Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού | Συμβουλές από το Τμ. Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Ζακύνθου

Η κακοκαιρία άρχισε στη χώρα μας, από τα Βορειοδυτικά. Προβλέπονται τεράστια ύψη βροχόπτωσης σε σύντομο μάλιστα χρονικό διάστημα τις επόμενες ώρες.

Από το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου ανακοινώνεται ότι:

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της ΕΜΥ/ΕΜΚ που ισχύει από αύριο Πέμπτη 3/10/2019 μέχρι και το Σάββατο 5/10/2019 τα καιρικά φαινόμενα που προβλέπεται να σημειωθούν στην περιοχή μας είναι:

Για αύριο Πέμπτη από αργά τη νύχτα, προβλέπονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται κατά τόπους από ισχυρούς ανέμους 4-6 μποφόρ και πρόσκαιρα κατά τόπους έως 7 μποφόρ.

Τα φαινόμενα θα συνεχιστούν μέχρι τις μεσημεριανές ώρες της Παρασκευής 4/10/2019 και αναμένεται να υποχωρήσουν τις απογευματινές ώρες της ίδιας μέρας.

Ως εκ τούτου, προτείνεται σε όλους τους κατοίκους της Ζακύνθου, εάν και εφόσον αντιληφθούν κατά τόπους έντονα καιρικά φαινόμενα όπως ισχυρή βροχόπτωση και έντονους ανέμους να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις ειδικά σε περιοχές που ενέχουν κίνδυνο κατολισθήσεων και τοπικών πλημμυρικών φαινομένων. Ιδιαιτέρως προσεκτικοί σε φαινόμενα κατολισθήσεων καλούνται να είναι οι κάτοικοι των περιοχών που έχουν πληγεί από πυρκαγιές.

Επειδή το τελευταίο διάστημα, έχει παρατηρηθεί και μας έχουν γίνει αναφορές από κατοίκους και προέδρους Τοπικών Κοινοτήτων, για ελλιπή καθαρισμό τάφρων, χαντακιών και ιδιωτικών εκτάσεων σε όλο το Δημοτικό και Κοινοτικό Δίκτυο, με συσσώρευση μεγάλων ποσοτήτων φερτών υλικών, απορριμμάτων, και λοιπών ογκωδών αντικειμένων σε όλη τη Ζάκυνθο, λόγω της εγκατάλειψης τους σε πολλά σημεία στην πόλη, δημοτικούς δρόμους, αγροτικές και δασικές περιοχές με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται έως και να αναστέλλεται η λειτουργία των Αντιπλημμυρικών Τεχνικών Έργων που έχουν γίνει αποκλειστικά από την Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου, παρακαλούνται οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Ζακύνθου και του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων ( Φ.Ο.Δ.Σ.Α) να φροντίσουν για τον καθαρισμό των φερτών υλικών, απορριμμάτων και των ογκωδών αντικειμένων από τα Αντιπλημμυρικά Τεχνικά έργα . Επίσης παρακαλούνται οι αρμόδιες υπηρεσίες της Δ.Ε.Υ.Α. Ζακύνθου για τους έγκαιρους καθαρισμούς στα οργανωμένα δίκτυα αποχέτευσης ομβρίων.

Παρακαλούνται δε, όλοι οι κάτοικοι ειδικά των αγροτικών περιοχών, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε φαινόμενα συσσώρευσης φερτών υλικών και αντικειμένων που μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα σε τάφρους χειμάρρους γεφύρια και ρέματα.

Επίσης όλοι οι λουόμενοι που πιθανόν βρίσκονται σε παραλίες κατά την διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων, παρακαλούνται να απομακρυνθούν άμεσα

Τέλος, μικρά πλοία, επαγγελματικά και ερασιτεχνικά αλιευτικά σκάφη, σκάφη αναψυχής, και ναυταθλητικοί όμιλοι, να αποφύγουν τη δραστηριοποίηση τους και να φροντίσουν για την ασφαλή φύλαξη κατά το χρόνο ισχύος της επιδείνωσης.

Παρακαλούνται όλες οι εμπλεκόμενες Υπηρεσίες και οι Εθελοντικές Οργανώσεις να είναι σε ετοιμότητα.

Για την έγκυρη και σωστή ενημέρωση τους όλοι οι πολίτες μπορούν να ανατρέξουν στην ιστοσελίδα της Ε.Μ.Υ. www.emy.gr ενώ τις σχετικές οδηγίες προστασίας, μπορούν να τις πληροφορηθούν, στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας .
https://www.civilprotection.gr/el
https://bit.ly/2JQnrHI

Για οποιοδήποτε πρόβλημα μπορούν όλοι να επικοινωνούν με τις αρμόδιες αρχές στα τηλέφωνα :

ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΖΑΚΥΝΘΟΥ 2695022199 (199)
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΖΑΚΥΝΘΟΥ 22100 (100)
ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ 2695028117

Photo: Μετεωρολογικός σταθμός Πετάλεια στο όρος Παντοκράτορα ΚέρκυραςΤελευταία άρθρα