Δημοτικό Συμβούλιο | Επί τάπητος φωτιές, Λίβας, Λιμενικό Ταμείο και ασφάλεια

Η μεγάλη πυρκαγιά σε Κερί και Αγαλά ήταν ένα από θέματα που συζητήθηκαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το βράδυ της Παρασκευής, με τον Δήμαρχο να ενημερώνει το σώμα για εκείνες τις δύσκολες ώρες. Ο κ. Αρετάκης μάλιστα διευκρίνισε ότι οι δηλώσεις του για τα εναέρια μέσα και τις καθυστερήσεις που σημειώθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής είχαν ως αποτέλεσμα στη δεύτερη φωτιά που ξέσπασε την Δευτέρα στις Μαριές να φτάσουν άμεσα οι δυνάμεις στο νησί και να ολοκληρωθεί με επιτυχία η επιχείρηση.

Γ. Αρμένης: «Μικρά συμφέροντα – μεγάλες οι ζημιές»

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Γιώργος Αρμένης τόνισε ότι αυτό που προέχει είναι να αποζημιωθούν οι πληγέντες και κάλεσε το σώμα να υιοθετήσει σχετικό ψήφισμα. Επίσης, ο κ. Αρμένης προχώρησε σε σοβαρότατες καταγγελίες λέγοντας ότι οι φωτιές μπαίνουν από ζακυνθινά χέρια, ότι ξεσπούν στα ίδια σημεία (σε Αργάσι, Βασιλικό και Κερί) και ότι τα συμφέροντα των εμπρηστών είναι μικρά, αλλά οι ζημιές που προκαλούν είναι τεράστιες.

Μέτρα πρόληψης
Συγκροτείται Δημοτική Επιτροπή για την αποκατάσταση των πληγέντων

Οι δημοτικοί σύμβουλοι κατά τη διεξοδική συζήτηση που ακολούθησε έδωσαν έμφαση στην πρόληψη, ζήτησαν την αποκατάσταση της δασικής έκτασης που κάηκε και την εκτέλεση αντιπλημμυρικών έργων. Από την πλευρά του, ο Αντιδήμαρχος Αρκαδίων και υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας, Ανδρέας Μαρινάκης είπε ότι θα συγκροτηθεί μία τριμελής επιτροπή που θα εξετάσει τις αιτήσεις για τις ζημιές από την πυρκαγιά και θα διεκδικήσει χρήματα για τους πληγέντες, ενώ πρόσθεσε ότι τους επόμενους μήνες θα καταρτιστεί ένα γενικό σχέδιο για τις καταστροφές. Επίσης, είπε ότι οι αδιάθετες πιστώσεις στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας αγγίζει το ποσό των 260.000 ευρώ! Τέλος, ενημέρωσε το σώμα, σχετικά με τη δέσμευση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιάς, ο οποίος κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο νησί είπε ότι η κυβέρνηση τον Νοέμβρη θα λάβει μέτρα, προκειμένου να είναι δυνατή η διάνοιξη των δρόμων, ανεξάρτητα από το ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Ν. Αρετάκης: Εντός χρονοδιαγράμματος οι αλλαγές στη μελέτη

Για τον αγώνα που κάνει προκειμένου να ολοκληρωθεί άμεσα η μελέτη για την κατασκευή του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων στον Λίβα αλλά και για τις τραγικές συνθήκες με τις οποίες γίνεται σήμερα η επεξεργασία των απορριμμάτων στον Λίβα ενημέρωσε ο Δήμαρχος Νικήτας Αρετάκης το Δημοτικό Συμβούλιο. Η συζήτηση έγινε μετά από ερώτηση που κατέθεσε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γιώργος Αρμένης. Ο κ. Αρετάκης είπε ότι η αλλαγή στη μελέτη γίνεται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει δοθεί από το υπουργείο και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος απένταξης του έργου. Μάλιστα, επεσήμανε ότι στελέχη του υπουργείου δεσμεύτηκαν ότι δεν κινδυνεύει η χρηματοδότηση του έργου. Επίσης, πρόσθεσε με όλες τις αλλαγές που προωθεί η δημοτική αρχή στον σχεδιασμό του εργοστασίου θα καταστεί πιο λειτουργικό (συνένωση οικοπέδων, μεγαλύτερα κύτταρα και δεν θα περιλαμβάνεται στη μελέτη η λειτουργία του εργοστασίου από τον ίδιο εργολάβο για πέντε χρόνια για 8.740.000 ευρώ).

