Άμεση στήριξη χρειάζονται οι τουριστικές επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πτώχευση της Τhomas Cook

100.000.000 ευρώ οι απώλειες της Ζακύνθου για το 2019 – 2020

Τα επίσημα στοιχεία από τις επιπτώσεις της κατάρρευσης της Thomas Cook παρουσιάστηκαν χθές σε νέα ανοιχτή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο κτήριο της Π.Ε. Ζακύνθου. Το αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η αποτίμηση της ζημιάς από την κατάρρευση της Thomas Cook και η λήψη αποφάσεων για περαιτέρω ενέργειες.
Τη σύσκεψη διοργάνωσαν οι Σύλλογοι Ξενοδόχων Ζακύνθου, το Επιμελητήριο Ζακύνθου και η Ένωση Λογιστών Φοροτεχνικών Ζακύνθου, ενώ είχαν προσκληθεί και παραβρέθηκαν ο Βουλευτής Δ. Ακτύπης και ο Αντιπεριφερειάρχης Γ. Στασινόπουλος.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων έχει βγάλει ψήφισμα, με το οποίο ζητά την υλοποίηση μέτρων στήριξης των ξενοδοχειακών και τουριστικών επιχειρήσεων. Τα μέτρα αυτά κοινοποιήθηκαν στα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Τουρισμού με επιστολή που απέστειλαν οι Σύλλογοι Ξενοδόχων Ζακύνθου, το Επιμελητήριο και η Ένωση Λογιστών Φοροτεχνικών .
Η Αντιπρόεδρος Ξ.Ε.Ε και πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων κ. Χριστίνα Τετράδη, αναφέρθηκε στο σκοπό της συγκεκριμένης σύσκεψης που δεν ήταν άλλος από το να παρουσιαστούν πιο συγκεκριμένα τα στοιχεία για τα Ιόνια Νησιά, αλλά και για τη Ζάκυνθο σε ότι αφορά τις απώλειες της Thomas Cook, τόσο για το 2019, όσο και για το 2020.
“Τα Ιόνια Νησιά έχουν πληγεί ιδιαίτερα, με απώλειες της τάξης του 48%. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να δούμε τα μέτρα, που θα πάρουμε, να εξετάσουμε τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί. Επιπλέον με τη βοήθεια όλων, του Βουλευτή, της Περιφέρειας και του Δήμου, πρέπει να δούμε πώς μπορούμε να εξασφαλίσουμε ακόμα περισσότερα μέτρα, που να είναι αποτελεσματικά για την απασχόληση και για την οικονομία, γι’ αυτό είμαστε σε επαφή με όλα τα αρμόδια υπουργεία. Βλέπουμε ότι το πλήγμα είναι πολύ μεγάλο και ειδικότερα αν σκεφτούμε πως είναι πολλαπλάσιο για την εθνική οικονομία» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Τετράδη.

Ο Βουλευτής Ζακύνθου, κ Διονύσης Ακτύπης αναφέρθηκε κυρίως στα μέτρα από πλευράς κυβέρνησης λέγοντας ότι: « Η Κυβέρνηση έχει αποφασίσει συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία έχει πάρει για να αντιμετωπίσει το θέμα με τα τεράστια προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί σε επιχειρηματίες. Στην παρούσα συνάντηση έχουμε επικαιροποιημένα στοιχεία από το σύλλογο των ξενοδόχων. Επίσης, υπάρχουν και αιτήματα επιχειρηματιών που ασχολούνται με τον τουρισμό, να αντιμετωπιστεί όσο γίνεται η απώλεια. Θα προσπαθήσουμε ως κυβέρνηση να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα. Η κυβέρνηση λειτούργησε αποτελεσματικά από την πρώτη μέρα, μπορέσαμε να επαναπατρίσουμε τα 2/3 των τουριστών. Οι υπόλοιποι έφυγαν μέσα στις επόμενες 3-4 μέρες. Συνεχίζουμε να βλέπουμε το θέμα και να έχουμε σκύψει πάνω στο πρόβλημα και θέλω να πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε να έχουμε τις λιγότερες δυνατές απώλειες».

