Νέος Σύλλογος Καρκινοπαθών στη Ζάκυνθο | Στόχος: Η βελτίωση της ζωής των ασθενών

Τον Σεπτέμβριο ξεκίνησε επίσημα τη λειτουργία του στη Ζάκυνθο ο Συλλόγος Καρκινοπαθών Ζακύνθου «Ο Άγιος» και η συνεισφορά του αναμένεται να είναι σημαντική. Πρόκειται για μια γενναία πρωτοβουλία των συμπολιτών μας την οποία αξίζει να αγκαλιάσουμε όλοι και ο καθένας να βοηθήσει με τον τρόπο που μπορεί.
Τα γραφεία του συλλόγου προσωρινά στεγάζονται στον ΟΔΑΖ κατόπιν της ευγενικής παραχώρησης χώρου από τον κ. Στάθη Μπετίνη. Ο σύλλογος εγγράφει προς το παρόν μέλη γι’ αυτό και έχει απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση προς όποιον επιθυμεί να βοηθήσει, να περάσει από το γραφείο.
Το παρόν διοικητικό συμβούλιο αποτελείται από 2 γιατρούς και 3 καρκινοπαθείς. Συγκεκριμένα, η Διοικούσα Επιτροπή του νεοϊδρυθέντος Συλλόγου Καρκινοπαθών Ζακύνθου «Ο Άγιος» αποτελείται από τον Σούλη Παναγιώτη Πρόεδρο, Ντόζη Ιωάννη Αντιπρόεδρο, Γάσπαρο Διονύσιο Γενικό Γραμματέα, Καρακασίδη Μαρία Ειδική Γραμματέα και Βλαχοπούλου Μαρία Ταμία. Η ευαισθητοποίηση του κόσμου είναι μεγάλη, από γιατρούς συμμετέχουν – εκτός από τους προαναφερθέντες – ο κ. Καψαμπέλης, η κυρία Βεντουρή, ο κ. Μάρκου, υποδιευθυντής της χειρουργικής κλινικής. Επίσης, υπάρχει συμμετοχή καρκινοπαθών, εθελοντών και φίλων που θέλουν να συνδράμουν στο σπουδαίο έργο του συλλόγου. Σε δήλωσή του ο κ. Παναγιώτης Σούλης, ανέφερε: «Κάνουμε έκκληση να έρθουν εθελοντές να βοηθήσουν, έχουμε δώσει και τηλέφωνα επικοινωνίας και επίσης είμαστε στον ΟΔΑΖ καθημερινά από 9.30 – 13.00 για να κάνουμε εγγραφές. Οι εθελοντές και οι φίλοι που θα έρθουν θα είναι η δύναμη του συλλόγου μας».
Ο αριθμός των ιδρυτικών μελών είναι 42 και τα άτομα αυτά κατέθεσαν καταστατικό στο Πλημμελειοδικείο στις 5 Αυγούστου του 2019, προκειμένου για την ίδρυση του συλλόγου. Έγκριση πήρε μέσα στο Σεπτέμβριο.

Στόχοι του συλλόγου
Ο σύλλογος ονομάζεται Σύλλογος Καρκινοπαθών Ζακύνθου «Ο Άγιος», γιατί ως προστάτης του συλλόγου είναι ο Άγιος Διονύσιος. Στόχοι του είναι:
•Δυνατότητα συμμετοχής ασθενών με καρκίνο
•Ανάπτυξη πνεύματος αλληλοβοήθειας, αλληλοϋποστήριξης, συμπαράστασης
•Οικονομική ενίσχυση των ασθενών, καθώς τα έξοδα για τις θεραπείες είναι πολλά και δεν είναι λίγες οι φορές κατά τις οποίες οι ασθενείς αδυνατούν να ανταποκριθούν πλήρως στο σύνολο των εξόδων. Ο σύλλογος λοιπόν αποσκοπεί μέσα από δωρεές ή συμμετοχές, από τυχόν ευρωπαϊκά προγράμματα, από τη συνεισφορά του δήμου ή της περιφέρειας, να βοηθήσει σε όποια περίπτωση κρίνεται απαραίτητο, όπου υπάρχει οικονομική δυσπραγία του ασθενούς.
•Ενίσχυση κοινωνικού προσώπου των ασθενών
•Εξασφάλιση ποιότητας ζωής με την ανάπτυξη προγραμμάτων που αφορούν την ψυχοκοινωνική κατάσταση και την αποκατάσταση των μελών. Ενδιαφέρει η ψυχολογική στήριξη καθώς η ψυχολογία είναι σημαντική παράμετρος για έναν ασθενή, δυστυχώς πολλές φορές επιβαρυντικός παράγοντας για έναν άνθρωπο. Όμως δε θα έπρεπε να είναι έτσι.
•Συνεργασία με μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, με αντικαρκινικά νοσοκομεία με σωματεία, εταιρεία, αλλά ακόμα και με ιδιώτες που έχουν κοινούς σκοπούς και στόχους με τον εν λόγω ζακυνθινό σύλλογο.