Ο κ. Αρμένης εξαπέλυσε δριμεία κριτική στη δημοτική αρχή, υποστηρίζοντας ότι οι αλλαγές στη μελέτη θέτουν σε κίνδυνο τη χρηματοδότηση του έργου και κάλεσε τον Δήμαρχο να προχωρήσει άμεσα στη δημοπράτησή του. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της παράταξης «Ενωτική Ζακυνθινή Κίνηση», Διονύσης Γάσπαρος είπε ότι στηρίζει κάθε προσπάθεια που θα δώσει οριστικές λύσεις σε προβλήματα που ταλανίζουν την τοπική κοινωνία, ενώ κάλεσε τον Δήμαρχο να αποκαλύψει ποιοι είναι αυτοί που ήθελαν να δώσουν την λειτουργία του εργοστασίου στον ίδιο εργολάβο. Ο επικεφαλής της παράταξης «Ζάκυνθος – Αναγέννηση- Ανατροπή» Αντώνης Κασσιμάτης είπε ότι η δημοτική αρχή καλείται να λειτουργήσει σε ένα στενό χρονικό πλαίσιο και πρόσθεσε ότι η 5ετής λειτουργία του εργοστασίου αποσκοπούσε στο να λειτουργούσε το εργοστάσιο μέσω ΣΔΙΤ, καθώς σύμφωνα με τον κ. Κασσιμάτη αυτή είναι η στρατηγική που ακολουθεί το κυβερνών κόμμα.

Στα υπουργεία ο Δήμαρχος και για θέματα ασφάλειας

Ένα σημαντικό θέμα που συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο αφορούσε τις απανωτές ληστείες και διαρρήξεις που σημειώνονται στο νησί, με τον Δημοτικό Σύμβουλο Θοδωρή Καμπίτση να ζητά από τον Δήμαρχο να επιληφθεί προσωπικά το θέμα. Ο κ. Αρετάκης απαντώντας του, υπενθύμισε στο σώμα ότι έχει πέσει και ο ίδιος θύμα ληστείας τρεις φορές και πρόσθεσε ότι έχει εμπιστοσύνη στην Ελληνική Αστυνομία και τον νέο Αστυνομικό Διευθυντή. Τόνισε δε ότι η αστυνομία αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα έλλειψης προσωπικού και ότι ο ίδιος θα επισκεφθεί το αρμόδιο υπουργείο, προκειμένου να ασκηθεί πίεση και στελεχωθεί η υπηρεσία στο νησί.

Συγκρότηση Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου

Στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου αναμένεται να συζητηθεί η μεταφορά των αρμοδιοτήτων του Λιμενικού Ταμείου στον Δήμο. Ο Δήμαρχος εισηγήθηκε ότι πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό θέμα που αφορά το μέλλον του νησιού και τα σημαντικά έργα ανάπτυξης που πρέπει να γίνουν στο λιμάνι. Σχεδόν το σύνολο των δημοτικών συμβούλων συμφώνησε με την πρόταση του Δημάρχου, του είπαν ότι στην επόμενη συνεδρίαση θα έχει μία ομόφωνη απόφαση, ενώ του ζήτησαν στην εισήγηση που θα λάβουν να περιλαμβάνεται το νομικό πλαίσιο.

*Αναλυτικό ρεπορτάζ στο φύλλο της εφημερίδας μας την Δευτέρα 23/9.