Kοινοί αγώνες για Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο

•Ψηφίστηκε η πρόταση της μειοψηφίας για τα σφαγεία
•Χωρίς ρεύμα το λιμάνι του Αγ. Νικολάου Βολιμών
•Σοβαρές καταγγελίες του Δημάρχου για την ακίνητη περιουσία του Δήμου
•Λήφθηκε απόφαση για 24ωρη λειτουργία του Δήμου!

Σχεδόν πέντε ώρες διήρκησε η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το βράδυ της Δευτέρας, καθώς το σώμα κλήθηκε να αποφασίσει για «καυτά» θέματα
Κατά πλειοψηφία το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε στη συνεδρίασή του το βράδυ της Δευτέρας την εισήγηση του Δημάρχου να μεταφερθούν οι αρμοδιότητες του Λιμενικού Ταμείου στο Δήμο. Ο κ. Αρετάκης τόνισε ότι μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουν να προχωρήσουν έργα αναβάθμισης του λιμανιού, αλλά και σε όλη την παραλιακή ζώνη. Ο κ. Αρετάκης είπε στους συμβούλους: «Εξήγησα στον Βουλευτή ότι είναι μεγάλη ανάγκη να αναβαθμιστεί η περιοχή και να ληφθούν οι απαραίτητες εγκρίσεις. Είναι κρίμα η Ζάκυνθος να είναι ουραγός! Η Κεφαλονιά υποδέχεται δεκάδες κρουαζιερόπλοια… Θεωρώ ότι είναι ιστορική απόφαση, αν δεν συμφωνήσετε, η Ζάκυνθος θα χάσει την ευκαιρία να αξιοποιήσει την περιοχή. Με λύπη μου διάβασα τις δηλώσεις του Προέδρου της ΝΟΔΕ, ο οποίος δεν συμφωνεί. Θα έκανα μέχρι και δημοψήφισμα για αυτό το θέμα, γιατί πρέπει να εκφραστεί το σύνολο της κοινωνίας. Αν η τοπική κοινωνία το θέλει, είναι κρίμα να καταπιέζεται από σκοπιμότητες. Μία αρνητική απόφαση θα καταδικάσει τη Ζάκυνθο».

Όπως υποστηρίζει ο κ. Αρετάκης, με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει να προχωρήσει η υλοποίηση του master plan και να αναβαθμιστεί όχι μόνο το λιμάνι αλλά και όλη η παραλιακή μέχρι το Κρυονέρι. Πρόκειται για ένα έργο, το οποίο έχει μεγάλο ενδιαφέρον για τον τόπο μας, αφού ίσως ανοίξει ο δρόμος για την ανάπτυξη του τουρισμού της κρουαζιέρας. Ο Δήμαρχος μίλησε στην «Ημέρα» για αυτό το ζήτημα και τόνισε ότι πρέπει να προχωρήσει το θέμα προς όφελος και της Ζακυνθινής κοινωνίας. «Πιστεύουμε ότι θα είμαστε ικανοί να αναμορφώσουμε όλο το παραλιακό τμήμα της Ζακύνθου και η Ζάκυνθος να γίνει όχι ουραγός που είναι τώρα, αλλά πρωτοπόρα στα Ιόνια Νησιά. Έχω την εντύπωση ότι έχουμε τη δυνατότητα, τη θέληση και τις αποφάσεις αλλά και την σύμπνοια όλων των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου».
Ο κ. Αρετάκης σημείωσε ότι η μελέτη που θα εκπονηθεί θα είναι διαφορετική από αυτή του Λιμενικού Ταμείου, την οποία μάλιστα χαρακτήρισε άχρηστη. «Από τον Άγιο μέχρι το Κρυονέρι θα γίνει πλήρης αναβάθμιση με ειδικούς λιμενολόγους, οι οποίοι θα εκπονήσουν αυτή τη μελέτη και όχι αυτή που έχει φτιάξει το Λιμενικό Ταμείο και είναι άχρηστη εντελώς… Θα γίνει μια σωστή μελέτη και το θέμα θα αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο τρόπο για το νησί μας, ώστε ο επισκέπτης που θα έρχεται στη Ζάκυνθο να ικανοποιείται με τα όσα βλέπει στο λιμάνι και στην περιοχή της παραλίας», τόνισε ο Δήμαρχος.

