Διαμαρτυρία την Παρασκευή στο νησί μας για το ενδεχόμενο μεταφοράς προσφύγων

Την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου, στο κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση διαμαρτυρίας για τη μεταφορά μεταναστών – προσφύγων στο νησί μας. Η ανακοίνωση της «Πρωτοβουλίας Εθνικής Μνήμης και Δράσης Ζακύνθου», αναφέρει:
«Η Πρωτοβουλία Εθνικής Μνήμης και Δράσης Ζακύνθου θα συμμετάσχει στην εκδήλωση ενάντια στην μεταφορά λαθρομεταναστών -«προσφύγων» στο νησί μας. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 11/10 και ώρα 11 πμ μπροστά στο κτίριο της Περιφέρειας . Η εκδήλωση δεν έχει κομματικό χαρακτήρα και καλούμε ΟΛΟΥΣ τους Ζακυνθινούς να δώσουν δυναμικό παρών σε αυτήν την πρώτη εκδήλωση διαμαρτυρίας».

Επιφυλάξεις Κράτσα για την άφιξη προσφύγων στα Ιόνια Νησιά
Η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων έχει εκφράσει την άποψη ότι ο καταμερισμός και η επιλογή των τόπων υποδοχής προσφύγων πρέπει να λαμβάνουν υπόψιν τις ιδιαίτερες συνθήκες και ανάγκες της κάθε περιοχής. Για το λόγο αυτό και έχει ζητήσει την εξαίρεση των Ιονίων Νήσων από τον καταμερισμό των προσφύγων.
Παράλληλα, σε δηλώσεις της αναφέρει ότι δεν έχει γνωστοποιηθεί ο αριθμός των ατόμων, που ενδεχομένως θα μπορούσε να κληθεί η Περιφέρειά μας να φιλοξενήσει. Όμως, σε σχετική συνέντευξη που προσφάτως παραχώρησε δήλωσε: «Σαφώς και θα ήταν καλύτερο για τα νησιά μας να εμπλακούμε με έναν ηπιότερο τρόπο σ’ αυτόν τον καταμερισμό προσφύγων που σχεδιάζει η κυβέρνηση στις Περιφέρειες όλης της χώρας. Βεβαίως και είναι διαφορετικό το να φιλοξενηθούν κάποιοι άνθρωποι σε ξενοδοχειακές μονάδες, όπως προβλέπεται και από την πρόσκληση, η οποία έχει ήδη δημοσιευτεί. Είναι προφανές ότι θα υπάρξει παράλληλα και δημιουργία προαναχωρησιακών κέντρων».
Η καταληκτική της θέση είναι πως κρίνεται σκόπιμο να εξαιρεθεί η ΠΙΝ από αυτή τη διαδικασία του καταμερισμού των Προσφύγων.

Αντιδράσεις εκφράζει και η «Ιόνιος Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας»
Η Ιόνιος Ομοσπονδία από την πλευρά της ζητά απαντήσεις από το Υπ. Προστασίας του Πολίτη, με σχετική επιστολή που εστάλη και την υπογράφει ο Πρόεδρος Γιώργος Τσερεμής.
Στην επιστολή αναφέρει ότι η ανθρωπιστική διάσταση της κατάστασης είναι ένα ευαίσθητο θέμα. Τονίζει ότι σε πολλές περιπτώσεις έχει αποδειχθεί πως όλοι μας διαπνεόμαστε από αλτρουιστικά αισθήματα. Όμως στην παρούσα περίοδο η μεταφορά μεταναστών σε διάφορα μέρη της χώρας και εν προκειμένω στο Ιόνιο, θεωρείται άτοπη καθώς οι πρόχειροι κυβερνητικοί χειρισμοί στο συγκεκριμένο θέμα, μάλλον θα εντείνουν ένα υπάρχον πρόβλημα, παρά θα κατευνάσουν την επικρατούσα κατάσταση.

Η επιστολή έχει ως ακολούθως:
«Αξιότιμε Υπουργέ

Με ιδιαίτερο προβληματισμό και ανησυχία παρακολουθούμε τις τελευταίες μέρες την ολοένα αυξανόμενη ροή προσφύγων και παράνομων μεταναστών στο Βόρειο Αιγαίο.
Η ανθρωπιστική διάσταση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος είναι εξαιρετικά σημαντική και κανείς δεν μπορεί να την παραβλέψει. Τα Ιόνια Νησιά και ειδικά η Κέρκυρα, το έζησαν πολύ έντονα την περίοδο του Πολέμου της Γιουγκοσλαβίας όσο και στο άνοιγμα των συνόρων με την Αλβανία. Τότε όμως κανείς δεν σκέφτηκε την Κέρκυρα και τα Ιόνια Νησιά, ας είναι.

Η Πολιτεία, ωστόσο, αντιμετωπίζει ένα μείζονος σημασίας θέμα όπως αυτό, χωρίς έστω τη στοιχειώδη προετοιμασία και οργάνωση και αφήνοντας στο σκοτάδι τις τοπικές κοινωνίες και την τοπική αυτοδιοίκηση.
Δηλώνουμε κατηγορηματικά αντίθετοι. Δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπεί η Κέρκυρα και τα Ιόνια Νησιά για άλλη μια φορά σε «αποθήκη ψυχών» αφού δεν πληροί καμία απολύτως προϋπόθεση φιλοξενίας. Δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπεί σε χώρο διαμονής οικονομικών μεταναστών – και όχι Σύρων προσφύγων – στους οποίους δεν επετράπη η είσοδος στα Σκόπια και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Για όλα τα παραπάνω, καλούμε τις τοπικές μας κοινωνίες σε επαγρύπνηση.

Κύριε Υπουργέ, σας ζητάμε να απαντήσετε επισήμως, άμεσα και εμπεριστατωμένα, στα ακόλουθα κρίσιμα ερωτήματα:
1. Ποιος εγγυάται την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής; Είναι επισήμως γνωστό πλέον ότι ανάμεσα στις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές που διέρχονται ή καταλήγουν στη χώρα μας βρίσκονται και εξτρεμιστικά στοιχεία, τα όποια καθημερινά δείχνουν τον χαρακτήρα τους
2. Πώς θα διασφαλίσετε τη δημόσια υγιεινή, όταν ξαφνικά άνθρωποι μεταφέρονται σε ένα χώρο που δεν πληροί σχεδόν καμία προδιαγραφή για το σκοπό αυτό;
3. Ως τι θα λειτουργήσουν οι εγκαταστάσεις στα Ιόνια Νησιά, ως Κέντρα υποδοχής; Κέντρα φιλοξενίας; Κέντρα διαμετακίνησης; Και το κυριότερο: Θα είναι ανοιχτές ή κλειστές εγκαταστάσεις ;
4. Για πόσο διάστημα σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε τα Ιόνια Νησιά για το σκοπό αυτό;
5. Ποιος θα αναλάβει τη σίτιση και το κόστος φιλοξενίας των ανθρώπων αυτών;
6. Ποιος και με ποιο τρόπο θα κάνει την καταγραφή των αλλοδαπών;
Τέλος, αξιότιμε Υπουργέ ξεχνάτε ότι η Κέρκυρα και τα Ιόνια Νησιά είναι παραμεθόριος περιοχή με πολλές ανάγκες υποδομών όπως ΝΕΡΟ, ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ, ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ και όχι με την προσθήκη νέων προβλημάτων που θα δυσφημήσουν τα νησιά μας, που σαν ΜΟΝΗ οικονομική δραστηριότητα έχουν τον Τουρισμό».Τελευταία άρθρα