Ιθάκη: Τουριστική επένδυση €480 εκατ.

Στο καθεστώς στρατηγικών επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ) φαίνεται να οδεύει προς ένταξη η τουριστική ανάπτυξη Ithaca Odyssey Resort ύστερα από έκδοση σχετικής απόφασης της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων (Δ.Ε.Σ.Ε.) και τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ).
Η εξέταση της αίτησης, που υπέβαλε η εταιρεία-φορέας του έργου Smender, φαίνεται να έχει ολοκληρωθεί και ουσιαστικά απομένει η κατάθεση της επιστολής για να αποδειχθεί η ύπαρξη των προς διάθεση κεφαλαίων (proof of funds).
Αυτές οι ενέργειες είχαν ολοκληρωθεί πριν από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, παρόλα αυτά δεν είχε συνεδριάσει η ΔΕΣΕ για την υπαγωγή στο Fast Track της επένδυσης, ύψους 480 εκατ. ευρώ.
Η Smender είναι συμφερόντων του Ελληνοαυστραλού επιχειρηματία Χάρι Τσαλικίδη, ο οποίος κατά τις εκτιμήσεις φαίνεται ότι θα είναι και ο βασικός χρηματοδότης του έργου. Στη χώρα μας εκπροσωπείται από τον Τζέιμς Μολφέση.
Από την έκδοση του ΦΕΚ εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί ένα χρονικό διάστημα 12-16 μηνών για την έκδοση της άδειας δόμησης και την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών.
Το επενδυτικό σχέδιο θα περιλαμβάνει – τουλάχιστον αυτό προβλέπεται – ένα σύνθετο τουριστικό κατάλυμα, τουριστικό χωριό, και τουριστικές υποδομές (καταδυτικό πάρκο, μαρίνα) σε ενιαία έκταση 1.555.700 στρεμ. στην Τοπική Κοινότητα Περαχωρίου, στο νότιο τμήμα του Δήμου Ιθάκης.
Θα μπορεί να φιλοξενήσει 2.500 επισκέπτες, θα αποτελείται από τρία ξενοδοχεία, δύο οικιστικές περιοχές και μεγάλο αριθμό συμπληρωματικών ψυχαγωγικών, πολιτιστικών και αθλητικών εγκαταστάσεων και καταστημάτων εστίασης. Θα διαθέτει ελικοδρόμιο, υδατοδρόμιο και καταδυτικό πάρκο.
Ο πλούσιος βυθός της περιοχής με την ύπαρξη σε απόσταση λίγων μέτρων από την ακτή, ναυαγίου γερμανικού πολεμικού αποβατικού πλοίου του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου δικαιολογούν και την κατασκευή του καταδυτικού πάρκου.
Παλιότερη σκέψη της επένδυσης, που αποκαλούνταν Iliad resort, προέβλεπε την υλοποίηση ανάπτυξης σε περίπου 2.600 στρέμματα, περιλαμβάνοντας, μεταξύ άλλων, γήπεδο γκολφ 18 οπών σχεδιασμένο από τον Greg Norman και έξι πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες που θα αποτελούνται από 1.020 σουίτες και 150 κατοικίες γκολφ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι συμβουλευτικές και νομικές υπηρεσίες προσφέρουν οι εταιρείες Advice Consulting & Engineering και Χριστόπουλος Δημήτρης και Συνεργάτες.

Πηγή: capital.grΤελευταία άρθρα