Ρ. Κράτσα: Η Πολιτική Προστασία είναι βασική προτεραιότητά μας

Στρατηγικό Σχέδιο θωράκισης των νησιών της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων σε θέματα πολιτικής προστασίας και θωράκισης απέναντι στα ακραία φυσικά φαινόμενα και ευρύτερα την κλιματική αλλαγή
Την ανάγκη στρατηγικού σχεδίου για την πρόληψη και αντιμετώπιση των ακραίων φυσικών φαινομένων για κάθε Περιφερειακή Ενότητα τόνισε η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου, κατά την επίσκεψή της στην πληγείσα Κεφαλονιά. «Η Πολιτική Προστασία ανάγεται σε βασική προτεραιότητα μας, προσαρμοσμένη στις σοβαρές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και τους κινδύνους που εγκυμονεί. Θα προωθήσουμε ένα πολυδιάστατο σχέδιο πρόληψης και αντιμετώπισης βασισμένο σε επιστημονική μέθοδο, με σύγχρονα πρότυπα και έργα . Είναι χρέος μας προς τους πολίτες και τις περιουσίες τους προς το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον μας να αντιμετωπίσουμε τις άμεσες ανάγκες και να θωρακίσουμε τα νησιά μας για το σήμερα και το αύριο» δεσμεύτηκε η Περιφερειάρχης.
Η κα Κράτσα επισκέφθηκε τις πληγείσες από πλημμύρες περιοχές της Κεφαλονιάς στον Δήμο Αργοστολίου και στον Δήμο Σάμης. Στην Αγ. Ευφημία, στο Νύφι, στα Μακρυώτικα και στα Δρακοπουλάτα η Περιφερειάρχης διαπίστωσε τις δυσχερείς συνθήκες που δημιούργησαν οι πλημμύρες, ιδιαίτερα σε περιοχές όπου η αυθαίρετη και χωρίς προγραμματισμό δόμηση ανακόπτει την ροή των υδάτων προς τη θάλασσα. Διαπίστωσε και την έλλειψη βασικών υποδομών για την πρόληψη και την αντιπλημμυρική θωράκιση της Κεφαλονιάς. Ενημερώθηκε για την κατάσταση των πλημμυροπαθών πολιτών, επαγγελματιών και κτηνοτρόφων από τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν λόγω των πλημμυρών. Ανακοίνωσε άμεσα τα έργα για τον αγωγό στην Αγ. Ευφημία και λεκάνες ανάσχεσης στις επικίνδυνες περιοχές.
Η Περιφερειάρχης συγκάλεσε στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλονιάς σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π.) όπου συζήτησε με τους επικεφαλής των εμπλεκομένων φορέων στα ζητήματα της Πολιτικής Προστασίας, τα άμεσα μέτρα προστασίας των κατοίκων, του αστικού ιστού και της φύσης στις επικίνδυνες περιοχές.
H Περιφερειάρχης βρέθηκε στις πληγείσες περιοχές με τον χωρικό Αντιπεριφερειάρχη Κεφαλληνίας –Ιθάκης κ. Σταύρο Τραυλό, τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης Υπαίθρου κ. Σωτήρη Κουρή, τον Προϊστάμενο της Πολιτικής Προστασίας της εν λόγω Περιφερειακής Ενότητας, στελέχη των Τεχνικών Υπηρεσιών, τον Δήμαρχο Σάμης κ. Μάκη Μονιά και τον Αντιδήμαρχο Δήμου Αργοστολίου κ. Διονύση Μινέτο, όπως και Προέδρους Τοπικών Συμβουλίων.

Θέματα που ίσως σας ενδιαφέρουν