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ζακύνθου, κ. Φ. Κόττης με τη σειρά του είπε πως : «η συγκεκριμένη σύσκεψη αποτελεί την ολοκλήρωση μιας σειράς συναντήσεων για να χαράξουμε τη στρατηγική μας και τα αιτήματά μας, ώστε να καλύψουμε το κενό της Thomas Cook. Σε κυβερνητικό επίπεδο έχουν ανακοινωθεί μέτρα. Από την άλλη, εμείς ως επιχειρηματίες, που θα έχουμε μια ύφεση, με κενά στην αγορά που δε θα καλυφθούν το 2020. Μας ενδιαφέρει: μεγαλύτερος χρόνος παύσης του Φ.Π.Α., απαλλαγή από το φόρο προκαταβολών και μια νομική κάλυψη απέναντι στο τι μπορούμε να διεκδικήσουμε σε επίπεδο κρατικό ή σε επίπεδο από την εταιρεία».

Ο κ. Ν. Τσουκαλάς, Λογιστής ζήτησε να ασκηθεί πίεση στο Υπουργείο λέγοντας χαρακτηριστικά «Θα πιέσουμε το Υπουργείο σε όλα τα επίπεδα, ώστε να βοηθηθούν όλοι όσοι έχουν υποστεί ζημιά και να γίνει και ένας απολογισμός, από την προηγούμενη συνάντηση έως και σήμερα. Εκτιμώ ότι καταρχάς πρέπει να γίνει αλλαγή στο 25% του τζίρου, για να υπάρξει βοήθεια, σε δεύτερο επίπεδο να δούμε τις τραπεζικές συναλλαγές και την τραπεζική βοήθεια και το τρίτο κομμάτι είναι η εξέταση της επόμενης χρονιάς. Οι εργαζόμενοι δηλαδή να μπουν σε κάποιο πρόγραμμα ώστε να μη χαθεί ούτε μια θέση εργασίας»

Επιπτώσεις για τη Ζάκυνθο
– Οι συνολικές απαιτήσεις των ξενοδόχων από τον Thomas Cook μαζί με τις εκτιμώμενες απώλειες τζίρου, που προκύπτουν μετά τη χρεοκοπία του, για το 2019 ανέρχονται σε 23 εκατ. Συνυπολογίζοντας τα λοιπά καταλύματα και τις αεροπορικές αφίξεις άλλων πρακτορείων με Thomas Cook, οι συνολικές απαιτήσεις και οι απώλειες του τζίρου του κλάδου διαμονής εκτιμώνται στα 38 εκατ.
– Οι συνολικές απώλειες για το 2020 ανέρχονται σε 56 εκατ. για τον ξενοδοχειακό κλάδο. Συνυπολογίζοντας τα λοιπά καταλύματα και τις αεροπορικές αφίξεις άλλων πρακτορείων με Thomas Cook, οι συνολικές απώλειες του τζίρου του κλάδου διαμονής εκτιμώνται στα 100 εκατ.
– Συνυπολογίζοντας τον τουριστικό πολλαπλασιαστή της απόδοσης στην ευρύτερη οικονομία (2,5), η συνολική εκτιμώμενη απώλεια για την ελληνική οικονομία κατά το 2019 αγγίζει τα 95 εκατ. ευρώ, ενώ το 2020 τα 250 εκατ. ευρώ.19 αγγίζει τις 190 εκατ. ευρώ, ενώ το 2020 τα 560 εκατ. ευρώ.

