ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ | Οι ψαράδες του τόπου μας

Ελλάδα και θάλασσα είναι όροι σχεδόν ταυτόσημοι, συνεπώς ελληνικό νησί και ψάρεμα είναι ένα και το αυτό. Κατά μήκος της γραφικής παραλίας στο νησί της Ζακύνθου, ίσως από τα λίγα γραφικά σημεία που έχει διατηρήσει η πόλη μας, βρίσκουμε τους ψαράδες του νησιού μας. Άνθρωποι του μόχθου, απλοί, χαμογελαστοί, έτοιμοι να μας προμηθεύσουν με τη φρέσκια ψαριά τους καθημερινά.
Μια βόλτα κατά τις πρωινές ώρες είναι ιδανική για να αγοράσουμε το ψαράκι μας. Πλησιάζοντας, την ώρα που ακόμα ο ήλιος ανατέλλει αντικρύζουμε μια εικόνα μοναδική, το κοκκινωπό του ήλιου αντανακλάται στα νερά της θάλασσας δημιουργώντας έναν τρισδιάστατο «ζωγραφικό πίνακα», ένα νησιώτικο τοπίο σε καμβά, πάνω στο οποίο διαγράφονται τα παραδοσιακά, πολύχρωμα ξύλινα καΐκια και οι ψαράδες που τακτοποιούν τα δίχτυα τους, για να μη μπερδεύονται. Εκεί αναδύεται η μυρωδιά του φρέσκου ψαριού, της αλμύρας, της θάλασσας που πλημμυρίζει την ατμόσφαιρα.

Στο σημείο αυτό του λιμανιού θα συναντήσουμε τους ψαράδες, θα μιλήσουμε για το φαγητό που σκεφτόμαστε να μαγειρέψουμε, για να μας προτείνουν το πιο κατάλληλο ψάρι. Πάντα πρόθυμοι να εξυπηρετήσουν, όταν βέβαια οι καιρικές συνθήκες τους έχουν επιτρέψει να φέρουν στη στεριά τα νέα τους αλιεύματα. Και αυτό γιατί ο καιρός δεν είναι πάντα σύμμαχος και εδώ εντοπίζεται μια από τις μεγάλες δυσκολίες της εν λόγω δουλειάς.
Παλαιότερα το επάγγελμα του Ψαρά δεν απαιτούσε ιδιαίτερες γνώσεις και συνήθως οι Ψαράδες μάθαιναν από τους γονείς ή συγγενείς τα μυστικά του. Σήμερα, παρόλο που η εμπειρία δεν μπορεί να αντικατασταθεί, οι μεγάλες ψαρόβαρκες έχουν όλα τα μοντέρνα συστήματα πλοήγησης, όπως αυτόματα συστήματα εντοπισμού θέσης, ασυρμάτους κ.ά.