Ναυμαχία της Ναυπάκτου – Του Ιονίου 1571 – 2019 | Το Σαββατοκύριακο οι εκδηλώσεις μνήμης

Έργο Αντώνη Μιλάνου

Για 16η συνεχή χρονιά το «ΜΙΛΑΝΕΙΟ» Ναυτικό Μουσείο, συνεχίζει να θυμάται μεγάλες ιστορικές σελίδες που έχουν καταγραφεί ανεξίτηλα στη μνήμη μας. Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση με το Δήμο Ζακύνθου, την ΠΕΔΙΝ και το Λιμεναρχείο Ζακύνθου.
Το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου θα τιμήσουμε και θα γιορτάσουμε τη Ναυμαχία του Κεντρικού Ιονίου, αυτή της Ναυπάκτου, με κίνητρο τη ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ, τη ΝΙΚΗ και την ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ των νικητών Ζακυνθινών, αλλά και των υπολοίπων Επτανησίων και Κρητών.
Αν δεν ήταν τα Επτάνησα το νικηφόρο αποτέλεσμα θα ήταν αμφίβολο.
Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν το πρωί του Σαββάτου στις 10 με προσκύνημα στον Πολιούχο μας Άγιο Διονύσιο. Ακολουθεί πανηγυρική παρέλαση Φιλαρμονικών Αλυκών, Αρτεμισίων, Λευκάδας και Ιθάκης όπου μαζί με τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Κέρκυρας, Λευκάδας και Κρητών-Ζακύνθου θα διασχίσουν την Αλεξάνδρου Ρώμα με κατεύθυνση στη Στήλη Ναυμάχων (πλ. Σολωμού) για κατάθεση στεφάνων.
Το βράδυ της ίδιας ημέρας στις 7:30 στο Μώλο του Αγίου Νικολάου θα γίνει η έναρξη της μουσικής βραδιάς με θαλάσσιο δρώμενο. Πλωτά από τον Πλάνο και Τσιλιβή (ευγενική συμμετοχή των ιδιοκτητών σκαφών) θα καταπλεύσουν στη θαλάσσια περιοχή με φρέσκιες εκπλήξεις, σ’ ένα σκηνικό που θα μας καταπλήξει. Το δρώμενο στηρίζεται και από όλα τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου Πλάνου.
Στις 8:30 θα ξεκινήσει η μουσική βραδιά με κερκυραϊκό τρατάρισμα στο Πνευματικό Κέντρο. Σοπράνο, Φιλαρμονικές και Χορευτικά, θα μας παρασύρουν σε μια άλλη ατμόσφαιρα.
Ας δώσουμε λοιπόν κι εμείς το δικό μας ραντεβού με την Ιστορία και τον Πολιτισμό.
Στις εκδηλώσεις συμμετέχουν: η Φιλαρμονική Δημοτικής Ενότητας Αλυκών Ζακύνθου, η Φιλαρμονική Δημοτικής Ενότητας Αρτεμισίων Ζακύνθου, η Φιλαρμονική Εταιρεία Λευκάδας, η Φιλαρμονική Σχολή Ιθάκης (Τμήμα Κοινωφελούς Ομίλου Ιθάκης), ο Χορευτικός Σύλλογος «ΦΑΕΘΩΝ» Κέρκυρας, ο Όμιλος Λαϊκών Χορών «ΠΗΓΑΣΟΣ» Λευκάδας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κρητών Ζακύνθου «Η ΜΕΓΑΛΟΝΗΣΟΣ».

