Δ. Ακτύπης: «Πολλοί διοικητές σαμποτάρουν τη λειτουργία των νοσοκομείων»!

Συγκεκριμένα, κατά τη διεκπεραίωση μια διακομιδής ή την εξεύρεση διαθέσιμης κλίνης ΜΕΘ ανά την επικράτεια, η παρούσα κατάσταση είναι άκρως επικίνδυνη! Το τοπίο των αρμοδιοτήτων είναι θολό, σε πλήρη σύγχυση! Ο γιατρός εφημερίας παίζει το ρόλο του συντονιστή μεταξύ ΕΚΑΒ, ΕΚΕΠΥ και νοσοκομείων… Μιλάμε για συντονιστικό κέντρο του ΕΚΕΠΥ και στην ουσία το συντονισμό τον κάνει ο γιατρός που εφημερεύει στο νοσοκομείο.

Στη συζήτηση του νομοσχεδίου «Σύσταση Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), Ρυθμίσεις για τα προϊόντα καπνού και άλλα ζητήματα του Υπουργείου Υγείας» στην Ολομέλεια της Βουλής, τοποθετήθηκε ο βουλευτής Ζακύνθου Διονύσιος Ακτύπης. Εκτενή αναφορά έκανε σε προβλήματα προνοσοκομειακής και νοσοκομειακής φροντίδας, συντονισμού διακομιδών, ανεύρεσης κλινών σε ΜΕΘ και υποστελέχωσης και απαξίωσης του ΕΚΑΒ.
Πιο αναλυτικά, ο κ. Ακτύπης είπε: «Με αίσθημα ανακούφισης και ικανοποίησης τόσο ως γιατρός πρώτης γραμμής δημόσιου νοσοκομείου όσο και ως Βουλευτής της περιφέρειας Ζακύνθου στην οποία ανήκω, καλωσορίζουμε αυτό το νομοσχέδιο, γιατί η προνομοθετική πρωτοβουλία της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι να θεραπεύσει χρονίζοντα ζητήματα προσονοκομειακής και νοσοκομειακής φροντίδας. Άκουσα νωρίτερα για μία εικόνα που παρουσιάζεται στα δημόσια νοσοκομεία (Τρίκαλα, Σέρρες) και συμφωνούμε ότι αυτή είναι η εικόνα που άφησαν οι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ μετά από 4,5 χρόνια και μετά από 3,5 μήνες είναι αδύνατο να πιστέψει κάποιος ότι για όλα αυτά που υπάρχουν στα δημόσια νοσοκομεία αυτή τη στιγμή φταίει η κυβέρνηση της ΝΔ. Κάτι ακόμα που λύνεται με αυτό το ν/σ αφορά στους διοικητές. Μία μεγάλη μερίδα των διοικητών που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία έχουν ρίξει λευκή πετσέτα και όχι μόνο δεν κάνουν τη δουλειά τους, αλλά και σαμποτάρουν τη λειτουργία των νοσοκομείων. Ήδη από την επεξεργασία του νομοσχεδίου στην Επιτροπή έκανα αναφορά στην αδικαιολόγητη όχληση των γιατρών εφημερίας – κάτι που επανειλημμένα βίωσα και εγώ – με ζητήματα εκτός των πολύτιμων ιατρικών καθηκόντων τους για τα οποία υπηρετούν στα νοσοκομεία της χώρας. Συγκεκριμένα, κατά την διεκπεραίωση μια διακομιδής ή την εξεύρεση διαθέσιμης κλίνης ΜΕΘ ανά την επικράτεια, η παρούσα κατάσταση είναι άκρως επικίνδυνη. Το τοπίο των αρμοδιοτήτων είναι θολό, σε πλήρη σύγχυση. Ο γιατρός εφημερίας παίζει το ρόλο του συντονιστή μεταξύ ΕΚΑΒ, ΕΚΕΠΥ και νοσοκομείων. Μιλάμε για συντονιστικό κέντρο του ΕΚΕΠΥ και στην ουσία το συντονισμό τον κάνει ο γιατρός που εφημερεύει στο νοσοκομείο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα μεγάλες καθυστερήσεις που βάζουν σε κίνδυνο όχι μόνο τη ζωή του ασθενούς που βρίσκεται στο νοσοκομείο, αλλά και ταυτόχρονα τις ζωές άλλων ασθενών που επισκέπτονται το νοσοκομείο, γιατί ο γιατρός δεν ασχολείται με τα καθήκοντά του, αλλά με άλλα που δεν είναι στις αρμοδιότητές του. Στο παρόν ν/σ γίνεται ξεκάθαρο ότι τη διακομιδή την αναλαμβάνει και την διεκπεραιώνει το ΕΚΑΒ. Η σαφής μεταφορά των αρμοδιοτήτων συντονισμού τόσο των ΜΕΘ όσο και των δημόσιων και ιδιωτικών δομών υγείας στο ΕΚΑΒ, παράλληλα με την ενοποίηση του συντονιστικού κέντρου επιχειρήσεων με τα υπόλοιπα κέντρα επιχειρήσεων, αποτελούν μία εξαιρετικά φερέλπιδα πρόταση άρσης των παρατηρούμενων δυσλειτουργιών. Με την αποκλειστική ανάθεση της ευθύνης στο ΕΚΑΒ και τον ταυτόχρονο εφοδιασμό της απαραίτητης υλικοτεχνικής υποδομής σε αυτό, αίρεται οποιαδήποτε σύγχυση αρμοδιοτήτων, εξοικονομείται πολύτιμος χρόνος, διακομίζεται γρήγορα ο ασθενής, απελευθερώνεται ο γιατρός και αναβαθμίζεται γενικότερα η παρεχόμενη υπηρεσία υγείας».
Παράλληλα, ο κ. Ακτύπης αναφέρθηκε στις αναπτυξιακού τύπου διατάξεις στο χώρο του φαρμάκου, από τις οποίες επωφελείται το σύνολο της κοινωνίας. Επίσης, ο Βουλευτής είπε ότι είναι ανάγκη και απαραίτητη προϋπόθεση για να αποκομιστεί το μέγιστο και βέλτιστο όφελος της νομοθετικής ρύθμισης να εκσυγχρονιστεί και αναβαθμιστεί το ΕΚΑΒ. Τόνισε μάλιστα, ότι σήμερα είναι απαρχαιωμένο υλικοτεχνικά και αποδεκατισμένο στελεχιακά και ότι αν δεν γίνουν παρεμβάσεις για τη στελέχωσή του, οι διατάξεις του ν/σ μπορεί να αποτύχουν.
Τέλος χαιρέτισε την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να θέσει σε εφαρμογή τον αντικαπνιστικό νόμο. Συγκεκριμένα, ο κ. Ακτύπης ανέφερε: «Η κυβέρνηση χωρίς χρονοτριβή και με αποφασιστικότητα ανταποκρίνεται στην απαίτηση της κοινωνίας. Υλοποιεί μία ακόμα προεκλογική της δέσμευση. Εναρμονίζει την κατάσταση στη χώρα με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές».