Θ. Κολπονδίνος: «Να μειώσουμε το ποσοστό εξάρτησης από τους tour operators» | Σύσκεψη με τον υφ. Τουρισμού στην Κέρκυρα

Δυναμική ήταν η παρουσία των Ζακυνθινών στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Κέρκυρα παρουσία του Υφυπουργού Τουρισμού Μ. Κόνσολα. Στο νησί των Φαιάκων βρέθηκαν για αυτό το σκοπό η Αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας και Πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων της Δ.Ε. Λαγανά, Χριστίνα Τετράδη, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων της Δ.Ε. Αρκαδίων Θ. Κολπονδίνος και η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος για οικονομικά θέματα, Κ. Μοθωναίου. Όπως ήταν αναμενόμενο, στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν θέματα που αφορούσαν την κατάρρευση της Thomas Cook και τα πρόσθετα μέτρα στήριξης που ζητά ο κλάδος, με τον Υφυπουργό να απαντά ότι η κυβέρνηση θα λάβει νέα μέτρα, εφόσον ολοκληρωθεί η αποτύπωση της ζημιάς στην αγορά από την Τράπεζα της Ελλάδας.
Ωστόσο, σημαντικές ήταν οι παρεμβάσεις του ξενοδοχειακού κλάδου, με τον κ. Κολπονδίνο να αναφέρει στη σύσκεψη ότι η κρίση αυτή είναι ευκαιρία για να γίνουν σημαντικές αλλαγές όπως για παράδειγμα, να μειωθεί το ποσοστό εξάρτησης από τους tour operators και να γίνουν νέες συνεργασίες.

Πιο αναλυτικά, στη συνάντηση εργασίας που πραγματοποίησε ο Υφυπουργός με την Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Ρ. Κράτσα – Τσαγκαροπούλου, παραγωγικούς και τουριστικούς φορείς της περιοχής τέθηκαν σημαντικά θέματα από τη ζακυνθινή αποστολή και εν προκειμένω ο κ. Κολπονδίνος τόνισε αρχικά ότι δεν πρέπει να μένουν προσκολλημένοι και να εξετάζουν απλώς τις απώλειες από την κατάρρευση της Thomas Cook, αλλά να απαιτείται η λήψη άμεσων μέτρων για την τόνωση της οικονομίας. Αναφέρθηκε μάλιστα σε ολιγωρία της κυβέρνησης στο κομμάτι αυτό.
Χαρακτηριστικά είπε: «Θα ήθελα να σταθώ σε 2 σημεία. Το πρώτο έχει να κάνει με τη διαπίστωση ότι έναν μήνα μετά την πτώση της Thomas Cook εισπράττω ότι μένουμε μόνο σε διαπιστώσεις των επιπτώσεων και των απωλειών που έχουμε ή στον τουριστικό κλάδο ή στην οικονομία μας ευρύτερα. Διαπιστώνω ότι η κυβέρνηση δεν έχει ενεργοποιηθεί τάχιστα όπως θα έπρεπε, διότι οι επιπτώσεις που βιώνουμε εμείς από την πτώση είναι άμεσες, οι υποχρεώσεις τρέχουν και βλέπουμε μόνο ένα αδιέξοδο. Θα πρέπει να σκεφτείτε ότι οι επιπτώσεις στην ευρύτερη οικονομία θα είναι ένα ντόμινο με σοβαρές ακόμα συνέπειες στην ευρύτερη οικονομία. Άρα, θέλουμε άμεσα μέτρα τόνωσης των επιπτώσεων αυτών ακόμα και αν δε μπορεί ο προϋπολογισμός να τα αντέξει. Πρέπει όμως να αφουγκραστείτε αυτά που ζητάμε ως κλάδος για να μην έχουμε σοβαρές επιπτώσεις στο σύνολο της οικονομίας μας».
Το άλλο ζήτημα στο οποίο στάθηκε ο κ. Κολπονδίνος ήταν η κατάθεση μιας πρότασης κυρίως προς τους φορείς, τονίζοντας ότι η συγκεκριμένη κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί, μετά την πτώχευση της βρετανικής εταιρείας, δεν πρέπει να αποτελεί αιτία μεμψιμοιρίας, αλλά θα πρέπει να είναι μια ευκαιρία ώστε να απαλλαγεί η τουριστική αγορά από κάποιες νόρμες, που ακολουθούσε και να κατατεθούν εναλλακτικές προτάσεις προσέλκυσης τουριστών. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Επίσης, το δεύτερο θέμα είναι ότι κάθε πρόβλημα πρέπει να το βλέπουμε ως πρόκληση και κάθε κρίση σαν ευκαιρία. Τώρα λοιπόν είναι θεωρώ ευκαιρία να προσπαθήσουμε να μειώσουμε το ποσοστό εξάρτησης από τους tour operators, κάτι που απαιτεί τη συνεργασία μας και παράλληλα πρέπει να αναπτύξουμε συνεργασίες με εταιρείες χαμηλού κόστους, για να έχουμε το μεμονωμένο τουρίστα ελεύθερο προκειμένου να τονώσει τις τοπικές οικονομίες».