«Παρών» ψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι Δ. Τρούσσας και Αν. Μαρίνος, ενώ ξεχωριστή πρόταση κατέθεσε η ΛΑ.ΣΥ.
Η σύμπνοια και οι αντιδράσεις

Για μια απόφαση που θα έχει οφέλη για το Δήμο κάνει λόγο ο επικεφαλής της παράταξης «Μαζί Αλλάζουμε τη Ζάκυνθο» Γιώργος Αρμένης, ο οποίος επισημαίνει: «Το ότι δεν έχουμε Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο δημιουργεί σοβαρά προβλήματα και στη λειτουργία του Λιμενικού Ταμείου, αλλά και στη λειτουργία της πόλης μας. Ο Δήμος δεν μπορεί να παίξει το αναπτυξιακό του ρόλο στα λιμάνια. Είναι και τα υπόλοιπα λιμενικά καταφύγια στα οποία θα μπορούσε να υπάρξει άμεση παρέμβαση. Το Υπουργείο Εσωτερικών αρχές του 2019 χρηματοδότησε τα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία με πάρα πολλά χρήματα και ο Δήμος απουσίαζε από αυτή τη δράση. Είναι σημαντικά θέματα. Η απόφαση μας απευθύνεται στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και Εσωτερικών και πρέπει να ικανοποιηθεί το αίτημα της αυτοδιοίκησης», δήλωσε στην «Ημέρα» ο κ. Αρμένης.
Ο επικεφαλής της παράταξης «Ζακυνθινή Ενωτική Κίνηση» Δ. Γάσπαρος απευθυνόμενος στον Δήμαρχο σημείωσε ότι πλέον φαίνεται ότι δεν έχει τον Βουλευτή στο πλευρό του, καθώς η κυβέρνηση – σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωση του κ. Ακτύπη – δεν προκρίνει την παραχώρηση των λιμενικών ταμείων στους Δήμους.

Η παράταξη «ΛΑ.ΣΥ.» επισημαίνει ότι: «Η εισήγηση της δημοτικής αρχής ξεκάθαρα βάζει ότι πρέπει να υπάρξει ένα ανταποδοτικό Master plan για το λιμάνι και για το παραλιακό μέτωπο από το Ξενία έως το Ενετικό υδραγωγείο. Το Master plan αυτό είναι απαραίτητο, με βάση την εισήγηση, για την τουριστική αγορά με τον λεγόμενο τουρισμό κρουαζιέρας, για προσέλκυση σκαφών αναψυχής ενώ υπάρχει και σχεδιασμός για τη δημιουργία πορθμείου στον Άγιο Νικόλαο Βολιμών. Με σαφήνεια η εισήγηση βάζει ότι τα έργα αυτά έχουν ως στόχο την καπιταλιστική ανάπτυξη, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, μιλάει για επενδύσεις στους λιμένες και συνολικά στην αναφερόμενη περιοχή και αναφέρει ότι, βεβαίως, όλα αυτά γίνονται με βάση το ισχύον δίκαιο της ΕΕ».
Ο επικεφαλής της παράταξης «Ζάκυνθος – Ανατροπή –Αναγέννηση», Αντώνης Κασσιμάτη ανέφερε ότι το Λιμενικό Ταμείο είχε ταμειακό πλεόνασμα για το 2018 ύψους 700,000 ευρώ. «Με βάση τον οικονομικό απολογισμό και τον ταμειακό οικονομικό απολογισμό του 2018 υπάρχει ένα πλεόνασμα περίπου 700,000 ευρώ που είναι ένα σημαντικό βοήθημα και για τον Δήμο, εφόσον αναλάβει. Πρέπει, όμως να προηγηθεί κυβερνητική απόφαση και Προεδρικό Διάταγμα. Με βάση τις δηλώσεις από κυβερνητικούς παράγοντες δεν είναι σίγουρο ότι θα συμβεί και πρέπει εμείς να διεκδικήσουμε την υλοποίηση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου», σημείωσε ο κ. Κασσιμάτης.

Χωρίς ρεύμα το λιμάνι των Βολιμών!
Όπως ενημέρωσε ο κ. Αρετάκης τα προβλήματα που δημιουργούνται τώρα που ο Δήμος δεν έχει τη συγκεκριμένη αρμοδιότητα είναι πολλά και έδωσε το παράδειγμα του λιμανιού του Αγίου Νικολάου Βολιμών, όπου το Λιμενικό Ταμείο, διέκοψε την παροχή ρεύματος, δεν ενημέρωσε τον Δήμο και τώρα δεν μπορεί να επέμβει για να προβεί στην αποκατάσταση. Παρών στη συνεδρίαση ήταν και ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Βολιμών Ν. Θεοδόσης, ο οποίος ανέλυσε τις συνθήκες που επικρατούν στο λιμάνι.

