Αντικαπνιστικός νόμος: Τριψήφιο νούμερο για καταγγελίες

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που περιλαμβάνει και τις διατάξεις για το κάπνισμα, κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή, αφού προηγήθηκε διαβούλευση και θα συζητηθεί στην Ολομέλεια στις 15 Οκτωβρίου.
«Δεν μπορεί να υπάρξει επιβολή του νόμου και των προστίμων», αν δε συνδράμει και η αστυνομία, σημείωσε ο υπουργός Υγείας. Αποφασισμένος φαίνεται ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας να εφαρμόσει τον αντικαπνιστικό νόμο με κάθε κόστος. Προσφάτως δήλωσε ότι απλοποιείται η διαδικασία καταγγελιών για όσους δε δείχνουν να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις του υπουργείο σχετικά με την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Συγκεκριμένα, ο κ. Κικίλιας γνωστοποίησε την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη δημιουργία ενός τριψήφιου τηλεφωνικού αριθμού, στον οποίο θα υποβάλλονται οι καταγγελίες για τους παραβάτες του αντικαπνιστικού νόμου.
«Θα υπάρξει τριψήφιο νούμερο που θα μπορείς να καλέσεις τη δημοτική αστυνομία ή την αστυνομία, που θα δίνει πρόστιμο στον ιδιώτη και υπερδεκαπλάσιο πρόστιμο στον καταστηματάρχη», ανήγγειλε πρόσφατα σε συνέντευξή του ο κ. Κικίλιας στον ΣΚΑΪ.
Αναφερόμενος στις δημόσιες υπηρεσίες, εξήγησε πως υπεύθυνοι σύμφωνα με το νόμο είναι οι πολιτικοί προϊστάμενοι και ξεκαθάρισε: «Και στους δημόσιους χώρους απαγορεύεται το κάπνισμα, και στους χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος, και στις παιδικές χαρές, και στους ανοιχτούς χώρους που παίζουν παιδιά. Και μέσα σε αυτοκίνητο που επιβαίνει ένα παιδάκι, αν καπνίζει ένας οδηγός ή συνοδηγός τα πρόστιμα θα είναι 1.500-3.000 ευρώ»
Ο υπουργός Υγείας τόνισε με έμφαση για άλλη μια φορά ότι «ο αντικαπνιστικός νόμος θα εφαρμοστεί. Θα σεβαστούμε τα δικαιώματα των καπνιστών, αλλά προφανώς θα προασπίσουμε και τα δικαιώματα των μη καπνιστών, το δικαίωμα στη ζωή των παθητικών καπνιστών και ειδικά των παιδιών, που είναι μια αδικία και μάστιγα στη χώρα».
Μιλώντας για τη συμβολή των αρμοδίων για την εφαρμογή ή την επιβολή του νόμου, της Αστυνομίας ή του Λιμενικού δηλαδή, ο κ. Κικίλιας δήλωσε χαρακτηριστικά ότι χωρίς τη συνδρομή των αρχών «δεν μπορεί να υπάρξει επιβολή του νόμου και των προστίμων».
Τέλος, ανακοίνωσε ότι η αντικαπνιστική καμπάνια της κυβέρνησης θα παρουσιαστεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό στα τέλη του μήνα.

photo: iatropedia.grΤελευταία άρθρα