Ναυμαχία Ναυπάκτου | Για 16η χρονιά πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία οι εκδηλώσεις μνήμης

Το Σαββατοκύριακο 28 & 29 Σεπτεμβρίου αναβίωσε στο νησί μας η Ναυμαχία της Ναυπάκτου, μέσω εκδηλώσεων μνήμης, που για 16η συνεχή χρονιά διοργάνωσε το «ΜΙΛΑΝΕΙΟ» Ναυτικό Μουσείο. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνδιοργάνωση με το Δήμο Ζακύνθου, την ΠΕΔΙΝ και το Λιμεναρχείο Ζακύνθου.
Οι εκδηλώσεις τιμής για την ιστορική Ναυμαχία της Ναυπάκτου ξεκίνησαν το πρωί του Σαββάτου με προσκύνημα στον πολιούχο του νησιού μας, Άγιο Διονύσιο. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε πανηγυρική παρέλαση των Φιλαρμονικών Αλυκών, Αρτεμισίων, Λευκάδας και Ιθάκης, οι οποίες μαζί με τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Κέρκυρας, Λευκάδας και Κρητών-Ζακύνθου διέσχισαν την Αλεξάνδρου Ρώμα με κατεύθυνση τη Στήλη των Ναυμάχων για κατάθεση στεφάνων.
Στεφάνια κατέθεσαν μεταξύ άλλων : O Βουλευτής Ζακύνθου Δ. Ακτύπης, ο Αντιπεριφερειάρχης, Γ. Στασινόπουλος, ο αντιδήμαρχος πόλης, Δ. Κουτσογιάννης, ο Αντιδήμαρχος Αρτεμισίων και Υπεύθυνος Πολιτισμού, Α. Σεβαστιάδης, ο Λιμενάρχης Ζακύνθου, κ. Γόνος, ο Διοικητής της Τροχαίας, Ν. Τσώλος, η Αντιπρόεδρος του Ξ.Ε.Ε. , Χρ. Τετράδη και ο σύζυγός της και πρώην Υφυπουργός Τουρισμού, Α. Λιάσκος.
Μετά την κατάθεση στεφάνων έγινε έπαρση σημαίας και ρίψη στεφάνου από το πλωτό σκάφος του Λιμενικού Σώματος στην περιοχή όπου είχαν αποβιβαστεί το 1571 οι νικητές.
Λίγο αργότερα, στο Πνευματικό Κέντρο Ζακύνθου έγινε καλωσόρισμα των αντιπροσωπειών από το Δ.Σ. του Δήμου Ζακυνθίων σε πανηγυρική συνεδρίαση. Εκεί ανταλλάχθηκαν αναμνηστικά δώρα. Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν: η Φιλαρμονική Δημοτικής Ενότητας Αλυκών Ζακύνθου, η Φιλαρμονική Δημοτικής Ενότητας Αρτεμισίων Ζακύνθου, η Φιλαρμονική Εταιρεία Λευκάδας, η Φιλαρμονική Σχολή Ιθάκης, ο Χορευτικός Σύλλογος «ΦΑΕΘΩΝ» Κέρκυρας, ο Όμιλος Λαϊκών Χορών «ΠΗΓΑΣΟΣ» Λευκάδας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κρητών Ζακύνθου «Η ΜΕΓΑΛΟΝΗΣΟΣ».
Το βράδυ στις 19:30 στο Μώλο του Αγ. Νικολάου έγινε η έναρξη της μουσικής βραδιάς με θαλάσσιο δρώμενο. Πλωτά από τον Πλάνο και Τσιλιβή κατέπλευσαν στη θαλάσσια περιοχή δημιουργώντας ένα καταπληκτικό σκηνικό. Οι συμμετέχοντες που βρίσκονταν στη στεριά υποδέχτηκαν τα πλοία έχοντας ανάψει δάδες.
Η βραδιά συνεχίστηκε στο Πνευματικό Κέντρο με κερκυραϊκό τρατάρισμα, ενώ σοπράνο, Φιλαρμονικές και Χορευτικά, δημιούργησαν ένα μοναδικό θέαμα. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή ήταν η στιγμή της ανάκρουσης του εθνικού ύμνου από όλες οι φιλαρμονικές, μπροστά από το άγαλμα του Δ. Σολωμού.
Τέλος, την Κυριακή το πρωί στο εκκλησάκι «Τρεις Μάρτυρες» Ακρωτηρίου, ετελέσθη επιμνημόσυνη δέηση, μπροστά στο «κόνισμα» της Παναγιάς της Λαουρένταινας, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την Ναυμαχία της Ναυπάκτου.