Η πρόταση της μειοψηφίας ψηφίστηκε για τα σφαγεία
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο Γιώργος Αρμένης με πρόταση που κατέθεσε στο σώμα, η οποία είχε υπογραφεί από 15 συμβούλους, ζήτησε να προχωρήσει ο Δήμος στην προκήρυξη του διαγωνισμού για τα σφαγεία, προκειμένου να γίνουν οι εργασίες αναβάθμισης και να λυθεί το προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι του νησιού.
Ο κ. Αρετάκης εισηγήθηκε να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την χωροθέτηση και κατασκευή νέων σφαγείων, πρόταση ωστόσο που δεν έγινε δέκτη. Με 14 «ναι» ψηφίστηκε η πρόταση του κ. Αρμένη, «όχι» ψήφισαν 11 δημοτικοί σύμβουλοι από τις παρατάξεις του κ. Αρετάκη, του κ. Γάσπαρου και του κ. Λιβέρη, ενώ η ΛΑ.ΣΥ. κατέθεσε ξεχωριστή πρόταση.

Διαχείριση απορριμμάτων
Ενημέρωση του σώματος για την επίσκεψη του Ν. Αρετάκη στο υπουργείο

Στην αρχή της συνεδρίασης ο Δήμαρχος Νικήτας Αρετάκης ενημέρωσε τους δημοτικούς συμβούλους για το πρόσφατο ταξίδι του στην Αθήνα και τις επαφές που είχε στο υπουργείο Οικονομίας για τη διαχείριση των απορριμμάτων και συγκεκριμένα για τη μελέτη κατασκευής του εργοστασίου επεξεργασίας στον Λίβα. Ο κ. Αρετάκης αφού εξήγησε για μία ακόμα φορά τις ενέργειες της δημοτικής αρχής, είπε ότι εντός των επόμενων ημερών θα πραγματοποιήσει νέα συνάντηση προκειμένου να καταθέσει στο υπουργείο την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων. Μάλιστα, τόνισε ότι όλα θα πάνε κατ’ ευχήν και ότι για ακόμα μία φορά πήρε τη διαβεβαίωση από στελέχη του υπουργείου ότι το έργο δεν κινδυνεύει με απένταξη. Τέλος, ο κ. Αρετάκης αναφέρθηκε σε όλα τα προβλήματα που υπάρχουν στο Λίβα (διαλογή, μηχανήματα) και πρόσθεσε ότι τουλάχιστον καταβάλλονται σημαντικές προσπάθειες στην αποκομιδή και ότι η εικόνα στην πόλη και τα χωριά έχει αλλάξει.

Thomas Cook – Προσφυγικό – Ακίνητη περιουσία
Σε επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου θα ζητηθεί η λήψη μέτρων για την ανακούφιση των εργαζόμενων και των επιχειρηματιών που επλήγησαν από την πτώχευση της Thomas Cook (μείωση δημοτικών τελών). Το θέμα έφερε προς συζήτηση ο επικεφαλής της παράταξης «Ζάκυνθος – Ανατροπή – Αναγέννηση» Αντώνης Κασσιμάτης. Επίσης σε επόμενη συνεδρίαση πρόκειται να συζητηθεί το θέμα της ακίνητης περιουσίας του Δήμου, καθώς και το θέμα καταμερισμού των προσφύγων στις Περιφέρειες.

Απίστευτες καταγγελίες του Δημάρχου μετά την αυτοψία στην Αθήνα!
Ο Δήμαρχος πρόλαβε ωστόσο να αναφερθεί στο θέμα της ακίνητης περιουσίας του Δήμου, ενημερώνοντας το σώμα για το πρόσφατο ταξίδι του στην Αθήνα κατά τη διάρκεια του οποίου έκανε αυτοψία στα ακίνητα του Δήμου και διαπίστωσε ότι κάποιοι έχουν εγκατασταθεί και ζουν μέσα κανονικά! Οι δημοτικοί σύμβουλοι ζήτησαν περισσότερες πληροφορίες για αυτό το πολύ σοβαρό θέμα και τελικά θα συζητηθεί αναλυτικά σε επόμενη συνεδρίαση του σώματος.

24ωρη λειτουργία του Δήμου
Επίσης, το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε την εισήγηση της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών για την καθιέρωση 24ωρης λειτουργίας του Δήμου και λειτουργίας τις Κυριακές. Η απόφαση αυτή λήφθηκε με αφορμή την πρόσφατη πυρκαγιά, ενώ επίσης θεωρήθηκε αναγκαία για την αποκομιδή και μεταφορά των απορριμμάτων. Οι υπάλληλοι του Δήμου θα εργάζονται σε τρεις 8ωρες βάρδιες ανά 24ωρο. Η απόφαση λήφθηκε με 14 ψήφους υπέρ και 11 κατά. «Λευκό» ψήφισε ο Θ. Καμπίτσης και «παρών» ο Γ. Φεραδούρος.Τελευταία άρθρα