Οι επιπτώσεις στα Ιόνια Νησιά
Σε επίπεδο περιφερειών, τα Ιόνια Νησιά έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό εξάρτησης από τον Thomas Cook. Από το σύνολο των 965 ξενοδοχείων των Ιονίων Νήσων, με τον Thomas Cook συνεργάζονται τα 260, δηλαδή το 27%, ενώ σε επίπεδο απωλειών τζίρου το ποσοστό αυτό φτάνει στο 48%, γιατί έχουμε μεγάλο αριθμό εξαρτημένων και πλήρους συνεργαζόμενων ξενοδοχείων.
-Οι συνολικές απαιτήσεις των ξενοδόχων από τον Thomas Cook μαζί με τις εκτιμώμενες απώλειες τζίρου, που προκύπτουν μετά τη χρεοκοπία του, για το 2019 ανέρχονται σε 46 εκατ. Συνυπολογίζοντας τα λοιπά καταλύματα και τις αεροπορικές αφίξεις άλλων πρακτορείων με Thomas Cook, οι συνολικές απαιτήσεις και οι απώλειες του τζίρου του κλάδου διαμονής εκτιμώνται στα 76 εκατ.
-Οι συνολικές απώλειες για το 2020 ανέρχονται σε 124 εκατ. για τον ξενοδοχειακό κλάδο. Συνυπολογίζοντας τα λοιπά καταλύματα και τις αεροπορικές αφίξεις άλλων πρακτορείων με Thomas Cook, οι συνολικές απώλειες του τζίρου του κλάδου διαμονής εκτιμώνται στα 223 εκατ.
-Συνυπολογίζοντας τον τουριστικό πολλαπλασιαστή της απόδοσης στην ευρύτερη οικονομία (2,5), η συνολική εκτιμώμενη απώλεια για την ελληνική οικονομία κατά το 20
Επιστολή των αρμόδιων φορέων του νησιού μας προς τα Υπουργεία
Επιστολή εστάλη προς τα αρμόδια υπουργεία από τους Συλλόγους Ξενοδόχων Ζακύνθου, από το Επιμελητήριο Ζακύνθου και από την Ένωση Λογιστών Φοροτεχνικών Ζακύνθου.Στην εν λόγω επιστολή που απευθύνεται προς το Υπουργείο Οικονομικών, το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και το Υπουργείο Τουρισμού με θέμα Αποτίμηση ζημιάς από την πτώχευση του Ομίλου Thomas Cook αναφέρονται τα ακόλουθα:

Βαρύ είναι το πλήγμα που υπέστη η υποδομή φιλοξενίας της χώρας ιδιαίτερα των Ιονίων Νήσων και της Ζακύνθου, από την πτώχευση του Thomas Cook.
Τα στοιχεία προκύπτουν από την επίσημη έρευνα που διενεργήθηκε από το Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Ξ.Ε.Ε.).
Υπογραμμίζεται ότι η έρευνα πεδίου του Ινστιτούτου πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 24/09/2019 έως 27/09/2019 και αφορά στην καταγραφή πρωτογενών στοιχείων από ξενοδοχεία που συνεργάζονταν με τον Όμιλο Thomas Cook την 23/09/2019, ημερομηνία που ανακοινώθηκε η πτώχευσή του.
Το μέγεθος του προβλήματος από την πτώχευση του Thomas Cook, όπως αποτυπώνει με αξιοπιστία η έρευνα του ΙΤΕΠ, είναι πολύ μεγάλο, ειδικά σήμερα που ο τουρισμός παίζει αυτόν τον καταλυτικό ρόλο στην πραγματική οικονομία της χώρας και κάθε αρνητική εξέλιξη και μάλιστα τέτοιας έκτασης, μπορεί να έχει σοβαρό αντίκτυπο και στην οικονομία και στον περιφερειακό ιστό της χώρας. Η αποτύπωση των πραγματικών διαστάσεων της ζημιάς, είναι προϋπόθεση για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των συνεπειών της.
Οι αρνητικές επιπτώσεις από την πτώχευση του Thomas Cook δεν περιορίζονται μόνον στις απαιτήσεις του 2019, οι οποίες δεν μπορούν πλέον να καλυφθούν, αλλά και στις εκτιμώμενες απώλειες αφίξεων και διανυκτερεύσεων για το 2020.

Τα κυριότερα συμπεράσματα της μελέτης του ΙΤΕΠ του ΞΕΕ για την Ελλάδα και τα Ιόνια Νησιά, είναι τα εξής:
Α. Ελλάδα

-Στην έρευνα καταγράφεται ότι από το σύνολο των 9.917 ξενοδοχείων της χώρας, 1.193 ξενοδοχεία συνεργάζονται με τον Όμιλο Thomas Cook το 2019.
-Οι συνολικές απαιτήσεις των ξενοδόχων από τον Thomas Cook μαζί με τις εκτιμώμενες απώλειες τζίρου, που προκύπτουν μετά τη χρεοκοπία του, για το 2019 ανέρχονται σε 190 εκατ. Συνυπολογίζοντας τα λοιπά καταλύματα και τις αεροπορικές αφίξεις άλλων πρακτορείων μεThomas Cook, οι συνολικές απαιτήσεις και οι απώλειες του τζίρου του κλάδου διαμονής εκτιμώνται στα 315 εκατ.
-Οι συνολικές απώλειες για το 2020 ανέρχονται σε 516 εκατ. για τον ξενοδοχειακό κλάδο. Συνυπολογίζοντας τα λοιπά καταλύματα και τις αεροπορικές αφίξεις άλλων πρακτορείων με Thomas Cook, οι συνολικές απώλειες του τζίρου του κλάδου διαμονής εκτιμώνται στα 929 εκατ.
-Συνυπολογίζοντας τον τουριστικό πολλαπλασιαστή της απόδοσης στην ευρύτερη οικονομία (2,5), η συνολική εκτιμώμενη απώλεια για την ελληνική οικονομία κατά το 2019 αγγίζει τα 800 εκατ. ευρώ, ενώ το 2020 τα 2,5 δις ευρώ.