Σταματία Μιλάνου – Υπεύθυνη Μιλάνειου Ναυτικού Μουσείου
«16χρόνια ιστορικής μνήμης για τη Ναυμαχία Ναυπάκτου. Πιστεύουμε ότι οι Ζακυνθινοί δεν ξεχνούν, γιατί είναι μια επέτειος στην οποία συμμετείχαν, όταν όλη η Ευρώπη κινδύνευε να μείνει υπό τον τουρκικό ζυγό. Χωρίς τη συμμετοχή των Επτανησίων και των Κρητών πιθανόν να μην ήταν το αποτέλεσμα αυτό νικηφόρο. Ευχαριστούμε όλες τις αντιπροσωπείες που ήρθαν».

Διονύσης Ακτύπης – Βουλευτής Ζακύνθου
«Είναι μια σημαντική ημέρα για το νησί μας και οι γιορτές για ένα νικηφόρο αποτέλεσμα απέναντι στον τουρκικό ζυγό. Είναι γιορτές μνήμης και μεταλαμπαδεύονται στις επόμενες γενιές. Θέλω να ευχαριστήσω την κ. Μιλάνου γιατί καταθέτει τη ψυχή της στο νησί και διοργανώνει μια μεγάλη και ωραία εκδήλωση κάθε χρόνο. Εύχομαι να είναι πάντα υγιής και να συνεχίζει την προσφορά της».

Γιώργος Στασινόπουλος – Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου
«Είναι μια πολύ σημαντική εκδήλωση που έχει γίνει θεσμός στο νησί μας, για 16η χρονιά. Σίγουρα είναι μια εκδήλωση που τον πρώτο λόγο έχει ο Δήμος, αλλά παρόλα αυτά μπορούμε εμείς να την κάνουμε μια Πανιόνια εκδήλωση για να ενώσουμε Πραγματικά την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων».

Δημήτρης Κουτσογιάννης – Αντιδήμαρχος Ζακύνθου
«Βρισκόμαστε εδώ ώστε να τιμήσουμε τους ανθρώπους που έδωσαν τη ψυχή τους έτσι ώστε να έχουμε αυτή τη μεγάλη νίκη στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου αλλά και τους Κρήτες. Αξίζουν συγχαρητήρια στο Μιλάνειο Ναυτικό Μουσείο και τη κ. Μιλάνου, η οποία τα τελευταία 16χρόνια είναι η βασική διοργανώτρια της εκδήλωσης. Συγχαρητήρια στις φιλαρμονικές και τους πολιτιστικούς συλλόγους. Εμείς θα είμαστε αρωγοί σε τέτοιες εκδηλώσεις».

Άγγελος Σεβαστιάδης – Αντιδήμαρχος Αρτεμισίων – Υπεύθυνος Πολιτισμού
«7 Οκτωβρίου 1571. Ο χριστιανικός στόλος κατατρόπωσε τον οθωμανικό, ο οποίος ήταν προ πυλών της Ευρώπης. Σε αυτή τη Ναυμαχία του Κεντρικού Ιονίου που έγινε έξω από τη Ζάκυνθο συνέβαλαν καθοριστικά τα Επτάνησα και η Κρήτη. Θέλω να ευχαριστήσω όλους που συμμετείχαν στην αποψινή εκδήλωση και να ευχαριστήσω και την κ. Μιλάνου, τον Δήμο και την ΠΕΔΙΝ που καταφέραμε να ζωντανέψουμε τις μνήμες από αυτή τη ναυμαχία».

Χριστίνα Τετράδη – Αντιπρόεδρος Ξ.Ε.Ε.
«Καταρχήν συγχαρητήρια στην οικογένεια Μιλάνου αλλά και στον Δήμο και την Περιφέρεια για αυτή τη διοργάνωση. Είναι πολύ σημαντικό να προβάλλουμε τον πολιτισμό, την ιστορία μας και τη συμβολή τους στην Ελλάδα».Τελευταία άρθρα