Αναπληρώνεται (;) το κενό που αφήνει η Thomas Cook

Η Hays Travel, ανταγωνίστρια της Thomas Cook, θα εξαγοράσει το σύνολο των 555 φυσικών καταστημάτων της πτωχευμένης εταιρείας στο Ηνωμένο Βασίλειο, κίνηση που θα μπορούσε να σώσει δυνητικά έως και 2.500 θέσεις εργασίας.
Η Hays έχει ήδη προσλάβει 421 πρώην εργαζόμενους της Thomas Cook ενώ η νέα συμφωνία αναμένεται να «σώσει» και χιλιάδες άλλους.
Η εταιρεία έχει έδρα το Sunderland και πρόκειται να επαναλειτουργήσει όλα τα καταστήματα της Cook αμέσως μόλις περάσουν υπό τον έλεγχό της, όπως αναφέρεται στο BBC.
Περισσότερες από 100 νέες θέσεις εργασίας θα έχουν έδρα στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας, στο Sunderland, ενώ οι υπόλοιπες στα φυσικά καταστήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η κίνηση συνιστά αλλαγή κλίμακας για τα μεγέθη της Hays, η οποία μέχρι σήμερα διέθετε 190 φυσικά καταστήματα στο Ην. Βασίλειο.
Ο John Hays, ιδρυτής της εταιρείας πριν από 40 χρόνια, ανέφερε: «Πρόκειται για αλλαγή του παιχνιδιού για εμάς, καθώς πρόκειται για τριπλασιασμό του αριθμού καταστημάτων και διπλασιασμό του εργατικού μας δυναμικού – αλλά είναι σημαντικό και για την ευρύτερη βιομηχανία, καθώς θα κρατήσει ένα μεγάλο μέρος των πιο ταλαντούχων ανθρώπων της».

Τι αναμένεται για την Ελλάδα
Με αυτό τον τρόπο έχει αρχίσει να διαφαίνεται μια αισιόδοξη οπτική κάλυψης του κενού που αφήνει ο χρεοκοπημένος κολοσσός. Παράλληλα όμως ασκείται πίεση για πτώση των απαιτήσεων από τους επιχειρηματίες των τουριστικών περιοχών της Ελλάδας
Περισσότερες αεροπορικές θέσεις για Ελλάδα ετοιμάζονται να δρομολογήσουν εταιρίες όπως η Jet2Holidays, η TUI και η DER Touristik για το καλοκαίρι του 2020 ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για αντίστοιχες κινήσεις από αρκετές low cost εταιρίες, όπως η Ryanair.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες εξετάζεται το ενδεχόμενο άρσης άρση της πολιτικής εταιριών, όπως η Jet2, να μην πωλούν μεμονωμένα εισιτήρια που δεν συνοδεύονται από πακέτα διακοπών, κάτι που θα διευκολύνει ακόμα περισσότερο τις τουριστικές επιχειρήσεις και τα γραφεία, τα οποία είχαν έως σήμερα συνεργασία με την Thomas Cook.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη αντίδραση των εταιριών αμέσως μετά τη χρεοκοπία της Thomas Cook ήταν η κατακόρυφη αύξηση τιμών για τις πτήσεις Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου. Η εικόνα όμως για το προσεχές καλοκαίρι αναμένονται αρκετά βελτιωμένη.

Σε αύξηση των πτήσεων προχωρά και η Jet2
Η εταιρία που εκπροσωπεί στη χώρα μας την Jet2Holidays, Avra Holidays, έχει ήδη κάνει προγραμματισμό για αύξηση πτήσεων για Κρήτη και Κέρκυρα αυξάνοντας παράλληλα τα πακέτα διακοπών προς πώληση που συνδέονται με αυτές τις πτήσεις.
Άλλωστε, για το 2020 η Jet2 έσπευσε ήδη να καλύψει αρκετά από τα ακυρωμένα συμβόλαια της Thomas Cook με ξενοδοχειακές επιχειρήσεις σε πολλές περιοχές του Ιονίου (Κέρκυρα, Ζάκυνθο, Πάργα κ,α,) με αντίστοιχες τιμές που είχαν συνάψει οι επιχειρήσεις με την Thomas Cook.

