Με την υπ. Πολιτισμού συναντήθηκε ο Δ. Ακτύπης | Δείτε αναλυτικά την ατζέντα της συζήτησης

Μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση για σοβαρά θέματα που χρονίζουν στη Ζάκυνθο και σχετίζονται με τις αρμοδιότητες του υπουργείου Πολιτισμού, είχε ο Βουλευτής Διονύσης Ακτύπης με την υπουργό, Λίνα Μενδώνη. Στόχος της συνάντησης όπως επισημαίνει ο κ. Ακτύπης ήταν να προωθηθούν οι βέλτιστες λύσεις σε χρονίζοντα ζητήματα. Πιο αναλυτικά, στο δελτίο τύπου που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του Βουλευτή, αναφέρεται ότι συζητήθηκαν θέματα που αφορούσαν στη λειτουργία του Βυζαντινού Μουσείου, το Κάστρο, το αρχοντικό Ρώμα, την εγγραφή της Φιλαρμονικής στο μητρώο πολιτιστικών φορέων και στο master plan. Στην ανακοίνωση του Βουλευτή, για το θέμα του λιμανιού αναφέρεται: «Σε σχέση με ενδεχόμενα προβλήματα αρχαιολογικής φύσεως που ενδεχόμενα ανακύψουν κατά την κατασκευή προβλήτας κρουαζιερόπλοιου στο λιμάνι, η υπουργός δεσμεύτηκε να είναι σε συνεχή και άμεση συνεργασία με τις υπηρεσίες, ώστε να δίνονται άμεσα αποτελεσματικές λύσεις».

Βυζαντινό Μουσείο: 15.000 ευρώ για μελέτη
Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων επισκεψιμότητας του Μουσείου στο σύνολό του, της προσβασιμότητας των ΑΜΕΑ και της λειτουργίας του κλιματισμού του κτιρίου, προαπαιτείται η σύνταξη σχετικής μελέτης από την τοπική υπηρεσία και στη συνέχεια η κοινοποίηση της προς έγκριση στα συμβούλια του Υπουργείου. Προς διευκόλυνση της διαδικασίας, οι υπηρεσίες του Υπουργείου δύναται να κατευθύνουν την υπηρεσία στην άντληση πιστώσεων ύψους 15.000 € για την εκπόνηση της μελέτης.

Εμπόδια στη μελέτη του Κάστρου…
Αντίστοιχα, για την ήδη υπάρχουσα μελέτη που αφορά στο κάστρο του νησιού θα διερευνηθεί η δυνατότητα επικαιροποίησης αυτής. Η επικαιροποίηση σχετίζεται με την τροποποίηση των όρων που δεν εκπληρώθηκαν, όπως αποτυπώνεται στις παρατηρήσεις της απόρριψης. Εναλλακτικά θα πρέπει να εκπονηθεί νέα μελέτη. Η ταχεία διεκπεραίωση αυτής της υπόθεσης είναι επιβεβλημένη για την ασφάλεια της πόλης. Για τα ζητήματα αυτά μάλιστα, η υπουργός θα ενημερώσει αναλυτικά τις αρμόδιες περιφερειακές υπηρεσίες, στην επικείμενη επίσκεψή της στην Κέρκυρα, στις 25 Οκτωβρίου.

Ο σχεδιασμός για το αρχοντικό του Ρώμα
Αναφορικά με το αρχοντικό του Ρώμα και την αδυναμία εξαγοράς του από το Υπουργείο Πολιτισμού, προκρίθηκε η υποβολή σχετικού αιτήματος στο Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Ανάπτυξης και εν συνεχεία η παράδοση του στο Υπουργείο Πολιτισμού για περαιτέρω αξιοποίηση.

Λ. Μενδώνη: «Να εγγραφεί η Φιλαρμονική στο μητρώο πολιτιστικών φορέων»
Για την Φιλαρμονική, στην ανακοίνωση του Βουλευτή, αναφέρεται: «Ιδιαίτερα χαρμόσυνα είναι τα νέα για τη φιλαρμονική του νησιού, για την οποία η υπουργός συνέστησε να εγγραφεί και να καταχωρηθεί στο μητρώο πολιτιστικών φορέων, από όπου μπορεί να υποβάλει οποιαδήποτε πρόταση».