Βασικός στόχος είναι ο συγκεκριμένος σύλλογος να μην παρεκκλίνει της αρχικής πρόθεσης σύστασης. «Το καταστατικό του συλλόγου είναι σύγχρονο», μας ενημερώνει ο κ. Σούλης. «Προσπαθήσαμε όσο μπορούμε να προβλέψουμε και να του δώσουμε μια κατεύθυνση ώστε να μη φύγει από τον αρχικό του στόχο, την προσφορά υπηρεσιών στους καρκινοπαθείς. Προβλέψαμε το διοικητικό συμβούλιο να είναι εννεαμελές και τουλάχιστον 6 μέλη του διοικητικού συμβουλίου, τα οποία θα εκλέγονται, να είναι ασθενείς και τα άλλα 3 μέλη από τους υπόλοιπους συμμετέχοντες. Θεωρήσαμε πως εφόσον η πλειοψηφία των μελών του ΔΣ θα είναι άνθρωποι που έχουν νοσήσει, ο σύλλογός μας δε θα ξεφύγει από τον αρχικό στόχο, την παροχή βοήθειας προς τους χρήζοντες βοήθειας».
Η σύνθεση του συμβουλίου θα διαρκέσει μέχρι τον Φεβρουάριο, όταν θα γίνουν οι αρχαιρεσίες για την εκλογή νέου ΔΣ. Μέχρι τότε η διοικούσα επιτροπή έχει στόχο να εγγράψει όσο περισσότερα μέλη μπορεί. «Κάνουμε έκκληση σε γιατρούς, φίλους, εθελοντές μα και σε νέους ανθρώπους να πλαισιώσουν το σύλλογο, γιατί από εκεί θα πάρει δύναμη, από εκεί θα επέλθει η μεγάλη βοήθεια στους καρκινοπαθείς», μας λέει ο κ. Σούλης.

Προβλήματα που αντιμετωπίζει ένας ασθενής σε μια νησιωτική περιοχή
Το πιο βασικό από τα προβλήματα είναι οι μετακινήσεις για τις θεραπείες καθώς δε γίνονται στο νοσοκομείο. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, στους σκοπούς του συλλόγου είναι η δημιουργία ογκολογικής μονάδας στη Ζάκυνθο, για να μπορούν να γίνονται εδώ οι χημειοθεραπείες και οι ακτινοθεραπείες. Υπέρμαχοι της ιδέας είναι και γιατροί, αρωγοί των προσπαθειών του συλλόγου.
Μέχρι όμως να επιτευχθεί κάτι τέτοιο πραγματοποιούνται επαφές με τους ξενώνες σε Πάτρα και Αθήνα, ώστε να παρέχεται η δυνατότητα παραμονής ασθενών και των συγγενών τους εκεί κατά τη διάρκεια της θεραπείας.
Ο αριθμός των καρκινοπαθών που κάνουν θεραπείες υπολογίζονται στις 2.500 στο νησί μας. Βέβαια δεν το γνωρίζουν όλοι, γιατί οι οικείοι τους αποφασίζουν να το κρατήσουν μυστικό για λόγους ψυχολογίας. «Εμείς με πλήρη σεβασμό στην προσωπικότητα και στα προσωπικά δεδομένα του καθενός, πρεσβεύουμε ότι θα πρέπει ο ασθενής να γνωρίζει το πρόβλημά του για να το αντιμετωπίσει. Όσοι ξέρουμε τι έχουμε δίνουμε μάχες για να κερδίσουμε μια καλύτερη θέση στη ζωή», μας λέει με αισιοδοξία ο κ. Σούλης.

photo: mononews.grΤελευταία άρθρα