Τραγικές συνθήκες στον Λίβα! Έτοιμοι για κινητοποιήσεις οι κάτοικοι | Δίνουν 1 μήνα διορία στο Δήμο

Αυστηρό «τελεσίγραφο» έστειλαν ο Σύλλογος Προστασίας του «Βραχιώνα» και κάτοικοι του Κατασταρίου και της Λούχας στη δημοτική αρχή κατά τη σύσκεψη που έγινε χθες στο πρώην Δημαρχείο Αλυκών, στο Καταστάρι, στην οποία συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου, Γιώργος Στασινόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Ζακυνθίων και υπεύθυνος για θέματα Καθαριότητας Δημήτρης Κουτσογιάννης, καθώς και επικεφαλής και εκπρόσωποι των δημοτικών παρατάξεων.

Έτοιμοι για κινητοποιήσεις οι κάτοικοι
Τη σύσκεψη συγκάλεσε ο Σύλλογος με στόχο να αποσαφηνιστούν οι προθέσεις και οι επόμενες κινήσεις των τοπικών αρχών για τα τεράστια προβλήματα που έχουν διαπιστώσει όλοι στον τρόπο με τον οποίο «λειτουργεί» η ενδιάμεση λύση στον Λίβα. Τα μέλη του Συλλόγου, αλλά και οι κάτοικοι ξεκαθάρισαν ότι δίνουν διορία ένα μήνα στον Δήμαρχο για να βάλει σε τάξη τον χώρο, να λειτουργήσουν τα μηχανήματα επεξεργασίας, τεμαχισμού και δεματοποίησης και να απομακρυνθούν οι τεράστιοι συσσωρευμένοι όγκοι απορριμμάτων. Σε διαφορετική περίπτωση, τόνισαν ότι θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις και συγκεκριμένα, σε αποκλεισμό του δρόμου που οδηγεί στο χώρο επεξεργασίας και εναπόθεσης των απορριμμάτων.

Ξανά στο «σημείο μηδέν»
Όλοι οι παρευρισκόμενοι περιέγραψαν τις τραγικές συνθήκες που επικρατούν στο χώρο, επιρρίπτοντας ευθύνες στην εταιρεία «ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ» και στις προηγούμενες δημοτικές αρχές, ενώ ζήτησαν από τον Δήμαρχο να προχωρήσει στην εξεύρεση λύσεων και να συνεργαστεί με τις υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις, προκειμένου να υπάρξει ένα σαφές σχέδιο συνολικά για τη διαχείριση των απορριμμάτων στο νησί. Επίσης, μίλησαν για τις σοβαρές επιπτώσεις που προκαλούνται στο περιβάλλον και για τη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα. Όπως είπαν, αν δεν προωθηθούν άμεσα λύσεις, θα βρεθούμε ξανά στο «σημείο μηδέν», καθώς αυτή τη στιγμή όχι μόνο δεν γίνεται επεξεργασία των απορριμμάτων, αλλά επίσης διαπιστώνεται σοβαρό πρόβλημα με τα συσσωρευμένα σκουπίδια και τα στραγγίδια.
Τα μέλη του Συλλόγου και συγκεκριμένα, ο Στ. Σκιαδόπουλος (πρόεδρος), ο Χ. Μαρίνος και ο Ν. Ζαράνης ανέλυσαν τις δράσεις που έχουν κάνει το τελευταίο χρονικό διάστημα τόσο για την προστασία του «Λίβα», όσο και για τη θαλάσσια ρύπανση, τονίζοντας ότι αυτό που προέχει είναι να δοθούν από τις τοπικές αρχές και τις αρμόδιες υπηρεσίες απαντήσεις σχετικά με τα υπομνήματα που έχουν υποβάλλει και με τα οποία ζητούν να κοινοποιηθούν τα αποτελέσματα των ελέγχων και των δειγματοληψιών. Επίσης, μίλησαν για τους αργούς ρυθμούς της Δικαιοσύνης, καθώς όπως είπαν, έχουν υποβάλλει μηνυτήριες αναφορές από το 2016 που είναι ακόμα στο στάδιο της προανάκρισης.

Δ. Κουτσογιάννης: «Η κατάσταση στον Λίβα έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο»!
Ο Δήμαρχος δεν παρέστη στη σύσκεψη λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεών του στην Αθήνα. Παρών ήταν ο Αντιδήμαρχος Δ. Κουτσογιάννης, ο οποίος τόνισε – όπως άλλωστε έχει δηλώσει και ο κ. Αρετάκης– ότι η κατάσταση στον Λίβα είναι τραγική, καθώς τα μηχανήματα δεν λειτουργούν, ενώ ναυάγησαν και οι προσπάθειες της δημοτικής αρχής μεταφοράς των στραγγιδίων στο Καλαμάκι. Όπως είπε, τώρα απαιτείται συνεργασία όλων των παρατάξεων, αλλά και της τοπικής κοινωνίας για να εξευρεθεί λύση και να τηρηθούν οι περιβαλλοντικοί όροι στον Λίβα. Τόνισε δε εξαρχής, ότι το προτιμότερο θα ήταν ο χώρος για την ενδιάμεση λύση να ήταν κοντά στον σταθμό μεταφόρτωσης και όχι στον Λίβα.

