Γιατί πηδούσαν οι ερωτευμένοι από το βράχο στη Λευκάδα;

Το ακρωτήριο Λευκάτας, ή Νιράς, ή Κάβο της Κυράς ή Κάβο Δουκάτο, 50 χλμ από την πόλη της Λευκάδας είναι μετά το πόρτο Κατσίκι. Ένας χωματόδρομος σε φέρνει στο συγκεκριμένο ακρωτήριο, έχει όμορφη θέα προς την Κεφαλλονιά και την Ιθάκη και τα ηλιοβασιλέματα είναι πολύ εντυπωσιακά.

Το ακρωτήρι ένας από τους πιο γνωστούς βράχους της αρχαιότητας είναι πιθανότατα η ομηρική “Λευκάς Πέτρη”, με άσπρα βράχια ύψους 60 μέτρων δεσπόζουν στο Ιόνιο Πέλαγος. Στα αρχαία χρόνια (1200 πχ) έκαναν θυσίες για να εξευμενίσουν τους θεούς και το Πνεύμα της Τρικυμίας. Αρκετά χρόνια αργότερα (400 πχ) αντικατέστησαν τα θύματα με κατάδικους στους οποίους έδιναν πιθανότητες σωτηρίας. Πριν τους ρίξουν στο βράχο, τους έδεναν γύρω από το σώμα τους πουλιά και φτερά για ομαλότερη προσγείωση. Στην περίπτωση κατά την οποία ο κατάδικος γλίτωνε, του χάριζαν τη ζωή. Τις προγενέστερες λατρείες στο βράχο τις αντικατέστησε το ιερό του ΛΕΥΚΑΤΑ ΑΠΟΛΛΩΝΑ, γνωστό σ’όλο τον αρχαίο κόσμο μιας και ο Απόλλωνας, θαλάσσιος θεός ήταν ο προστάτης των ναυτικών. Κάθε χρόνο γίνονταν γιορτές με Πανελλήνιο χαρακτήρα.


Στον Απόλλωνα αποδίδεται το πήδημα από το βράχο σαν μέσο ενάντια στο βασανιστικό ερωτικό πάθος. Τον 6ο πχ αιώνα η παράδοση για το πήδημα των ερωτευμένων ήταν πολύ διαδεδομένη, αφού το αναφέρουν σε στίχους τους πολλοί αρχαίοι ποιητές. Αυτό θα μνημόνευε και η Σαπφώ, η μεγάλη ποιήτρια της αρχαιότητας, και από εκεί βγήκε ότι τάχα πήδηξε από το Λευκάτα. Ο Μύθος φτάνει μέχρι της μέρες μας και γιαυτό ονομάζεται και Κάβος της Κυράς. Σήμερα δεν έχει απομείνει κανένα ίχνος του ιερού του Απόλλωνα, γιατί στη θέση του υψώνεται ένας φάρος, κατασκευασμένος το 1890. Το ύψος του πύργου του είναι 14 μέτρα και το εστιακό του ύψος 70 μέτρα.

Πηγή: lifo.gr