Ζάκυνθος | Κοινωνικός αναβρασμός για τη θαλάσσια ρύπανση και τις πυρκαγιές σε Κερί και Αγαλά

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εσπερίδα πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Ζακύνθου για τη θαλάσσια ρύπανση. Τη διοργάνωση ανέλαβε η Παιδαγωγική Ομάδα του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Λιθακιάς σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου, τον Δήμο Ζακύνθου, το Τμήμα Περιβάλλοντος του Ιόνιου Πανεπιστημίου, τις διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ζακύνθου και την Εταιρεία Μελέτης, Έρευνας και Προαγωγής Πολιτισμού «Πλατύφορος». Το θέμα της ημερίδας ήταν: «Χρυσαφένιες Αμμοθίνες, Λιβάδια Ποσειδωνίας, Καταγάλανες Θάλασσες».

Στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου είχε τοποθετηθεί ένα καλλιτεχνικό έργο που απεικόνιζε μια γοργόνα, προκειμένου να δείξει σε όλους τις επιπτώσεις από τη θαλάσσια ρύπανση. Επίσης έγινε αναφορά στα θαλάσσια οικοσυστήματα, αλλά και στο περιβάλλον της Ζακύνθου και στην τεράστια ανάγκη μείωσης στη χρήση των πλαστικών. «Από τη στιγμή που όλο το καλοκαίρι είχαμε προβλήματα στις θάλασσες μας ήταν λογικό το πρώτο σεμινάριο του ΚΠΕ να αφορά τη θάλασσα. Θεωρούμε ότι είναι σημαντικό να συζητήσουμε με τους εκπαιδευτικούς και την τοπική κοινωνία. Το καλλιτεχνικό έργο (γοργόνα), το οποίο ευχαριστούμε θερμά τον κ. Τσουκαλά, μας δείχνει ότι ξενέρισε από τις βρώμικες θάλασσες. Είναι ένας δημιουργικός τρόπος έκφρασης, το να φτιάχνεις καλλιτεχνικά έργα με αυτά ανακυκλώσιμα τα υλικά» μας δήλωσε η κ. Πηνελόπη Αβούρη, υπεύθυνη λειτουργίας του ΚΠΕ Λιθακιάς.
Ο Αντιδήμαρχος και Υπεύθυνος Παιδείας κ. Πρασσάς τόνισε από την πλευρά του: «Γνωρίζω πως η ομάδα του ΚΠΕ Λιθακιάς είναι πολύ δυνατή, με καλή συνοχή, δράση και αποτελέσματα. Προφανώς θα βγουν χρήσιμα συμπεράσματα από την εσπερίδα και θα αποτελέσει ένα εργαλείο για μένα ώστε να διαχέονται κάποια σημαντικά μηνύματα και ιδέες στα σχολεία».

«Το περιβάλλον βάλλεται και προσπαθούμε όσοι το αγαπάμε να το σώσουμε με δράσεις, ενέργειες, δυναμισμό και πρωτοβουλίες οι οποίες πάντα προσπαθούν να αφήσουν ένα δυναμικό αποτύπωμα», τόνισε από τη μεριά της η Χαρίκλεια Μινώτου, πρόεδρος του Πλατύφορου και υπεύθυνη του προγράμματος WWF.
Φυσικά έντονο παρών έδωσε και η Π.Ε. Ζακύνθου με τον Ντένη Μαλαπέτσα να είναι και ομιλητής στην εκδήλωση και να αναφέρεται στα μικροπλαστικά που είναι μια νέα απειλή για τις θάλασσες και τις ακτές μας. «Η Περιφέρεια στηρίζει τέτοιες δράσεις, ημερίδες και σεμινάρια που έχουν να κάνουν με την προστασία του περιβάλλοντος και αναδεικνύουν τόσο σημαντικά θέματα. Θα είναι πάντα αρωγός σε τέτοιες δράσεις».
Από την δική του πλευρά, ο Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Περιβάλλοντος του Ιονίου Πανεπιστημίου Αριστοτέλης Μαρτίνης αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της μεγάλης πυρκαγιάς στο Κερί. «Τα προβλήματα είναι πολύ μεγάλα και σημαντικά ιδιαίτερα στη Ζάκυνθο. Πριν λίγες ημέρες με ρώτησε κάποιος τι έγινε με τη φωτιά στη Ζάκυνθο και του απάντησα ότι κάηκε ο Παρθενώνας της Ζακύνθου… Φυσικά εννοούσα, τα μνημειακά ελαιόδεντρα και δυστυχώς, δεν έχουμε κατανοήσει ακόμα την καταστροφή που έγινε. Δέντρα άνω των 2,000 ετών έχουν καταστραφεί».
Η εκδήλωση είχε μεγάλο ενδιαφέρον και ένα από τα σημαντικά μηνύματα που στάλθηκαν από ομιλητές και συμμετέχοντες ήταν ότι πρέπει να ενημερωθεί και να ευαισθητοποιεί η νέα γενιά.