Διαχείριση απορριμμάτων | Η Ρ. Κράτσα παρέδωσε φάκελο για τα Ιόνια στον Πρωθυπουργό

Κ. Μητσοτάκης: «Όσο εντυπωσιακό είναι το έργο αυτό, τόσο εξοργιστικό είναι το γεγονός ότι ακόμη δεν έχουμε καταφέρει σε περιοχές της χώρας, όπως η Κέρκυρα και κυρίως όπως η Αττική να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα των στερεών αστικών αποβλήτων»
Αποφασισμένος να λύσει το θέμα των απορριμμάτων τόσο των Ιονίων Νήσων όσο και όλης της χώρας εμφανίστηκε με δηλώσεις του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την επίσκεψή του στην Μονάδα Επεξεργασίας Στερεών Αστικών Αποβλήτων στο Ελευθεροχώρι Ιωαννίνων.
Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα συμμετείχε και η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου. Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε μεταξύ άλλων «η Μονάδα των Ιωαννίνων είναι μονάδα πρότυπο η οποία θα πρέπει να βρει μιμητές σε όλη τη επικράτεια. Όσο εντυπωσιακό είναι το έργο αυτό τόσο εξοργιστικό είναι το γεγονός ότι ακόμη δεν έχουμε καταφέρει σε περιοχές της χώρας, όπως η Κέρκυρα και κυρίως όπως η Αττική να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα των στερεών αστικών αποβλήτων».
Στη σύσκεψη στην οποία μετείχε ο Πρωθυπουργός με τους υπουργούς του, Μάκη Βορίδη και Κωστή Χατζηδάκη, πήραν μέρος η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων αλλά και Δήμαρχος Λευκάδας, Μπάμπης Καλός μαζί με τον αντιδήμαρχο, Σπύρο Λίγδα. Να σημειωθεί ότι τόσο ο κ. Καλός όσο και η κ. Κράτσα είχαν έτοιμο φάκελο για τον πρωθυπουργό σε ότι αφορά την κατάσταση που επικρατεί στην Λευκάδα αλλά και την Κέρκυρα.
Αμέσως μετά τη σύσκεψη η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα, δήλωσε στο lefkadapress: «Πιστεύω ότι σήμερα είναι παντού κατανοητό και αισθητό ότι πρέπει να προχωρήσουμε όλες οι Περιφέρειες σε μία σύγχρονη διαχείριση απορριμμάτων. Έχουμε πληρώσει τεράστιο κόστος. Κοινωνικό, πολιτισμικό και δημόσιας υγείας. Είναι σημαντικό το ότι ο πρωθυπουργός ανοίγει το δρόμο και μας δίνει τα εργαλεία. Πρέπει και εμείς να το κάνουμε πράξη. Αυτή η πρότυπη μονάδα είναι ένα μοντέλο προς μίμηση. Πιστεύω ότι όλοι έχουμε δρομολογήσει παρόμοιες δραστηριότητες που είναι μονόδρομος και σίγουρα στο άμεσο μέλλον θα υποδεχτούμε και εμείς τον πρωθυπουργό για να δείξουμε τα δικά μας επιτεύγματα. Έχουν δρομολογηθεί οι καταστάσεις αρκεί να υπάρξει μία εγρήγορση των υπηρεσιών ώστε να γίνει ολοκληρωμένη διαχείριση στην Κέρκυρα, την Ζάκυνθο και φυσικά στην Λευκάδα που αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα δίπλα στα σχολεία και τον αστικό ιστό».

Αντιδράσεις από τον πρώην Περιφερειάρχη Θ. Γαλιατσάτο
O πρώην Περιφερειάρχης, με ανάρτησή του στο Facebook, αναρωτιέται γιατί στη σύσκεψη στο Εργοστάσιο Στερεών Αποβλήτων στα Γιάννενα κλήθηκε η Ρόδη Κράτσα που είναι, όπως λέει, αναρμόδια επί του θέματος, ενώ, παράλληλα ξεκαθαρίζει πως δεν ήταν εκείνος που ακύρωσε το ΣΔΙΤ της Κέρκυρας.
Η ανάρτηση
«Δηλώσεις Μητσοτάκη, δηλώσεις και tweet Χατζηδάκη μετά την επίσκεψη τους στο εργοστάσιο διαχείρισης στερεών αποβλήτων της ΤΕΡΝΑ στο Ελευθεροχώρι Ιωαννίνων. Εκθειάζουν το έργο και την συνεργασία δημοσίου και ιδιώτη στα Ιωάννινα και επιτίθενται στον περιφερειάρχη Ιονίων που …ακύρωσε τα ΣΔΙΤ! Ορισμένες πρώτες σκέψεις: 1. Ψεύδονται για την υποτιθέμενη ακύρωση των ΣΔΙΤ από τον Περιφερειάρχη Ιονίων, γιατί απλά τέτοια απόφαση δεν υπήρξε και τούτο ανεξάρτητα από την πολιτική της ΠΙΝ σχετικά με τα ΣΔΙΤ. 2. Ψεύδονται συνειδητά κατά την γνώμη μας, γιατί αποκλείουμε την περίπτωση πρωθυπουργός και υπουργός να μην γνωρίζουν ότι αυτό το θέμα ήταν αποκλειστικής αρμοδιότητας του α βαθμού αυτοδιοίκησης και άρα ο Περιφερειάρχης δεν θα μπορούσε να έχει λάβει αυτή την απόφαση που μνημονεύουν! 3. Χρειάζονται τα ψεύδη ως προπέτασμα καπνού, για να κρύψουν τον πραγματικό λόγο της συνάντησης των Ιωαννίνων, που δεν είναι άλλος αφενός η στήριξη των συμφερόντων του ιδιώτη -εκμεταλλευτή του εργοστασίου ( πιέζουν του δημάρχους της περιοχής να πληρώσουν «αέρα» 15000 τόνους απορριμμάτων όπως λέει το ΣΔΙΤ) και αφετέρου και κυρίως η διακήρυξη σε όλους τους τόνους ότι ΟΛΑ τα έργα διαχείρισης στερεών αποβλήτων πρέπει να δοθούν στους ιδιώτες! 4. Ως περιφερειακή αρχή στηρίξαμε κάθε πρωτοβουλία των δήμων της ΠΙΝ στον τομέα της διαχείρισης, χρηματοδοτήσαμε επαρκώς και άμεσα όλες τις δράσεις (μεταβατική φάση, πράσινα σημεία, κάδους, ενημερωτικά προγράμματα) και είμαστε περήφανοι γι αυτό, όπως και γιατί όλα αυτά έγιναν με δημόσια χρηματοδότηση χωρίς τα φέσια που καλούνται τώρα να πληρώσουν οι γείτονες μας. 5. Γιατί άραγε στην συνάντηση εκλήθη η αναρμόδια κα Κράτσα και όχι οι δήμαρχοι Κερκύρας και Παξών; Υ.Γ. θα επανέλθουμε με περισσότερα στοιχεία».

*Φωτογραφίες: lefkadapress.grΤελευταία άρθρα