100 εκατ. ευρώ οι απώλειες στην αγορά του νησιού από την κατάρρευση της Thomas Cook!

Επιπλέον μέτρα στήριξης ζητούν οι επιχειρηματίες

Μετά την ανακοίνωση των μέτρων στήριξης των επιχειρηματιών και των εργαζόμενων για την κατάρρευση της Thomas Cook από το υπουργείο, οι τουριστικοί φορείς του νησιού είναι αποφασισμένοι να βάλουν το μαχαίρι στο κόκκαλο και να διεκδικήσουν μία σειρά από επιπλέον μέτρα που θα ενισχύσουν τη ρευστότητα στην αγορά.
Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Διοικητήριο το μεσημέρι του Σαββάτου με πρωτοβουλία των Συλλόγων Ξενοδόχων Ζακύνθου, του Επιμελητηρίου και της Ένωσης Λογιστών Φοροτεχνικών Ζακύνθου παρουσιάστηκαν εμπεριστατωμένα στοιχεία για την ζημιά του προκλήθηκε στην τοπική αγορά, ενώ οι παρευρισκόμενοι αποφάσισαν να διεκδικήσουν μία σειρά εξειδικευμένων μέτρων ελάφρυνσης από την κυβέρνηση. Μάλιστα σε συνδυασμό με τα συμπεράσματα της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη με πρωτοβουλία του Βουλευτή Ζακύνθου, θα συνταχθεί το σχετικό υπόμνημα το οποίο θα παραδοθεί από τους τουριστικούς φορείς στα αρμόδια υπουργεία.

Σοκάρουν οι αριθμοί
Υπολογίζεται ότι συνολικά η τοπική αγορά θα έχει απώλειες που μπορεί να αγγίζουν το ποσό των 100 εκατομμυρίων ευρώ! Τα νούμερα που παρουσιάστηκαν για τη Ζάκυνθο αναλύονται ως εξής:
– 7 εκατομμύρια οφείλονται ως δεδουλευμένα πριν την πτώχευση. Πρόκειται, δηλαδή, για ποσά τα οποία είναι τιμολογημένα μέχρι τις 23 Σεπτεμβρίου, για πελάτες, οι οποίοι έχουν έρθει και έχουν διαμείνει, αλλά δεν έχουν πληρωθεί.
– Τα υπόλοιπα 3 εκατομμύρια ευρώ είναι τα χαμένα χρήματα από κρατήσεις μέχρι τις 31/10 – βεβαιωμένες κρατήσεις που δεν υφίστανται πια. Αυτά αφορούν τους πελάτες της Thomas Cook.
– Επίσης ένα 20% περίπου των συνολικών πτήσεων της εταιρείας αφορά τουρίστες που θα ταξίδευαν με πτήσεις της Thomas Cook, χωρίς να είναι πελάτες της εταιρείας.
Όλα τα παραπάνω υπολογίζονται στα 25 εκατομμύρια για το 2019. Αν υπολογίσουμε ότι ο συντελεστής ανταποδοτικότητας για τον τουρισμό είναι γύρω στο 4,5 (για κάθε ένα ευρώ που εισπράττεται από τον τουρισμό, θεωρείται ότι επιστρέφει πολλαπλασιαστικά (4-5 ευρώ) στην τοπική οικονομία) το ποσό που θα «χάσει» η τοπική αγορά αγγίζει τα 100 εκατομμύρια ευρώ!!!
Να σημειωθεί ότι η επεξεργασία των οικονομικών στοιχείων είναι υπό εξέλιξη και τα επίσημα στοιχεία θα δοθούν στη δημοσιότητα μέχρι αύριο Τρίτη. Ωστόσο αυτά τα ποσά καταδεικνύουν το πλήγμα που υπέστη ο τουρισμός στο νησί μας!