Γ. Στασινόπουλος: «Αν δεν υπήρχε ο Σύλλογος, ο Λίβας θα είχε γίνει σαν τον Σκοπό»
Από την πλευρά του, ο Αντιπεριφερειάρχης τόνισε ότι το πρόβλημα είναι σοβαρό και ότι πρέπει άμεσα να βρεθεί μία λύση μέχρι να κατασκευαστεί το εργοστάσιο επεξεργασίας. Δήλωσε δε, ότι ο Σύλλογος λειτουργεί σαν φύλακας του περιβάλλοντος και πρόσθεσε ότι χωρίς τις ενέργειές του, ο Λίβας θα είχε γίνει σαν τον Σκοπό. Ο κ. Στασινόπουλος είπε ότι η λύση δεν είναι η επιβολή προστίμων, τα οποία τελικά θα τα πληρώσει ο Ζακυνθινός λαός, ενώ τόνισε ότι μετά την αυτοψία που έγινε στο χώρο από το Τμήματος Περιβάλλοντος, θα κοινοποιήσει θα αποτελέσματα στην Εισαγγελέα.

Οι δημοτικές παρατάξεις
Οι εκπρόσωποι των δημοτικών παρατάξεων εξέφρασαν την αγωνία τους για το πρόβλημα, προτείνοντας λύσεις. Ο δημοτικός σύμβουλος Ανδρέας Ξένος είπε ότι θα πρέπει να κλείσει άμεσα ο Λίβας, να δεματοποιηθούν τα σκουπίδια και ο ΦΟΔΣΑ να στείλει εξώδικο στην εταιρεία, καθώς δεν τηρεί τους όρους της σύμβασης για τα μηχανήματα και τη λειτουργία της ενδιάμεσης λύσης. Μάλιστα, είπε ότι αυτή είναι μία απόφαση την οποία έπρεπε να είχε λάβει η δημοτική αρχή από τις 18/9 όταν χάλασε ο τεμαχιστής.
Ο επικεφαλής της παράταξης «Ζάκυνθος – Ανατροπή – Αναγέννηση», Αντώνης Κασσιμάτης τόνισε ότι πρέπει να γίνουν άμεσα παρεμβάσεις, καθώς σε διαφορετική περίπτωση ο Λίβας θα μετατραπεί σε χωματερή. Αναφέρθηκε στις ευθύνες που θεωρεί ότι έχει το ΔΣ του ΦΟΔΣΑ για τη μη τήρηση των περιβαλλοντικών όρων και πρόσθεσε ότι σημασία δεν έχει το που είναι ο χώρος εναπόθεσης των υπολειμμάτων, αλλά το πώς γίνεται η επεξεργασία των απορριμμάτων.
Οι δημοτικοί σύμβουλοι της ΛΑ.ΣΥ. τόνισαν ότι το πρόβλημα είναι πολιτικό και όχι τεχνικό και υπενθύμισαν ότι διαφωνούσαν με τον τρόπο που έγινε η χωροθέτηση, καθώς όπως είπαν, θα έπρεπε να υποδειχθεί από δημόσιο φορέα. Επίσης, τόνισαν ότι προέχει να γίνουν άμεσα ενέργειες για την ολοκληρωμένη διαχείριση, με διαλογή στην πηγή, μείωση των απορριμμάτων και κατασκευή ΧΥΤΥ. Τέλος, υπενθύμισαν την πάγια θέση τους σχετικά με την ανάγκη μείωσης των τελών στα νοικοκυριά και αύξησής στις μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ τόνισαν ότι το θέμα θα πρέπει να συζητηθεί ολοκληρωμένα στο δημοτικό συμβούλιο και όχι αποσπασματικά, μετά τις ερωτήσεις που θέτουν οι δημοτικοί σύμβουλοι.
Ο επικεφαλής της παράταξης «Ζάκυνθος με Φιλότιμο» Χρ. Πάστρας εξέφρασε την ανησυχία του για το θέμα και μίλησε για την ανάγκη εκπόνησης ενός ολοκληρωμένου σχεδίου διαχείρισης (ανακύκλωση στην πηγή, κάδοι ανακύκλωσης κλπ), ενώ ειδική αναφορά έκανε στη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα.
Ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Επανεκκίνηση» Ν. Καλαμαράς είπε ότι ο Λίβας δεν ήταν ο κατάλληλος χώρος για την ενδιάμεση λύση και μίλησε για τις ευθύνες των εταιρειών που έχουν αναλάβει τη διαχείριση των απορριμμάτων και των ανακυκλώσιμων υλικών.
Στη συνέχεια το λόγο πήραν ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων της Δ.Ε. Αλυκών, Άκης Ποταμίτης, ο ξενοδόχος Νίκος Γιακουμέλος, ο οποίος μάλιστα εφαρμόζει στην επιχείρησή του ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανακύκλωσης, ο Πρόεδρος του Κατασταρίου, καθώς και κάτοικοι των χωριών οι οποίοι μίλησαν για την ανάγκη συνεργασίας, προκειμένου να υλοποιηθούν συγκεκριμένα μέτρα για να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα.
Τέλος, ο Σύλλογος Προστασίας του «Βραχιώνα» ξεκαθάρισε ότι θα περιμένει τις κινήσεις της δημοτικής αρχής μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου και αν δεν διαπιστώσει ότι λαμβάνονται σοβαρά μέτρα, θα προχωρήσει σε δυναμικές κινητοποιήσεις.