Β. Ιόνια Νησιά
Σε επίπεδο περιφερειών, τα Ιόνια Νησιά έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό εξάρτησης από τον Thomas Cook. Από το σύνολο των 965 ξενοδοχείων των Ιονίων Νήσων, με τον Thomas Cook συνεργάζονται τα 260, δηλαδή το 27%, ενώ σε επίπεδο απωλειών τζίρου το ποσοστό αυτό φτάνει στο 48%, γιατί έχουμε μεγάλο αριθμό εξαρτημένων και πλήρους συνεργαζόμενων ξενοδοχείων.
-Οι συνολικές απαιτήσεις των ξενοδόχων από τον Thomas Cook μαζί με τις εκτιμώμενες απώλειες τζίρου, που προκύπτουν μετά τη χρεοκοπία του, για το 2019 ανέρχονται σε 46 εκατ. Συνυπολογίζοντας τα λοιπά καταλύματα και τις αεροπορικές αφίξεις άλλων πρακτορείων μεThomas Cook, οι συνολικές απαιτήσεις και οι απώλειες του τζίρου του κλάδου διαμονής εκτιμώνται στα 76 εκατ.
-Οι συνολικές απώλειες για το 2020 ανέρχονται σε 124 εκατ. για τον ξενοδοχειακό κλάδο. Συνυπολογίζοντας τα λοιπά καταλύματα και τις αεροπορικές αφίξεις άλλων πρακτορείων με Thomas Cook, οι συνολικές απώλειες του τζίρου του κλάδου διαμονής εκτιμώνται στα 223 εκατ.
-Συνυπολογίζοντας τον τουριστικό πολλαπλασιαστή της απόδοσης στην ευρύτερη οικονομία (2,5), η συνολική εκτιμώμενη απώλεια για την ελληνική οικονομία κατά το 2019 αγγίζει τις 190 εκατ. ευρώ, ενώ το 2020 τα 560 εκατ. ευρώ.

Οι Σύλλογοι Ξενοδόχων λαμβάνοντας ως βάση τη μελέτη του ΙΤΕΠ, σε συνεργασία με τα Επιμελητήριο Ζακύνθου και τον μέχρι πρότινος πράκτορα της Thomas Cook, κ. Ιωάννη Φιλιπποπολίτη, παρουσιάζουμε κατά προσέγγιση τα στοιχεία για τη Ζάκυνθο.

Γ. Ζάκυνθος
-Οι συνολικές απαιτήσεις των ξενοδόχων από τον Thomas Cook μαζί με τις εκτιμώμενες απώλειες τζίρου, που προκύπτουν μετά τη χρεοκοπία του, για το 2019 ανέρχονται σε 23 εκατ. Συνυπολογίζοντας τα λοιπά καταλύματα και τις αεροπορικές αφίξεις άλλων πρακτορείων μεThomas Cook, οι συνολικές απαιτήσεις και οι απώλειες του τζίρου του κλάδου διαμονής εκτιμώνται στα 38 εκατ.
-Οι συνολικές απώλειες για το 2020 ανέρχονται σε 56 εκατ. για τον ξενοδοχειακό κλάδο. Συνυπολογίζοντας τα λοιπά καταλύματα και τις αεροπορικές αφίξεις άλλων πρακτορείων με Thomas Cook, οι συνολικές απώλειες του τζίρου του κλάδου διαμονής εκτιμώνται στα 100 εκατ.
-Συνυπολογίζοντας τον τουριστικό πολλαπλασιαστή της απόδοσης στην ευρύτερη οικονομία (2,5), η συνολική εκτιμώμενη απώλεια για την ελληνική οικονομία κατά το 2019 αγγίζει τα 95 εκατ. ευρώ, ενώ το 2020 τα 250 εκατ. ευρώ.