Οι προτάσεις των τουριστικών φορέων
Το υπόμνημα που θα συνταχθεί τις επόμενες μέρες, προκειμένου να επιδοθεί στο υπουργείο Τουρισμού και Οικονομιών από τους τουριστικούς φορείς της Ζακύνθου θα περιλαμβάνει τις παρακάτω προτάσεις:
1.Το ΦΠΑ στα δεδουλευμένα ποσά, τα οποία πριν την πτώχευση είχαν κλείσει τιμολογιακά και απαιτούνται θα έπρεπε είτε να απαληφθεί είτε να δοθεί προς πληρωμή όχι το 2020, αλλά το 2021. Στην πρώτη περίπτωση, γιατί θεωρήθηκε άδικο να πληρώσει κανείς ΦΠΑ για χρήματα που δεν πρόκειται να λάβει, όμως επειδή υπάρχουν ευρωπαϊκές οδηγίες βάσει των οποίων αυτό μπορεί να μην γίνει, οι επιχειρηματίες ζητούν να πληρωθεί μέσα στο 2021, ώστε να διευκολυνθεί η ρευστότητα των επιχειρήσεων. Το μέτρο που έχει ληφθεί για εξάμηνη παράταση πληρωμής, δεν βοηθά τον επιχειρηματικό κόσμο, διότι η ρευστότητα δεν θα έχει επανέλθει τον Μάρτη.
2.Η αναστολή καταβολής του ΦΠΑ να μην ισχύει μόνο για τις επιχειρήσεις, των οποίων ο τζίρος προερχόταν από πελάτες της Thomas Cook σε ποσοστό άνω του 25%, αλλά να αφορά όλους τους ξενοδόχους και τους τουριστικούς επιχειρηματίες που έχουν πληγεί.
3.Τα έσοδα τα οποία προκύπτουν από τη συνεργασία με την Thomas Cook και τα οποία δεν θα εισπραχθούν ποτέ, να μην συνυπολογιστούν σαν εισόδημα και άρα σαν κέρδη στον ισολογισμό.
4.Για τις τράπεζες ζητούν είτε μείωση επιτοκίων είτε να δοθεί περίοδος χάριτος (1 – 2 χρόνια) είτε για το κεφάλαιο, είτε για το χρεολύσιο και κάποια κεφάλαια κίνησης.
5.Ενέργειες διαφήμιση για την προβολή του τόπου.
6.Να εγκατασταθεί ηλεκτρονικό σύστημα για να μπορούμε να έχουμε πάνω από 3-4 slot την ώρα.
7.Πτήσεις και μετά τις 22:00, λόγω έκτακτης ανάγκης.
8.Αναστολή πληρωμής των δημοτικών τελών.

Χριστίνα Τετράδη – Αντιπρόεδρος ΞΕΕ – Πρόεδρος Συλλόγου Ξενοδόχων Λαγανά
«Παρουσιάστηκαν στοιχεία εμπεριστατωμένα και είδαμε τι σημαίνουν τα μεγέθη όχι μόνο για την Ελλάδα και τα Ιόνια, αλλά και για τη Ζάκυνθο. Τα νούμερα αυτά καταδεικνύουν πόσο σημαντικές επιπτώσεις θα υπάρξουν στην οικονομία του νησιού. Ο τουρισμός είναι υπόθεση όλων. Στη Ζάκυνθο η τουριστική οικονομία θα πληγεί με περίπου 25 εκατομμύρια ευρώ, όμως στην οικονομία του νησιού η ζημιά θα φτάσει τα 100 εκατομμύρια ευρώ. Είναι σημαντικό όλοι όσοι επιχειρούν, να κατανοήσουν το πρόβλημα και να προσπαθήσουμε να αναχαιτίσουμε τις επιπτώσεις. Όλοι μαζί πρέπει να συνεργαστούμε για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα, με κοινές προτάσεις, οι οποίες θα φτάσουν στα υπουργεία».

Γιάννης Φιλιπποπολίτης – Ιδιοκτήτης τουριστικού γραφείου «Fidelity Travel»
«Είναι πολύ δύσκολο να μετρηθεί το οικονομικό άνοιγμα που υπάρχει αυτή τη στιγμή, γιατί πρέπει να συνυπολογιστούν οι παράπλευρες απώλειες. Τα δεδουλευμένα είναι τουλάχιστον 7 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό το ποσό έχει καταγραφεί, γιατί είναι τα οφειλόμενα προς τους συνεργάτες (σε ξενοδοχεία και καταλύματα) και ένα άλλο ποσό που αφορά οφειλόμενα προς λεωφορεία, πλοία από την ελληνική εταιρεία Thomas Cook που είναι τουλάχιστον 500.000 ευρώ. Δυστυχώς, οι παράπλευρες απώλειες είναι πάρα πολλές. Ήταν μία ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια του τουρισμού. Τα μέτρα που ανακοίνωσε το υπουργείο είναι στη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν φτάνουν».

Νίκος Τσουκαλάς – Πρόεδρος Ένωσης Λογιστών Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ν. Ζακύνθου
«Τα μέτρα που ανακοίνωσε το υπουργείο είναι στη σωστή κατεύθυνση αλλά θέλουν εξειδίκευση. Δυστυχώς η Ζάκυνθος έχει υποστεί μία μεγάλη ζημιά, η οποία θα φανεί την επόμενη χρονιά και «θα φορτωθεί» σε όλη την οικονομία του νησιού. Αν σκεφτούμε ότι ο συντελεστής ανταποδοτικότητας είναι γύρω στο 4,5, μιλάμε για 100 εκατομμύρια ευρώ ζημιά για το υπόλοιπο του 2019 και το 2020 στη ζακυνθινή αγορά. Πέρα από το πρόβλημα που έχουν οι επιχειρήσεις που δεν θα μπορέσουν να εισπράξουν τα χρήματα από την εταιρεία, έχουν κοπεί τιμολόγια για Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβρη. Προτείνουμε, μεταξύ άλλων, να αφαιρεθεί από τη διαχειριστική δήλωση που θα γίνει του χρόνου το ποσό αυτό ως επισφάλεια με συγκεκριμένες τροποποιήσεις άρθρων στις αποφάσεις του υπουργού Οικονομικών».Τελευταία άρθρα