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ
ΣΑΒΒΑΤΟ 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019

• 10:00 Προσκύνημα στον Πολιούχο μας Άγιο Διονύσιο
• 11.00 Πανηγυρική παρέλαση Φιλαρμονικών και Συλλόγων (Επτανησίων και Κρητών) στο ιστορικό κέντρο της πόλης
• 11.30 Στήλη Ναυμάχων (Πλ. Σολωμού) Δέηση – κατάθεση στεφάνων από τοπικές αρχές και αντιπροσωπείες των νησιών
– Έπαρση Σημαίας και ρίψη στεφάνου από το πλωτό σκάφος του Λιμενικού Σώματος στην περιοχή που αποβιβάστηκαν οι νικητές (Άγιος Νικόλαος του Μώλου) 1571
– Ενός λεπτού σιγή – Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου
• 12.30 Καλωσόρισμα αντιπροσωπειών από το Δ.Σ. του Δ. Ζακυνθίων σε πανηγυρική συνεδρίαση στο Πνευματικό Κέντρο Ζακύνθου
• 13.30 Επίσκεψη στο «Μιλάνειο» Ναυτικό Μουσείο στο Τσιλιβί με δωρεάν είσοδο

7.30 ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΤΟΥ ΜΩΛΟΥ
• Πλωτά με πυρσούς και άλλες εκπλήξεις θα καταπλεύσουν στη θαλάσσια περιοχή και με τη ρίψη πυροτεχνημάτων θα γίνει η έναρξη της μουσικής μας βραδιάς.
• Στη συνέχεια οι μπάντες παιανίζοντας και τα χορευτικά σύνολα με πυρσούς θα κατευθυνθούν προς την Πλ. Αγίου Μάρκου, σε πανηγυρική παρέλαση με κατάληξη στο Πνευματικό Κέντρο όπου θα πραγματοποιηθεί Συναυλία από τις Φιλαρμονικές καθώς και Επτανησιακά και Κρητικά χορευτικά.

20.30 ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
• Κερκυραϊκό τρατάρισμα
• Χαιρετισμοί τοπικών αρχών
• Αναφορά στο γεγονός
• Η mezzo soprano Κατερίνα Μποτώνη μέλος των νέων της Όπερας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής θα ερμηνεύσει τον Ύμνο στην Παναγία «Ave Maria» καθώς και τον Ύμνο των Ιονίων Ναυμάχων, σε στίχους Αντώνη Μιλάνου και Μουσική Αντώνη Κλάδη
• Συναυλία Φιλαρμονικών Λευκάδας – Ιθάκης
• Χορευτικά Κέρκυρας – Λευκάδας – Κρητών
• Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου έμπροσθεν του αδριάντα του Διονυσίου Σολωμού από τις Φιλαρμονικές.

ΚΥΡΙΑΚΗ 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019
• 11.00 Στο γραφικό εκκλησάκι «Τρεις Μάρτυρες» Ακρωτηρίου, όπου αγνάντευε τη θάλασσα της Ναυμαχίας θα τελεσθεί επιμνημόσυνη δέηση, όπως κάθε χρόνο μπροστά στο «κόνισμα» της Παναγιάς της Λαουρένταινας φιλοτεχνημένο από τον Αντ. Μιλάνο το 2007 με θρησκευτικό και Ιστορικό σεβασμό (ακριβές αντίγραφο εκ πρωτοτύπου), «κόνισμα» που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την Ναυμαχία της Ναυπάκτου και την θρησκευτική συνείδηση των Ζακυνθινών, αφού το μετέφεραν από το ΚΑΣΤΡΟ μας στην ακτή του Ακρωτηρίου τη στιγμή της μεγάλης σύρραξης, δεόμενοι για τη νικηφόρα έκβαση των Χριστιανικών πλοίων, που εμάχοντο κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. (κατά τον Ζακυνθινό Ιστορικό Ντ. Κονόμο).

Το θαλάσσιο δρώμενο πραγματοποιείται με την ευγενική συμμετοχή των ιδιοκτητών σκαφών Πλάνου – Τσιλιβί του Συλλόγου «ΒΑΡΔΙΟΛΑ» και την υποστήριξη του Τοπικού Συμβουλίου Πλάνου. Τα πυροτεχνήματα είναι προσφορά του Κ. Μαυρία Water Sport Tsilivi.Τελευταία άρθρα