Ελεύθερη η πρώην Δ/ντρια της Πειραιώς με δικαστική απόφαση

Η πρώην διευθύντρια της Πειραιώς το 2017 είχε καταδικαστεί σε ισόβια από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Πάτρας. Παραπέμφθηκε σε δίκη με την κατηγορία ότι από τον Απρίλιο του 2003 έως και τέλη Ιουνίου του 2007, ιδιοποιήθηκε παράνομα από τους τραπεζικούς λογαριασμούς 148 πελατών που τηρούνταν στο εν λόγω υποκατάστημα 43.572.567,76 €, προκαλώντας ισόποση ζημία στην Τράπεζα.

Η δίκη ξεκίνησε το 2015 και κατόπιν αλλεπάλληλων διακοπών ολοκληρώθηκε το 2017 και η κατηγορουμένη οδηγήθηκε στη φυλακή. Σύμφωνα με το dikastiko.gr της επιβλήθηκε με απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πατρών, συνολική ποινή ισόβιας κάθειρξης έξι ετών, για τα αδικήματα της υπεξαίρεσης στην υπηρεσία κατ’ εξακολούθηση σε βάρος της τράπεζας με την ιδιάζουσα επιβαρυντική περίσταση του αρθρ. 1 παρ.1 Ν1608/50.

Πριν από λίγες μέρες συζητήθηκε η αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής δια του συνηγόρου της Θόδωρου Μαντά με το αιτιολογικό ότι:

α) ότι το εφετείο της δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί προς εκδίκαση
β) οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα καθώς με δεδομένο ότι καταργείται ο νόμος 1608/50 περί καταχραστών δημοσίου, από ισόβια η νέα ποινή που απειλείται είναι πλέον έως δέκα έτη καθείρξεως. Επομένως στο δεύτερο βαθμό μεταβάλλεται το πλαίσιο ποινής που μπορεί να της επιβληθεί, η οποία δεν μπορεί να ξεπερνά για το κάθε αδίκημα που της αποδίδεται τα δέκα (10) έτη.
γ) Τέλος στην παρ. 3 του άρθρου 84 του Νέου Ποινικού Κώδικα προβλέπεται ότι ως ελαφρυντική περίσταση λογίζεται και η µη εύλογη διάρκεια της ποινικής διαδικασίας που δεν οφείλεται σε υπαιτιότητα του κατηγορουμένου. Συνεπώς (με δεδομένο ότι η υπόθεση καθυστέρησε) είναι πολύ πιθανόν με την αναγνώριση ελαφρυντικού η ποινή να μειωθεί.

Το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών Πατρών συνεκτιμώντας τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα χορήγησε ομόφωνα στην κατηγορουμένη την αναστολή εκτέλεση της ποινής μέχρι την εκδίκαση της έφεσής της από το Πενταμελές Εφετείο Πατρών, επιβάλλοντας της περιοριστικούς όρους.