Δ. ΔΕΣΜΗ ΜΕΤΡΩΝ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΕΠΛΗΓΗΣΑΝ ΑΠΌ ΤΗΝ ΠΤΩΧΕΥΣΗ ΤΟΥ THOMAS COOK

Σε συνέχεια των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί και ανακοινωθεί από την Κυβέρνηση, οι Σύλλογοι Ξενοδόχων των Ιονίων Νήσων, σε συνεργασία με τα τοπικά Επιμελητήρια και τις Ενώσεις Λογιστών, συντάξαμε και προτείναμε την κάτωθι πρόσθετη δέσμη μέτρων, η οποία παρουσιάστηκε το Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2019 στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και πήρε ψήφισμα.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
• Αναστολή καταβολής των εργοδοτικών εισφορών επί 9μηνο και δυνατότητα υπαγωγής σε ειδική ρύθμιση με απαλλαγή προσαυξήσεων.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
• Μείωση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος κατ’ αναλογία των εσόδων που μειώνονται από τα συμβόλαια που διατηρούσαν με την Thomas Cook.
• Αναστολή κατασχέσεων από το Δημόσιο.
• Ειδική φορολογική μεταχείριση των επισφαλών απαιτήσεων των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων από την πτώχευση του Thomas Cook εκτός από το εισόδημα, αίτημα για απαλλαγή από την υποχρέωση απόδοσης ΦΠΑ για τα ανείσπρακτα τιμολόγια της Thomas Cook με ημερομηνία έκδοσης από την 1η Μαΐου 2019 έως και τις 22 Σεπτεμβρίου 2019 ή δυνατότητα συμψηφισμού.
• Καθολική Ρύθμιση όλων των οφειλών με απαλλαγή προσαυξήσεων και πρώτη δόση 31/3/2019 για όλες τις Τουριστικές επιχειρήσεις που είχαν συμβόλαια με την Thomas Cook.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ
• Πρόβλεψη εγγυοδοτικού προγράμματος της Ελληνικής Τράπεζας Ανάπτυξης (πρώην ΕΤΕΑΝ) με υψηλό συντελεστή εγγύησης για τη λήψη άτοκης χρηματοδότησης για την κάλυψη έκτακτων άμεσων ταμειακών αναγκών και με την απαραίτητη περίοδο χάριτος.
• Αναθεώρηση των όρων των χορηγήσεων δανείων μέσω του ταμείου ΤΕΠΙΧ.
• Προτεραιοποίηση των ελέγχων των επενδύσεων που έχουν υπαχθεί στον αναπτυξιακό για την επιτάχυνση των σχετικών εκταμιεύσεων.
• Προγράμματα ειδικών επενδυτικών ενισχύσεων των ξενοδοχείων των πληττόμενων περιοχών στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ με σκοπό τη διαφοροποίηση του ξενοδοχειακού τους προϊόντος και τη στροφή προς την προσέλκυση θεματικών μορφών τουρισμού.

Σε συνεργασία με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών:
• Πρόβλεψη ειδικού δανειακού προγράμματος με δάνεια χαμηλών επιτοκίων, πενταετούς διάρκειας με διετή περίοδο χάριτος.
• Επαναρύθμιση δανειακών υποχρεώσεων.
• Αναστολή πληρωμής τοκοχρεολυσίων από δάνεια τραπεζών και μετάθεση του χρόνου αποπληρωμής.
• Αναστολή των πάσης φύσεως κατασχέσεων από τράπεζες.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
• Απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής τέλους παρεπιδημούντων προς ΟΤΑ για τα μη εισπραχθέντα έσοδα των πληγεισών επιχειρήσεων το 2019 και ρύθμιση παλαιών οφειλών σε δόσεις.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ
• Πρόγραμμα στοχευμένων δράσεων σε εθνικό και Περιφερειακό επίπεδο για την αεροπορική κάλυψη των προορισμών που εξυπηρετούσε με πτήσεις του Thomas Cook.
• Προγράμματα τουριστικής προβολής και διαφήμισης για την διεύρυνση της τουριστικής αγοράς των πληττόμενων προορισμών σε συνεργασία του ΕΟΤ με τις Περιφέρειες και τους Δήμους.
• Ενίσχυση της συνεργασίας με υφιστάμενους Tour Operators με προγράμματα συνδιαφήμισης από τον ΕΟΤ για τις αγορές κάλυψης του Thomas Cook.