Έρχονται αλλαγές στις μισθώσεις Airbnb

Μετά τη λήξη της φετινής τουριστικής σεζόν θα γίνει η ρύθμιση του πλαισίου των βραχυχρόνιων μισθώσεων θα γίνει, η οποία θα αποτελέσει συνολική κυβερνητική πρόταση, σύμφωνα με το υπουργείο Τουρισμού.
Το προσχέδιο του Προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπει αύξηση εσόδων και νέες μορφές ελέγχου των βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων σε πλατφόρμες τύπου Airbnb. Σε σχετικό πίνακα με τις προβλεπόμενες παρεμβάσεις για τη βελτίωση του δημοσιονομικού αποτελέσματος για το έτος 2020 περιλαμβάνεται και η αύξηση της εισπραξιμότητας εσόδων από ακίνητη περιουσία, η οποία για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις υπολογίζεται στα 60 εκατ. ευρώ. Μετά τη λήξη της φετινής τουριστικής σεζόν θα γίνει η ρύθμιση του πλαισίου των βραχυχρόνιων μισθώσεων θα γίνει, η οποία θα αποτελέσει συνολική κυβερνητική πρόταση, σύμφωνα με το υπουργείο Τουρισμού.
Όπως ανέφερε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, με ανάρτησή του στο Twitter, «δεν πρόκειται να υπάρξει κανένας αιφνιδιασμός για το θέμα των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Οδηγός για το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο θα είναι η διαφάνεια στις συναλλαγές, η προστασία των χρηστών αυτών των υπηρεσιών, η διασφάλιση του ανταγωνισμού στον τουριστικό κλάδο και η δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών. Δεν νοείται να έχουμε διαφοροποιήσεις μεταξύ διαφορετικών ειδών καταλυμάτων».
Σχετικά με το νομοσχέδιο για τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, ο υπουργός Τουρισμού σε πρόσφατη συνέντευξή του είχε δηλώσει πως θα επανεξεταστεί η χρησιμότητα του τέλους διαμονής και ότι όλες οι εναλλακτικές πρέπει να συζητηθούν, ακόμα και το ενδεχόμενο της πλήρους κατάργησής του.
Σε συνάντηση με δημοσιογράφους, στην πρώτη συνάντηση συγκεκριμένα, ο κ. Θεοχάρης είχε αναφέρει ότι οι βραχυχρόνιες μισθώσεις αποτελούν μέρος του τουριστικού προϊόντος, καθώς φέρνουν το 10% των εισπράξεων, αλλά θα πρέπει να υπάρξει δίκαιος ανταγωνισμός με τα ξενοδοχειακά καταλύματα, όπως στο ζήτημα του τέλους διαμονής. Συνεπώς, πρόκειται για θέση του υπουργείου τουρισμού η οποία είχε διατυπωθεί πολύ νωρίς.
Αξίζει να αναφερθεί ότι για τα ξενοδοχεία και για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, το τέλος διανυκτέρευσης, με το οποίο επιβαρύνονται οι πελάτες των καταλυμάτων, ισχύει από το 2018.
Βάσει των στοιχείων που παρείχε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, τη χρονιά που πέρασε τα χρήματα από το τέλος στα ξενοδοχεία ήταν διπλάσια του προϋπολογισμού.
Πιο αναλυτικά, βεβαιώθηκε φόρος διαμονής ύψους 135 εκατ. ευρώ περίπου, έναντι προϋπολογισμού 74 εκατ. Το τέλος ανέρχεται στα 4 ευρώ ανά διανυκτέρευση ανά δωμάτιο στα ξενοδοχεία 5 αστέρων, στα 3 ευρώ στα ξενοδοχεία 4 αστέρων, στο 1,5 ευρώ στα ξενοδοχεία 3 αστέρων και στα 0,50 ευρώ στα ξενοδοχεία 1 έως 2 αστέρων καθώς και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια.
Από την πλευρά όμως των επιχειρηματιών του Τουρισμού το τέλος στη διαμονή θεωρείται ένας επιπλέον φόρος που πλήττει την ανταγωνιστικότητα του κλάδου ενώ που παράλληλα δεν είναι ανταποδοτικός προς την κατεύθυνση της βελτίωσης των δημόσιων τουριστικών υποδομών.
Για το λόγο αυτό ζητούν την κατάργησή του ή έστω την περιορισμένη ισχύ του, μόνο κατά το τρίτο τρίμηνο, περίοδο κατά την οποία καταγράφεται ο μεγαλύτερος όγκος επισκεπτών. Για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, αναφέρουν πως πρόκειται πλέον για μια επιλογή διαμονής με αισθητά υψηλή ζήτηση, χωρίς να αμφισβητεί κανείς ότι πλέον αποτελεί μέρος της τουριστικής αγοράς. Απαιτείται όμως η θέσπιση κανόνων στο πλαίσιο πάντα του δίκαιου ανταγωνισμού.

photo:fortuneΤελευταία άρθρα