Κατάρρευση για τη γερμανική και την πολωνική Thomas Cook

Αίτηση υπαγωγής σε καθεστώς εκκαθάρισης στην Φρανκφούρτη ανακοίνωσε και η γερμανική θυγατρική της Thomas Cook, προκειμένου να αποφύγει την εμπλοκή της με τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν για την βρετανική μητρική εταιρία. Σύμφωνα με την επικεφαλής της γερμανικής εταιρίας Στέφανι Μπερκ, καταβάλλονται προσπάθειες διευκόλυνσης του επαναπατρισμού των Γερμανών τουριστών, σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας, την Υπηρεσία Ασφάλισης των Ταξιδιωτών, αλλά και με συνεργάτες στους τουριστικούς προορισμούς.
Η γερμανική Thomas Cook GmbH, που είναι θυγατρική εταιρία του Thomas Cook του Ηνωμένου Βασιλείου, υπέβαλε αίτηση πτώχευσης στη Γερμανία, όπως ανέφεραν εκπρόσωποί της την Τετάρτη. Οι προσπάθειες αναδιάρθρωσης βρίσκονται σε εξέλιξη.
Εκπρόσωποι της θυγατρικής δήλωσαν ότι προχώρησαν σε μια αναγκαστική απόφαση προκειμένου να απεμπλακούν από τις “οικονομικές εμπλοκές και υποχρεώσεις” μετά την υποβολή πτώχευσης της βρετανικής Thomas Cook.
Πολλές θυγατρικές σε όλη την Ευρώπη αντιμετωπίζουν προβλήματα μετά το κλείσιμο της μητρικής εταιρείας. Η Πολωνική θυγατρική του Thomas Cook ανακοίνωσε επίσης πτώχευση δήλωσαν οι τοπικές αρχές.

Η γερμανική θυγατρική θέλει να συνεχίσει μόνη της
Από τη Δευτέρα η εταιρεία έχει σταματήσει όλες τις εκδρομές της. Δεν ήταν ξεκάθαρο ποια θα ήταν η κίνηση για περίπου 140.000 άτομα που ταξιδεύουν με τη θυγατρική ή με τα εμπορικά σήματα Neckermann, Öger Tours, Air Marin και Bucher Reisen.
Ο Γερμανός Thomas Cook δήλωσε ότι η επιχείρησή τους ήταν “κερδοφόρα, αλλά πολύ καιρό έχει επιβαρυνθεί από την αδύναμη δραστηριότητα του Thomas Cook στο Ηνωμένο Βασίλειο και από το Brexit”. Η εταιρεία πρόσθεσε ότι σκοπός τους είναι να αναδιαρθρωθούν για να μπορέσουν να λειτουργήσουν μόνοι τους. Η Thomas Cook Γερμανίας πέτυχε 2017/18 έσοδα ύψους 3,8 δισ. Ευρώ ($ 4,2 δισ.) Στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, περισσότερο από το 40% των συνολικών εσόδων του ομίλου.
Οι εκπρόσωποι της εταιρεία δηλώνουν αισιόδοξοι ότι οι παραδοσιακές μάρκες όπως οι Neckermann Reisen, Öger Tours και Bucher Reisen θα έχουν την ευκαιρία να επιστρέψουν σύντομα στην επιχείρηση, προσλαμβάνοντας μια συνολική θετική εικόνα από τις συνομιλίες, που γίνονται τις τελευταίες μέρες.

Δάνειο δόθηκε στην Condor, αλλά όχι στην Thomas Cook GmbH
Η άλλη θυγατρική της Thomas Cook στη Γερμανία, η Condor, θα συνεχίσει να λειτουργεί, κατά το υφιστάμενο πρόγραμμά της, εφόσον της χορηγήθηκε κρατικό δάνειο ύψους 380 εκατομμυρίων ευρώ (418 εκατομμύρια δολάρια). Η διοίκηση της Thomas Cook GmbH ζήτησε επίσης ένα δάνειο. Ωστόσο, οι συνομιλίες με τη γερμανική κυβέρνηση απέβησαν άκαρπες.

photo: philenews.com