Σύσκεψη για τον Πολιτισμό | Restart από την Περιφέρεια με συνεργασίες (ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ)

Μία νέα αρχή στον τομέα του Πολιτισμού επιθυμεί να κάνει η Περιφερειακή Αρχή που θα βασίζεται στη συνεργασία των πολιτιστικών συλλόγων και φορέων του νησιού. Το βράδυ της Παρασκευής άνοιξε ένας μεγάλος διάλογος μετά από πρωτοβουλία της Εντεταλμένης Περιφερειακής Συμβούλου για θέματα Πολιτισμού και Οικονομικών, Κατερίνας Μοθωναίου με τους πολιτιστικούς συλλόγους και φορείς του νησιού, η οποία τους κάλεσε σε μία πρώτη σύσκεψη μετά την ανάληψη των καθηκόντων της. Παρόντες στη σύσκεψη εκτός από τους εκπροσώπους των συλλόγων ήταν ο Βουλευτής Ζακύνθου Διονύσης Ακτύπης, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Καποδίστριας και ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Άγγελος Σεβαστιάδης.

Τα σωματεία κλήθηκαν στη σύσκεψη για να δηλώσουν τις προγραμματισμένες τους δράσεις για το 2019 και το 2020, ενώ επίσης ενημερώθηκαν για την εγγραφή τους στο μητρώο πολιτιστικών συλλόγων του Υπουργείου Πολιτισμού, μία διαδικασία που είναι απαραίτητη, ώστε να μπορούν να διεκδικούν χρηματοδοτήσεις από προγράμματα που θα «τρέξουν» αυτή την περίοδο από την Περιφέρεια. Όπως ειπώθηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης θα ακολουθήσουν και άλλες συναντήσεις προκειμένου μέσα από τη συνεργασία των συλλόγων να προγραμματιστούν και νέες δράσεις με πανιόνιο χαρακτήρα.

Στη σύσκεψη όπως ήταν αναμενόμενο, οι σύλλογοι ζήτησαν τη στήριξη της Περιφέρειας και αναφέρθηκαν στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Τα θέματα που έθεσαν αφορούσαν στην οικονομική στήριξη, την έλλειψη χώρων για τη διεξαγωγή εκδηλώσεων, ενώ έθεσαν και προβληματισμούς σχετικά με την παραχώρηση κτηρίων για τη στέγασή τους. Επίσης, αρκετοί εκπρόσωποι ζήτησαν να δημιουργηθεί ένας ιστότοπος ώστε να υπάρχει άμεση ενημέρωση και επικοινωνία.

Η κα Μοθωναίου ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για την επίσκεψη του ΓΓ Πολιτισμού στη Ζάκυνθο, η οποία θα γίνει στις 30 Νοεμβρίου και τόνισε ότι στόχος είναι να δοθούν μέσα από αυτή την επίσκεψη λύσεις γύρω από σημαντικά θέματα (μελέτη για Κάστρο, οικία Ούγκο Φώσκολου, Μουσείο Σολωμού, Βυζαντινό κ.ά.). Μάλιστα η κα Μοθωναίου τόνισε ότι η Ζάκυνθος δεν μπορεί να είναι ουραγός άλλο πια σε θέματα Πολιτισμού στα Επτάνησα και ότι ήρθε η ώρα να γίνουν οι απαραίτητες μελέτες και να εξασφαλιστούν χρηματοδοτήσεις για τη συντήρηση και ανάδειξη μνημείων, κάτι που ήδη κάνουν με επιτυχία τα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου.

Από την πλευρά του, ο κ. Ακτύπης δήλωσε: «Ζάκυνθος δεν είναι μόνο το Ναυάγιο. Ο πολιτισμός είναι ένας βασικός πυλώνας πάνω στον οποίο πρέπει να στηριχθεί η ανάπτυξη του νησιού. Ο πολιτισμός μπορεί να στηρίξει τον τουρισμό και να βοηθήσει στην ποιοτική ανάπτυξή του. Αυτή τη στιγμή έχουμε μουσεία που καταρρέουν, το Βυζαντινό Μουσείο δεν έχει κλιματισμό και δεν είναι προσβάσιμο σε ΑμεΑ, το απόγευμα είναι κλειστό. Τεράστια είναι τα προβλήματα και στο Μουσείο Σολωμού, τη Δημόσια Βιβλιοθήκη, κά. Είναι αναγκαία η στήριξη των συλλόγων, όμως χρειάζεται συντονισμός. Οικονομική στήριξη μπορούν να λάβουν οι σύλλογοι και από προγράμματα, αλλά και από χορηγίες. Όλοι μπορούν να βοηθήσουν. Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η Ζάκυνθος έχει Εντεταλμένη Σύμβουλο για θέματα πολιτισμού και αυτό θα βοηθήσει σε οργανωτικό επίπεδο. Πρέπει να δούμε τι σημαίνει επτανησιακός πολιτισμός αυτό θα πρέπει να είναι το έργο των συλλόγων. Στα σχολεία του Ιονίου θα πρέπει να διδάσκεται η τοπική ιστορία – θα κάνω ερώτηση στη Βουλή για αυτό το θέμα. Θα βοηθήσω όπου μπορώ με τις δικές μου δυνάμεις».