Χρ. Τετράδη: Μαύρη μέρα για τον τουρισμό λόγω της χρεοκοπίας της Thomas Cook

Σε ανακοίνωσή της η κ. Χριστίνα Τετράδη ενημέρωσε για τις εξελίξεις μετά την κήρυξη πτώχευσης της Thomas Cook. Μίλησε για μαύρη μέρα για τον τουρισμό, καθότι η χρεοκοπία της εν λόγω εταιρείας ενδέχεται να προκαλέσει τσουνάμι αρνητικών εξελίξεων.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

Η πτώχευση της ThomasCook είναι μια εξαιρετικά δυσάρεστη εξέλιξη και με πολλές πτυχές, καθώς σημειώνεται μια μεγάλη ανατροπή στο σύστημα τροφοδοσίας της χώρας με επισκέπτες. Βεβαίως, οι συνέπειες δεν αφορούν μόνον την Ελλάδα αλλά όλες τις χώρες που είχε παρουσία το βρετανικό ταξιδιωτικό γραφείο.
Από νωρίς το πρωί βρίσκεται σε εξέλιξη σύσκεψη στο αρμόδιο Υπουργείο Τουρισμού, ώστε σε συντονισμό και με άλλα υπουργεία και δημόσιες υπηρεσίες, να αντιμετωπιστεί αυτή η δύσκολη κατάσταση, σε δύο βασικές κατευθύνσεις:
•Τον άμεσο και ασφαλή επαναπατρισμό των εγκλωβισμένων τουριστών και
•Τη στήριξη των ξενοδοχείων που πλήττονται άμεσα από την κατάρρευση της ThomasCook.
Ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης και υφυπουργός κ. Μάνος Κόνσολας βρίσκονται σε ανοικτή επικοινωνία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την επίλυση των προβλημάτων που ανακύπτουν από αυτή την εξέλιξη.
Ήδη έχει συσταθεί κέντρο επιχειρήσεων στο υπουργείο Τουρισμού προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, όπως ο επαναπατρισμός των περίπου 50.000 τουριστών που έχουν πακέτα διακοπών από την Thomas Cook και βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη χώρα.
Στο πλαίσιο αυτό, η διαδικασία επαναπατρισμού των ξένων τουριστών που βρίσκονται στην Ελλάδα μέσω της Thomas Cook έχει ξεκινήσει και τα πρώτα 15 αεροσκάφη φθάνουν σε Ζάκυνθο, Κέρκυρα και Κω.
Υπολογίζεται ότι μέσα στο επόμενο τριήμερο θα επαναπατριστούν περίπου 22.000 τουρίστες.
Ο κ. Χάρης Θεοχάρης επισημαίνει ότι διασφαλίστηκε η κάλυψη των εξόδων, της διαμονής και του επαναπατρισμού των τουριστών που πέταξαν μέσω της ThomasCook από σήμερα μέχρι και τη λήξη των διακοπών τους.
Περίπου 4.000 επισκέπτες μέσω της Thomas Cook βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ζάκυνθο, σε περίπου 60 τουριστικά καταλύματα (ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, κλπ).
Χρειάζεται ψυχραιμία και να μη ξεχνάμε πως το χτίσιμο της εικόνας της χώρας είναι ένα καθημερινό διακύβευμα. Χρειάζεται ψυχραιμία και να μη ξεχνάμε πως το χτίσιμο της εικόνας της χώρας είναι ένα καθημερινό διακύβευμα.