιηθούν ως προς την ανάγκη εξασφάλισης όρων αξιοπρεπούς διαβίωσης για όλους τους κατοίκους του πλανήτη. Το θέμα της ταινίας μικρού μήκους είναι ελεύθερη επιλογή των δημιουργών, μαθητών και εκπαιδευτικών.

Οι κατηγορίες βράβευσης και τα αντίστοιχα βραβεία είναι:
-ταινία (βραβεία μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ, animation, «Νοιάζομαι και δρω»)
-μουσική επένδυση ταινίας (βραβεία πρωτότυπης μουσικής σύνθεσης ή τραγουδιού)
-εξώφυλλο/αφίσα ταινίας (βραβεία κινηματογραφικών αφισών)
-βραβείο Κοινού

Αυτό σημαίνει ότι τα σχολεία μπορούν –εκτός από τη δημιουργία μιας ταινίας μικρού μήκους- να δημιουργήσουν, εφόσον το επιθυμούν, πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις για την ταινία τους ή/και κινηματογραφική αφίσα γι’ αυτές.

Τάνια Πέττα