150 άποροι στο νησί μας | Μεγάλη η προσπάθεια των αρχών να μειωθεί ο αριθμός τους

Το ζήτημα των άπορων συμπολιτών μας έχει απασχολήσει πολλές φορές την επικαιρότητα. Η αλήθεια είναι ότι αποτελεί ένα σημαντικό κοινωνικό πρόβλημα, το οποίο παραμένει άλυτο προκαλώντας μεγάλες δυσκολίες. Σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία από την Πρόνοια, ο αριθμός των απόρων στο νησί μας ανέρχεται γύρω στους 150, με αρκετούς από αυτούς να σιτίζονται στο Κοινωνικό Εστιατόριο, ενώ αρκετούς, τους βοηθάει από την πλευρά του το Κοινωνικό Παντοπωλείο, το οποίο δέχεται ρούχα, τρόφιμα και άλλα πράγματα, τα οποία κρίνονται αναγκαία για αυτούς τους ανθρώπους. Ο Δήμος κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να μπορέσει να σιτίσει τους συμπολίτες μας και κάνει έκκληση σε όσους πολίτες έχουν τη δυνατότητα να ενισχύσουν τις κοινωνικές δομές που υπάρχουν.

«Πρέπει να είμαστε όλοι κοντά στους άπορους συμπολίτες μας»
Οι ίδιοι οι πολίτες τη χαρακτηρίζουν ως δύσκολη κατάσταση για όλους. Τονίζουν ότι θα πρέπει οι αρχές να βοηθήσουν τους άπορους και να τους στηρίξουν με κάθε τρόπο. Μόνο έτσι θα μπορέσουν να μην αντιμετωπίζουν προβλήματα στην καθημερινότητα τους και να ξεπεράσουν τις δυσκολίες. Όπως λένε, ίσως θα μπορούσαν να ευαισθητοποιηθούν και αρκετοί σύλλογοι ώστε να βοηθήσουν ανθρώπους που χρήζουν βοήθειας. «Μόνο αν νοιαστούμε» για τον συνάνθρωπο μας θα βοηθήσουμε σωστά υποστηρίζουν αρκετοί συμπολίτες μας και τονίζουν ότι αυτή είναι η σωστή κατεύθυνση.

Βασιλική Καψαμπέλη – Αντιδήμαρχος Ελατίων / Υπεύθυνη Δομής Πρόνοιας
«Με το κομμάτι αυτό ασχολείται η Πρόνοια και μέσα στην Πρόνοια υπάρχει το Κοινωνικό Εστιατόριο. Αυτή τη στιγμή σιτίζονται 50 άποροι βάσει κάποιων κριτηρίων, όπως τα εκκαθαριστικά της δήλωσής τους ή άλλα κριτήρια που θέτει ο ΕΠΕΚΑ. Τα άτομα σιτίζονται στο χώρο της μαθητικής εστίας. Σε περιπτώσεις που έχουμε κάποιο επείγον περιστατικό, αν βρεθεί κάποιος άπορος στον δρόμο ή δεν έχει χώρο να στεγαστεί ζητάμε βοήθεια από τον ΟΔΑΖ, από την Περιφέρεια και αναλόγως φροντίζουμε για το εκάστοτε περιστατικό. Οι Κοινωνικές Δομές στο νησί είναι η ΚΕΔΗΖ και οι υπάλληλοι από το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», γιατί υπάρχουν άτομα άπορα που παραμένουν στο χώρο τους και χρειάζονται βοήθεια ιατρική. Οι υπάλληλοι λοιπόν, πηγαίνουν να τους πάρουν αίμα, τους μεταφέρουν τρόφιμα που τους στέλνουμε από το Κοινωνικό Παντοπωλείο. Έχουμε χρέος να σιτίσουμε αυτά τα άτομα και να τα βοηθήσουμε».

Πάνος Γιαννόπουλος
«Εγώ στην περιοχή μου δεν έχω δει κάποιον. Όλοι λίγο πολύ έχουν σπίτι, αλλά υπάρχουν εκείνοι που δεν είναι καθόλου καλά οικονομικά και αντιμετωπίζουν προβλήματα. Πρέπει να βρεθεί κάποιος τρόπος να βοηθηθούν οι άποροι. Ακούμε τόσα χρόνια ότι πρέπει να δημιουργηθεί κάποιος χώρος για αυτούς, αλλά δεν έχει γίνει τίποτα. Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα για έναν άνθρωπο να μην έχει στέγη και ένα πιάτο φαΐ».

Ανδρέας Κατιρτζίδης
«Θα μπορούσαμε όλοι οι σύλλογοι και οι φορείς να μαζέψουμε πράγματα και ό,τι άλλο μπορούμε και να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας. Φυσικά μπορεί ο καθένας στον τομέα του να βοηθήσει. Μπορούμε από κοινού να στηρίξουμε τους συμπολίτες μας και να τους βοηθήσουμε. Δεν ξέρω ποιος θα μπορούσε να συντονίσει μια οργανωμένη προσπάθεια, αλλά είναι σημαντικό να προσφέρουμε. Όλοι μπορούμε κάτι να μαζέψουμε για αυτές τις οικογένειες».Τελευταία άρθρα