Οι Ζακυνθινοί σχολιάζουν το ενδεχόμενο φιλοξενίας προσφύγων – μεταναστών

Έντονες είναι οι αντιδράσεις και στις 13 Περιφέρειες της χώρας μας σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης να δημιουργηθούν δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. Προτεραιότητα του υπουργείου προστασίας του Πολίτη είναι η μεταφορά σε άλλα μέρη της χώρας οικογενειών με ανήλικα παιδιά.
Μάλιστα αποφασίστηκε το προσεχές διάστημα να κατατεθούν προτάσεις για χώρους φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων, ενώ παράλληλα στη μίσθωση κτιρίων τουριστικών καταλυμάτων και συγκροτημάτων κατοικιών για τις ανάγκες υποδοχής αιτούντων άσυλο προτίθεται να προχωρήσει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και απευθύνει πρόσκληση ενδιαφέροντος σε ιδιοκτήτες, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, και κατόχους ακινήτων.
Όσον αφορά στο νησί μας, οι Ζακυνθινοί κατέθεσαν την άποψη τους, τονίζοντας ότι το βασικότερο πρόβλημα που πρέπει να λυθεί ώστε να φιλοξενηθούν πρόσφυγες- μετανάστες είναι να φτιαχτούν οι υποδομές… Κάποιοι συμφώνησαν ότι πρέπει και το νησί μας να βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος και να μην απέχει από αυτή τη διαδικασία, ενώ άλλοι είπαν κάθετα, ότι ήδη ο τόπος μας αντιμετωπίζει άλλα προβλήματα (σκουπίδια, υποδομές, οδικό δίκτυο κ.α.). Συμφώνησαν βέβαια όλοι ότι είναι ένα σοβαρό πρόβλημα και πρέπει να βρεθούν χώροι να φιλοξενήσουν αυτούς τους ανθρώπους.

Βασίλης Ακτσόγλου
«Από την στιγμή που η απόφαση είναι συλλογική, δεν γίνεται μια συγκεκριμένη Περιφέρεια να απέχει. Και πάλι όμως πρέπει να διασφαλιστούν οι Περιφέρειες, οι οποίες θα συμμετέχουν σε αυτό, έχοντας τις κατάλληλες υποδομές, αλλά και το κράτος να μεριμνήσει να δημιουργηθούν αυτές, ώστε να μη δημιουργείται πρόβλημα στην τοπική κοινωνία».

Αντώνης Ραζής
«Αυτή η πληγή είναι πολύ μεγάλη. Αν φέρουν 200 άτομα εδώ, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα θα γίνουν 6,000 και το νησί δεν αντέχει μια τέτοια κατάσταση. Ούτε οικονομικά αντέχουμε. Έχουμε πάρα πολλά προβλήματα, έχουμε προβλήματα για παράδειγμα με τα σκουπίδια και τους δρόμους. Δεν αντέχει το νησί άλλη μια πληγή. Σίγουρα υπάρχουν περιοχές να πάνε οι άνθρωποι, αλλά όχι σε ένα τουριστικό μέρος και μικρό σαν τη Ζάκυνθο».

Νίκος Γιατράς
«Πιστεύω ότι η Ζάκυνθος δεν μπορεί να φιλοξενήσει μετανάστες λόγω της ανυπαρξίας υποδομών. Βλέπουμε και σε άλλα νησιά τι γίνεται και δεν θα είναι ωραίο να πάθει το ίδιο και το νησί μας που ζει από τον τουρισμό. Οι τουρίστες δε θα επιλέγουν το νησί μας. Πιστεύω ότι πρέπει να πάνε σε περιοχές που θα υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές μέχρι να βρεθεί λύση για το μέλλον αυτών των ανθρώπων».

Διονύσης Νικολόπουλος
«Εγώ είμαι θετικός σε αυτό το θέμα. Είναι και αυτοί άνθρωποι όπως είμαστε και εμείς. Για να φύγουν από τα μέρη που γεννήθηκαν, πάει να πει ότι υπάρχει κάποιος σοβαρός λόγος. Είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Πρέπει να υπάρξουν οι υποδομές για να τους αγκαλιάσουμε αυτούς τους ανθρώπους και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε από εκεί και πέρα. Πρέπει να βοηθήσουμε, ώστε να υπάρξουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις και να αγκαλιάσουμε αυτούς τους ανθρώπους».

photo: encyclopedia.ushmm.org