H Blackstone εξαγόρασε το «Zante Beach» και το «Plagos Beach»

Δύο ξενοδοχεία στη Ζάκυνθο, το Zante Beach και το Plagos Beach είναι μέσα στις ξενοδοχειακές μονάδες που εξαγοράστηκαν από την Blackstone.
Πιο συγκεκριμένα, η Blackstone Real Estate Partners Europe ήρθε σε συμφωνία με την Louis Group, έναν από τους κορυφαίους ξενοδοχειακούς ομίλους στη Μεσόγειο, για την εξαγορά πέντε ξενοδοχειακών μονάδων στην Ελλάδα, σε μια συναλλαγή που αποτιμάται στο ύψος των 178.6 εκατ. ευρώ (enterprise value). Οι πέντε ξενοδοχειακές μονάδες βρίσκονται σε ελληνικά νησιά, από τις οποίες δύο βρίσκονται στην Κέρκυρα (Corcyra Beach και Grand Hotel), δύο στη Ζάκυνθο (Zante Beach και Plagos Beach) και μία στην Κρήτη (Creta Princess). Συνολικά διαθέτουν 1.464 δωμάτια.
Τα ξενοδοχεία θα τα διαχειρίζεται η Louis Group υπό την διοίκηση της HIP, εταιρείας hospitality, ιδιοκτησίας κεφαλαίων που διαχειρίζεται η Blackstone. Η HIP είναι ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης ξενοδοχείων στη Νότια Ευρώπη. Μάλιστα με τη συγκεκριμένη εξαγορά επεκτείνεται και στην Ελλάδα.
Μέσω της HIP, η Blackstone προτίθεται να επενδύσει επιπλέον κεφάλαια για τόσο την ανακαίνιση όσο και για την επανατοποθέτηση των ξενοδοχείων στην αγορά.

Η ολοκλήρωση της συναλλαγής υπόκειται στις συνήθεις εγκρίσεις από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές. Η καθαρή τιμή πώλησης και το λογιστικό κέρδος που θα προκύψει θα υπολογιστούν κατά την ολοκλήρωση της πώλησης που αναμένεται να γίνει κατά ή περί το τέλος του 2019, μετά τον διαχωρισμό των πωληθέντων δραστηριοτήτων μέσω μερικής διάσπασης.

Η Louis Hotels θεωρεί την πολυετή και επιτυχημένη παρουσία της στην Ελλάδα ουσιώδους σημασίας και ως εκ τούτου προτίθεται να την ενισχύσει δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της διαχείρισης ξενοδοχείων. Σημειώνεται ότι, η ανωτέρω συναλλαγή τελεί υπό την αίρεση έγκρισης από την Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού της Ελλάδας και την εκπλήρωση όλων των προνοιών της συμφωνίας.

Η υπογραφή της συνεργασίας σηματοδοτεί ένα σπουδαίο βήμα για την προοπτική ανάπτυξης του τουρισμού στη χώρα μας, όπως σημειώνεται. Για τον ελληνικό τουρισμό ειδικότερα, η εν λόγω συμφωνία ανοίγει το δρόμο για περαιτέρω αναβάθμιση των συγκεκριμένων ξενοδοχείων που σημαίνει αύξηση του ποιοτικού τουρισμού, των εσόδων και επακόλουθη οικονομική ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών. Παράλληλα δείχνει ότι εμπιστεύεται τον ελληνικό τουρισμό και τη δυναμική του, την ίδια στιγμή που η συγκεκριμένη επένδυση δίνει το πράσινο φως και σε άλλους επενδυτές που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Ο James Seppala, Head of European Real Estate στη Blackstone, δήλωσε: «Η Ελλάδα είναι ένας εξαιρετικός προορισμός, με απίστευτη ιστορία, θαυμάσιο καιρό και συνεχώς βελτιούμενη συνδεσιμότητα με τον υπόλοιπο κόσμο. Είμαστε ενθουσιασμένοι που επενδύουμε στην Ελλάδα, βοηθώντας τη χώρα να διατηρήσει τη θέση της ως ένας κορυφαίος παγκόσμιος τουριστικός προορισμός και να προωθήσει την οικονομική της ανάπτυξη. Αυτή η συναλλαγή αντανακλά την εμπιστοσύνη μας στο επενδυτικό περιβάλλον της Ελλάδας και ευελπιστούμε σε περαιτέρω επενδύσεις».

Ο Κωστάκης Λοΐζου, Chairman της Louis Group, δήλωσε: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε αυτή τη συναλλαγή με τη Blackstone. Ο μετασχηματισμός αυτών των ξενοδοχείων θα δώσει ώθηση στον Ελληνικό τουρισμό και προσβλέπουμε στη συνεργασία μας και με την Blackstone και με την HIP για να επαυξήσουμε την ποιότητα της συνολικής εμπειρίας για τους πελάτες αυτών των ξενοδοχειακών μονάδων».

Ο Alejandro Hernández-Puertolas, CEO και Founding Partner της HIP, δήλωσε: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την πρώτη μας επένδυση εκτός Ισπανίας και συγκεκριμένα στην Ελλάδα, μια χώρα παγκοσμίως αναγνωρισμένη για τον τουρισμό αναψυχής που προσφέρει και τις μοναδικές τοποθεσίες που διαθέτει. Με αυτή την εξαγορά, βλέπουμε μία ευκαιρία να δημιουργήσουμε προστιθέμενη αξία, επενδύοντας και συμμετέχοντας ενεργά στη διοίκηση των ξενοδοχειακών μονάδων, όπως έχουμε κάνει και με το υπόλοιπο χαρτοφυλάκιο της HIP».

Για τον όμιλο Louis η συμφωνία αυτή συνεπάγεται εξασφάλιση θέσεων εργασίας αλλά διασφαλίζεται και η προοπτική των ξενοδοχειακών μονάδων, από τη στιγμή μάλιστα που η εταιρεία συνεχίζει να διατηρεί το διαχείριση. Ο όμιλος τη βλέπει ως μια στρατηγική συνεργασία όχι μόνο στο παρόν αλλά και στο μέλλον του. Η Louis Hotels έχει επίσης 4 ξενοδοχεία στην Ελλάδα από τα οποία τα 2 είναι ιδιόκτητα και βρίσκονται στη Κέρκυρα. Τέλος, ο όμιλος Louis, ισχυροποιείται οικονομικά καθώς μειώνει δραστικά τις δανειακές του υποχρεώσεις προκειμένου να αναπτυχθεί και να επενδύσει τόσο στη διαχείριση ξενοδοχειακών μονάδων κυρίως σε Ελλάδα όσο και σε άλλες δραστηριότητες στον ευρύτερο κλάδο της φιλοξενίας.