Στελέχη του ΚΚΕ στις πληγείσες περιοχές

Περιοδεία στις πληγείσες από την πυρκαγιά, περιοχές του Κεριού και του Αγαλά πραγματοποίησαν ο Βουλευτής Αχαΐας του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος και η Περιφερειακή Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Αλεξάνδρα Μπαλού μαζί με κλιμάκιο της Τ.Ε. Ζακύνθου. Στη διάρκεια της επίσκεψης τους συναντήθηκαν και συνομίλησαν με τον Υπαρχηγό της Πυροσβεστικής, τον Διοικητή της ΕΜΑΚ και πυροσβέστες. Επίσης συναντήσεις πραγματοποίησαν με αρκετούς κατοίκους των περιοχών που πλήγηκαν από την καταστροφική πυρκαγιά της Κυριακής 15/9.
Ο κ. Καραθανασόπουλος τόνισε ότι ζητήματα που είχαν τεθεί και σε παλιότερες επισκέψεις παραμένουν επίκαιρα. Συγκεκριμένα, λέει «Τόσο οι συναντήσεις που κάναμε με τους κατοίκους των περιοχών στο Κερί και στον Αγαλά, όσο και με τον υποδιοικητή της πυροσβεστικής, επιβεβαίωσαν την ήδη σχηματισθείσα εικόνα, που είχαμε για τα ζητήματα που προκύπτουν από την πυρκαγιά».
Το πρώτο ζήτημα είναι ότι επί της ουσίας υπάρχουν διαχρονικά ευθύνες, για αυτή την κατάσταση που έχει να κάνει με τις φωτιές, τις πλημμύρες, τους σεισμούς, που πλήττουν διαδοχικά το νησί, τα σκουπίδια και μια σειρά τέτοιου είδους ζητημάτων, άμεσα σχετιζόμενων με την προστασία της ανθρώπινης ζωής και την ικανοποίηση των ανθρωπίνων αναγκών. Ο κ Καραθανασόπουλος μίλησε για ευθύνες όλων των αρμόδιων φορέων. Είπε χαρακτηριστικά: «Λέμε πως υπάρχουν διαχρονικά ευθύνες γιατί τόσο οι κυβερνήσεις, όσο και περιφερειακές και οι τοπικές αρχές και κατά τα προηγούμενα χρόνια δεν έλαβαν μια σειρά μέτρων, αναγκαίων. Μάλιστα κινούνται σε διαφορετική κατεύθυνση. Από αυτή την άποψη πρόκειται για ένα προσχεδιασμένο έγκλημα, που έχει άμεση σχέση με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, κάποιοι προσπαθούν να κερδοσκοπήσουν και να εκμεταλλευτούν τις ομορφιές του νησιού». Εξέφρασε την άποψη πως τις περισσότερες των περιπτώσεων, όπου εκδηλώνεται μια πυρκαγιά, υπάρχει και μια σειρά οικονομικών συμφερόντων, που σχετίζονται άμεσα με αποχαρακτηρισμούς, με εκμεταλλεύσεις επιχειρηματικές και δημιουργούν βάσιμες υπόνοιες, ότι υπάρχουν συγκεκριμένα συμφέροντα, που αξιοποιούν –εκμεταλλεύονται αυτές τις καταστάσεις.

Ευθύνες επέρριψε στα:
Έλλειψη σχεδιασμού και καταμερισμός ευθυνών σε πολλές υπηρεσίες. Αν δεν υπάρχει ένας ενιαίος σχεδιασμός για ζητήματα πρόληψης, προστασίας και αντιμετώπισης υπάρχουν τέτοια αποτελέσματα.

