Μουσειολογική μελέτη για το σπίτι του Ούγκο Φώσκολου

Την εκπόνηση μουσειολογικής μελέτης για την οικία του Ούγκο Φώσκολου εξήγγειλε μεταξύ άλλων η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου κατά την πρόσφατη συνάντησή της με την υπουργό Πολιτισμού Λ. Μενδώνη. Η κα Κράτσα είπε ότι εξετάστηκαν ένα-ένα τα έργα σε μνημεία, αρχαιολογικά ή θρησκευτικά, που εκτελούνται ή προγραμματίζονται σε κάθε νησί. Συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν οι καλύτερες οδοί συνεργασίας, για τα εν λόγω έργα μεταξύ Υπουργείου και Περιφέρειας, με στόχο την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και την καλύτερη αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων που διατίθεται.

Για το νησί μας τα έργα αυτά είναι: η Μουσειολογική μελέτη στο σπίτι Ούγκο Φώσκολου, η μελέτη αναβάθμισης υποδομών στο Βυζαντινό Μουσείο, η υποστήριξη του Μουσείου Σολωμού και Κάλβου, η ανάληψη επισκευών στην Αγία Αικατερίνη από το Υπουργείο Πολιτισμού και η μελέτη για το Κάστρο Ζακύνθου. Μάλιστα, στο τέλος Ιανουαρίου θα επισκεφθεί το νησί μας ο Γενικός Γραμματέας Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιώργος Διδασκάλου, για να ενημερώσει τις αρχές, τους φορείς και την τοπική κοινωνία για τα παραπάνω έργα.
Αναφορικά με την εξέλιξη αυτή, ο πρόεδρος του Συλλόγου «Ούγκο Φόσκολο» Φίλιππος Συνετός δήλωσε: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου και τους συνεργάτες της που προχώρησε ένα έργα, για το οποίο ο Σύλλογός μας είχε υποβάλλει αίτημα εδώ και αρκετά χρόνια. Το έργο αφορά τη δημιουργία της μουσειολογικής μελέτης που θα καταστήσει την κατοικία του ποιητή Ούγκο Φώσκολου επισκέψιμο ιστορικό τόπο και μουσείο. Αυτή τη μελέτη την εξήγγειλε η κα Κράτσα με την υπουργό Πολιτισμού Λ. Μενδώνη στην Κέρκυρα πριν λίγες μέρες και αυτό το γεγονός μας καθιστά ιδιαίτερα ευτυχείς διότι έτσι θα μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε πολλά από τα σχέδια που έχουμε ώστε σύντομα το σπίτι του Ούγκο Φώσκολου να είναι επισκέψιμο σε όλους τους Έλληνες και ξένους κατά τρόπο αξιοπρεπή και με βάση τους νόμους της πατρίδας μας». Κατά την επίσκεψή της στην οικία του Ούγκο Φώσκολου τον Αύγουστο, η κα Κράτσα είχε τονίσει ότι η Περιφέρεια έχει στόχο το σπίτι του Ούγκο Φόσκολο να γίνει ένα σημείο αναφοράς για τους Ζακυνθινούς και τους επισκέπτες μας.