Περισσότεροι οι πολιτικοί από τους θρησκευτικούς γάμους

Σε τέτοιες εποχές που τα περισσότερα ζευγάρια δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα έστω και με τις απλές καθημερινές υποχρεώσεις τους, επιλέγουν τους πολιτικούς γάμους ως μία πιο οικονομική λύση.
Σύμφωνα με την «Καθημερινή», οι πολιτικοί γάμοι που έχουν τελεστεί φέτος είναι στις 25.163 και ξεπερνούν τους θρησκευτικούς γάμους που έφτασαν τους 24.975. Στην ίδια έρευνα, οι πολιτικοί γάμοι ξεπέρασαν τους θρησκευτικούς μόλις το 2012, όταν μεταξύ των 49.705 γάμων που πραγματοποιήθηκαν το συγκεκριμένο έτος, οι 25.725 (51,8%) τελέστηκαν στα δημαρχεία και οι 23.980 (48,2%) στους ναούς. Τα επόμενα χρόνια, οι πολιτικοί γάμοι διατηρούν το ελαφρύ προβάδισμα έναντι των θρησκευτικών τελετών, με ποσοστά που κυμαίνονται από λίγο πάνω από το 50% έως το 52,1% (2016).
Αρκετά ζευγάρια επιλέγουν κάποια στιγμή να προχωρήσουν και σε θρησκευτικό γάμο, ενώ πολλές φορές στην εκκλησία πραγματοποιείται μαζί με τον γάμο και η βάφτιση των παιδιών τους και πάλι για οικονομικούς λόγους.
Ένας λόγος ακόμα που έχει μειώσει τους γάμους στην εκκλησία είναι ότι αρκετοί Έλληνες επιλέγουν πλέον και το σύμφωνο συμβίωσης.
Μάλιστα όπως αναφέρει η «Καθημερινή» ενώ το ενδιαφέρον για τους πολιτικούς γάμους παραμένει υψηλό ή και αυξάνεται, παρουσιάζονται προβλήματα από τη στάση δημοτικών αρχών που αντιμετωπίζουν τους γάμους αυτούς με διεκπεραιωτικό, γραφειοκρατικό αν όχι και εχθρικό τρόπο. Ο ασφυκτικός περιορισμός των ωρών που είναι δυνατόν να τελεστούν πολιτικοί γάμοι, με πίεση μάλιστα να είναι πρωινές ή μεσημεριανές ώρες κι εκτός Σαββατοκύριακου, δεν επιτρέπει την παρουσία καλεσμένων και εν γένει τη διαμόρφωση μιας (σεμνής έστω) τελετής. Το ίδιο συμβαίνει και με την άρνηση να παραχωρούνται για τους πολιτικούς γάμους μεγάλοι και όμορφοι χώροι στα δημαρχεία.

Η Ζάκυνθος προορισμός γάμου
Πολλοί ξένοι επισκέπτες επιλέγουν να κάνουν το γάμο τους στο νησί μας, συνδυάζοντας τις διακοπές τους με μια ξεχωριστή προσωπική στιγμή. Ο αριθμός τους κάθε καλοκαίρι είναι αυξημένος, ενώ τα σημεία που επιλέγουν είναι διαφορετικά κάθε φορά στη Ζάκυνθο. Αρκετοί συμπολίτες μας δήλωσαν στην εφημερίδα μα ότι τα περισσότερα ζευγάρια επιλέγουν τον πολιτικό γάμο μόνο και μόνο επειδή στοιχίζει λιγότερα χρήματα, ενώ προσθέτουν ότι ο θρησκευτικός γάμος έχει ιδιαίτερη σημασία για τους περισσότερους λόγω πίστης.


Νάνσυ Καψάσκη
«Το πρώτο και το βασικότερο είναι το οικονομικό. Για να κάνεις ένα γάμο θέλεις πάρα πολλά χρήματα. Βέβαια εγώ είμαι της γνώμης ότι πιο απλό, ότι πιο λιτό είναι το καλύτερο. Άλλοι θέλουν να κάνουν «υπερπαραγωγή». Βέβαια με τον πολιτικό θα έχουν άλλα προβλήματα, όπως πχ να αρνείται ο παππάς να βαφτίσει το παιδί που θα φέρουν στη ζωή αργότερα. Θεωρώ ότι οι περισσότεροι επιλέγουν τον πολιτικό γάμο για οικονομικούς λόγους. Κάποιους άλλους δεν τους ενδιαφέρει πως (θρησκευτικός ή πολιτικός), παρά μόνο το αποτέλεσμα. Οι τουρίστες επιλέγουν το νησί μας για τους γάμους τους, επειδή είναι ένας πανέμορφος τόπος και έτσι συνδυάζουν την τελετή με τις διακοπές τους».

Σάκης Παπαδάτος
«Θεωρώ ότι ο κύριος λόγος είναι οικονομικός, προφανώς. Για να κάνεις θρησκευτικό γάμο θέλεις πολλά χρήματα και έτσι οι περισσότεροι επιλέγουν το δημαρχείο. Λίγα έξοδα, λίγοι συγγενείς… Προσωπικά προτιμώ τους θρησκευτικούς γάμους, αλλά αν δεν βγαίνεις οικονομικά, τότε επιλέγεις την εύκολη λύση. Πιστεύω ότι ναι μεν είναι ωραία η Ζάκυνθος για να κάνεις γάμο, αλλά με τόσα ωραία τοπία και γραφικές εκκλησίες είναι καλύτερα ο θρησκευτικός από τον πολιτικό. Τώρα δεν ξέρω οι ξένοι τι νοοτροπία έχουν και παντρεύονται έτσι».

Αθανάσιος Μάργαρης
«Πιστεύω ότι είναι μια εύκολη λύση ο πολιτικός γάμος. Όταν κάνεις θρησκευτικό γάμο είναι περισσότερα τα έξοδα. Κάποιος κάνει πολιτικό γάμο για να αποφύγει όλο αυτό το βάρος, αλλά και για να αναγνωρίσει το παιδί του, αν έχει. Ο καθένας έχει τα δικά του πιστεύω και είναι σεβαστά για το τι γάμο θα κάνει. Τα τελευταία χρόνια αυξάνονται και οι τουρίστες που επιλέγουν να κάνουν το γάμο τους εδώ. Θέλουν προφανώς αυτή την ξεχωριστή στιγμή της ζωής τους να την περάσουν κάπου αλλού πιο όμορφα».

photo: sansimera.gr