Αύξηση στις κρατήσεις και από την DER Touristik
Σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος της γερμανικής DER Touristik Γιάννης Παπαδάκης, υπογραμμίζει ότι οι καταναλωτές αναζητούν πακέτα διακοπών, με παράλληλη αύξηση από πλευράς της εταιρίας του προϋπολογισμού για συμβόλαια με ξενοδοχεία σε Κέρκυρα, Ρόδο, Κρήτη, Κω και Ζάκυνθο κατά 50%, ώστε να επιχειρηθεί να καλυφθεί μέρος του κενού που αφήνει στην αγορά η Thomas Cook.

Και η TUI παίρνει συμβόλαια της Cook
Ο τουριστικός κολοσσός TUI δε θα μπορούσε να μείνει αμέτοχος στις εξελίξεις. Ήδη στελέχη της εταιρίας στη χώρα μας προχωρούν σε επαφές με μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες ώστε να συνάψουν συμβόλαια για κλίνες που ήταν δεσμευμένες για το 2020 με την Thomas Cook.

Πιέζουν για τις τιμές
Σε δήλωσή του ο Σεμπάστιαν Εμπέλ, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της TUI, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την κάλυψη του κενού που αφήνει πίσω της στον ελληνικό τουρισμό η Thomas Cook για τη σεζόν του 2020, προειδοποιώντας πάντως εμμέσως πλην σαφώς ότι θα ασκηθούν πιέσεις για τις τιμές των συμβολαίων.

Οι μεγαλύτερες απώλειες, στο Ιόνιο
Η τουριστική αγορά στα Επτάνησα τηρεί επιφυλακτική στάση σχετικά με τη δυνατότητα να αντισταθμιστούν οι απώλειες σε πτήσεις και συμβόλαια που αφήνει πίσω της η χρεοκοπία του Thomas Cook στο 100%.
Γαλιατσάτος για ΠΙΝ: Η αντίδραση της για την Thomas Cook εξαντλήθηκε σε επικοινωνιακές κινήσεις
Σειρά μέτρων για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν ζητά από την κυβέρνηση με ψήφισμα που εξέδωσε κατά πλειοψηφία το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων.
Τα αιτήματα που αναφέρονται στο ψήφισμα θα τεθούν τις επόμενες ημέρες, στον Υφυπουργό Τουρισμού Μ. Κόνσολα .
Σε δήλωσή της η Περιφερειάρχης Ρόδη Κράτσα αναφέρει ότι έχει ζητήσει από το υπουργείο Τουρισμού αύξηση της χρηματοδότησης για την τουριστική προβολή των Ιονίων.

Το ψήφισμα του Περιφερειακού
Το Περιφερειακό στο ψήφισμά του ζητά από την κυβέρνηση:
•Πρόσθετα μέτρα στήριξη με μη καταβολή του ΦΠΑ για το μέρος που αφορά στην Thomas Cook και μη φορολόγηση για ανείσπρακτα εισοδήματα
•Αναγνώριση της ζημιάς στο τρέχον φορολογικό έτος με επαναφορά σχετικών ΠΟΛ που ίσχυσαν αναλογικά το 2015
•Κατάργηση του ορίου του 25% και ένταξη όλων των επιχειρήσεων σε ευεργετική διάταξη
•Μέτρα για την διευκόλυνση όσων έχουν δανειακές υποχρεώσεις καθώς και όσων είναι ενταγμένοι σε ρυθμίσεις εξόφλησης χρεών προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία
•Μέσω του ειδικού προγράμματος διαχείρισης θέσεων εργασίας να εξασφαλιστεί η επαναπρόσληψη όλων των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που επλήγησαν
•Ισόποση με τη ζημιά δανειοδότηση των επιχειρήσεων με χαμηλό επιτόκιο
•Να ζητηθεί από τους δήμους της ΠΙΝ η δική τους συμβολή για την ανακούφιση των πληγέντων
•Η ΠΙΝ να αναλάβει κάθε δυνατή πρωτοβουλία στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της για την στήριξη της τουριστικής οικονομίας και την μείωση των αναμενόμενων αρνητικών συνεπειών από την πτώχευσή της Thomas Cook ιδιαίτερα με τη στρατηγική του 2020
•Την έκπτωση του λογαριασμού της ΔΕΗ κατά 15%την αντίστοιχη περίοδο για την τουριστικές μονάδες που επλήγησαν από την πτώχευση

photo: philenews.com