Δεν υπάρχει πρόληψη (καθαρισμός δάσους, αντιπυρικές ζώνες, αγροτικοί δρόμοι, κρουνοί σε δασικές περιοχές, λιμνοδεξαμενές που θα συγκεντρώνεται νερό, παρατηρητήρια), όσον αφορά στην προετοιμασία για την αντιμετώπιση της όποιας πυρκαγιάς. Απαιτείται κατασκευή υποδομών, που διευκολύνουν την κατάσταση, ύπαρξη μέσων, εναέριων και επίγειων, πολύ περισσότερο για ένα νησί.
Ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό. Ελλείψεις κενών θέσεων στην πυροσβεστική υπηρεσία στο νησί. Ο κ. Καραθανασόπουλος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Επισημαίνουμε τις ελλείψεις γιατί δεν είναι θέμα ανικανότητας του κράτους, όταν το κράτος αναδεικνύεται πάρα πολύ ικανό να υλοποιήσει μέτρα και σχεδιασμούς , οι οποίοι τσακίζουν τα εισοδήματα του λαού. Ενώ όλως τυχαίως ολιγωρεί όταν πρόκειται για την προάσπιση της ανθρώπινης ζωής και της περιουσίας. Συνεπώς, είναι ζήτημα προτεραιοτήτων, γιατί φαίνεται πως οι προτεραιότητες των κυβερνήσεων είναι η εξυπηρέτηση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και της αστικής τάξης. Στο πλαίσιο αυτό συμβαδίζουν με τις ντιρεκτίβες της ΕΕ, όπου όλα μπαίνουν στη λογική του κόστους ωφέλους. Μένουν πίσω λοιπόν έργα που αφορούν την αντισεισμική θωράκιση, την αντιπλημμυρική και αντιπυρική προστασία».
Επίσης έγινε αναφορά στα άμεσα μέτρα αποκατάστασης, που πρέπει να ληφθούν και αυτά είναι η καταγραφή των ζημιών άμεσα και η πλήρης αποζημίωση. Η απαλλαγή των πληγέντων από μια σειρά υποχρεώσεων προς τις εφορίες, τα ασφαλιστικά ταμεία. Ιδιαίτερη μερίμνα πρέπει να ληφθεί για την αποκατάσταση των απαραίτητων δικτύων υποδομής, αλλά να μην παραλειφθούν και μέτρα για την προστασία από τα πλημμυρικά φαινόμενα. Τέλος, ο κ. Καραθανασόπουλος αναφέρθηκε στα πάγια μέτρα, που πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα και αφορούν στη στελέχωση Πυροσβεστικού Σώματος και τον πλήρη εξοπλισμό του, χωρίς να παραλείψει να τονίσει τη σημαντικότητα δημιουργίας δρόμων διαφυγής.


Ερωτηθείς για το ιδιοκτησιακό καθεστώς στη Ζάκυνθο επισήμανε: «Το θέμα της ιδιοκτησίας είναι ένα υπαρκτό ζήτημα. Μάλιστα όπως είναι γνωστό στα Ιόνια Νησιά το μεγαλύτερο μέρος των ορεινών και δασικών εκτάσεων ανήκει σε ιδιώτες. Αυτό είναι μια ιδιομορφία, η οποία διευκολύνει την αγοραπωλησία τέτοιων εκτάσεων, όταν μάλιστα στην υπόλοιπη Ελλάδα δεν υφίσταται κάτι ανάλογο λόγω του δημόσιου χαρακτήρα των περιοχών. Εδώ διευκολύνονται τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, όπως πχ το 2017, το γεγονός της αγοράς μεγάλης έκτασης από το Σεΐχη του Κατάρ. Υπήρξε διαμάχη σχετικά με την ιδιοκτησία, που εμπλεκόταν και η εκκλησία. Πρόκειται για ένα θέμα σημαντικό, που σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες διευκολύνει ή έστω δημιουργεί τις προϋποθέσεις, ώστε κάθε χρόνο στο νησί να έχουμε πυρκαγιές. Παράλληλα υπάρχει μια τεράστια οικοδομική ανέγερση του νησιού. Πρέπει να δούμε και το θέμα των εκτάσεων που έχουν εγκαταλειφθεί, ενώ ήταν καλλιεργήσιμες παλιότερα και έχουν μετατραπεί σε λόγγους με συνέπεια να μην είναι δυνατή η αγροτική τους αξιοποίηση. Γενικά μιλάμε για ένα πολύπλευρο θέμα».
Παίρνοντας το λόγο στη συνέχεια η κ. Αλεξάνδρα Μπαλού δεσμεύτηκε πως άμεσα, στο προσεχές Περιφερειακό συμβούλιο θα ληφθεί μέριμνα για τα προβλήματα που προκάλεσε η πυρκαγιά τονίζοντας τον σημαντικό ρόλο και πολλές αρμοδιότητες που έχει το Περιφερειακό συμβούλιο. «Θέλουμε να επιμείνουμε στις ευθύνες που έχουμε, αλλά όχι μόνο στην καταγραφή των γεγονότων, μας ενδιαφέρει παράλληλα και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θα αντιμετωπίζει το ζήτημα της αντιπυρικής προστασίας και της αντιπλημμυρικής, με συγκεκριμένες προτάσεις». Ανέφερε πως η περιφέρεια διαχειρίζεται τεράστια κονδύλια, αλλά τα μεγαλύτερα πακέτα διατίθενται στο όνομα της ανάπτυξης σε λίγα επιχειρηματικά συμφέροντα. Ανέφερε ότι θα απαιτήσουν κονδύλια, που θα επενδυθούν σε συγκεκριμένα έργα, ώστε σε ανάλογα φαινόμενα να ελαχιστοποιούνται οι επιπτώσεις, προστατεύοντας τη ζωή, τον κόπο των ανθρώπων και το περιβάλλον. Είπε χαρακτηριστικά: «Η περιφερειακή αρχή δε μπορεί να είναι αμέτοχη στα μέτρα που υποστελεχώνουν το Πυροσβεστικό Σώμα, όπως η μείωση των κονδυλίων προς του πυροσβέστες. Οφείλει να καταγγείλει την όποια κυβέρνηση που μειώνει τον προϋπολογισμό για τέτοια θέματα».