Ζάκυνθος | Πολίτες και φιλόζωοι μιλούν για τον θάνατο βρέφους από ροτβάιλερ

Ο θάνατος ενός βρέφους από την επίθεση του ροτβάιλερ της οικογένειας στα Γλυκά Νερά έχει συγκλονίσει την κοινή γνώμη και έχει φέρει και πάλι στο προσκήνιο το ερώτημα αν θα πρέπει τα σκυλιά να μένουν στον ίδιο χώρο με τους ιδιοκτήτες τους.
Τα μέλη των φιλοζωικών οργανώσεων τονίζουν από τη μεριά τους, ότι παίζουν ρόλο οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες και συγκεκριμένα ο τρόπος με τον οποίο φέρονται στα κατοικίδιά τους. Σημειώνουν μάλιστα ότι, όσοι είναι σωστοί με τα σκυλιά τους, δεν έχουν να περιμένουν από αυτά κάτι άσχημο. Όπως χαρακτηριστικά σχολιάζουν η συμπεριφορά των ανθρώπων προς το σκυλί παίζει μεγάλο ρόλο, αλλά και ο τρόπος που το μεταχειρίζονται είναι καθοριστικός, ώστε να υπάρχει μια αρμονική σχέση ανθρώπου-σκύλου. Σύμφωνα και με την κείμενη νομοθεσία το σκυλί πρέπει να είναι ελεύθερο, αλλά σε περιφραγμένο χώρο εντός της οικίας και πρέπει να εποπτεύεται από τους ιδιοκτήτες. Παράλληλα είναι σημαντικό να βγαίνει τις βόλτες του για να είναι ένα φυσιολογικό σκυλί.

Αντιδράσεις για τον τρόπο που μεταχειρίζονται τα σκυλιά
Πολλές και διαφορετικές είναι οι απόψεις που έχουν να κάνουν με τα σκυλιά και τον τρόπο που τα μεταχειρίζονται οι ιδιοκτήτες τους. Η γνώμη που επικρατεί σχεδόν καθολικά είναι ότι το μεγαλύτερο μερίδιο της ευθύνης για τη συμπεριφορά του κάθε σκύλου βαρύνει αποκλειστικά τον ιδιοκτήτη του. Ωστόσο αξίζει να επισημανθεί και η άποψη όσων αναφέρουν ότι τα σκυλιά δεν πρέπει να είναι κοντά σε παιδιά. Όπως αρκετοί σχολιάζουν, οι άνθρωποι πρέπει να τίθενται σε προτεραιότητα και όχι τα σκυλιά και θα πρέπει να αλλάξει ουσιαστικά ο τρόπος που φέρονται στα ζώα, αφού δεν είναι λίγες οι φορές, που έχουν σημειωθεί άσχημα περιστατικά.


Δήμητρα Κοντονή – Μέλος Φιλοζωικής Οργάνωσης
«Το σκυλί πρέπει να βρίσκεται σε πολύ σωστές συνθήκες. Να μην είναι δεμένο, να έχει τροφή, νερό και στέγαστρο. Αν βρίσκεται εντός σπιτιού ακόμα καλύτερα. Αν είναι εξωτερικό χώρο πρέπει να είναι περιφραγμένος, ώστε να μην εμποδίζει τους γείτονες. Υπάρχει νομοθεσία για αυτό. Όταν σημειώνεται ένα αρνητικό περιστατικό σε ελάχιστες περιπτώσεις φταίει το σκυλί. Ευθύνες έχει ο ιδιοκτήτης και ο τρόπος με τον οποίο το μεγαλώνει. Δεν γνωρίζω τι ακριβώς έγινε. Σίγουρα είναι ένα δυστυχές συμβάν που εύχομαι να μην ξανασυμβεί. Γενικά είναι επιβεβλημένο οι ιδιοκτήτες να προσέχουν το σκυλί τους, να το αγαπάνε και αυτό να το εισπράττει το σκυλί, εφόσον μάλιστα μιλάμε για ένα ον που λατρεύει τον άνθρωπο. Υπάρχουν κακοποιημένα σκυλιά, που τα βρίσκουμε στο δρόμο σε πραγματικά άθλιες συνθήκες. Βλέπεις όμως πως με το που τους δίνεις λίγη αγάπη γίνονται καλά και σε λατρεύουν».

Γιάννης Μαυρίκος
«Ήταν πολύ θλιβερό το αυτό γεγονός. Δεν φταίνε μόνο τα σκυλιά, φταίμε και εμείς, διότι καμιά φορά τα κλείνουμε μέσα δεν τα περιποιούμαστε, δεν τα πάμε μια βόλτα, ώστε κι αυτά να γίνουν φιλικά με τον κόσμο. Το φταίξιμο είναι καθαρά δικό μας, όχι των σκυλιών. Πρέπει να προσέχουμε πρωτίστως εμείς. Δεν αρκεί απλώς να έχουμε ένα σκυλί. Χρειάζεται περιποίηση και φροντίδα».

Σκοπιώτης Παπαδάτος
«Είναι λυπηρό αυτό που συνέβη για τους γονείς μα και για το παιδί πρωτίστως. Όμως αυτά τα σκυλιά δεν πρέπει να τα έχει κάποιος στο σπίτι του με τα παιδιά του, γιατί όσο καλό και να είναι το σκυλί, δεν παύει να είναι επικίνδυνο. Είναι απαράδεκτο να βρίσκεις μέσα στα σπίτια αυτά τα σκυλιά. Ορισμένοι έχουν μεγάλη ευαισθησία προς τα σκυλιά, σε τέτοιο βαθμό που δεν έχουν για τους ανθρώπους. Οι λεγόμενοι οικολόγοι κάθε μέρα βγαίνουν και φωνάζουν για τα σκυλιά. Εγώ είμαι κυνηγός και έχω τέσσερα σκυλιά και τα περιποιούμαι. Αλλά αυτά δεν είναι πρώτη προτεραιότητα. Πάντα είναι οι άνθρωποι. Αυτή τη στιγμή πολλοί συμπολίτες μας κοιμούνται στα παγκάκια και δεν ενδιαφέρεται κανείς για αυτούς. Τα παιδάκια σκοτώνονται, γιατί υπάρχουν πόλεμοι ανά τον κόσμο. Υπάρχουν τόσα θέματα για να ευαισθητοποιηθεί κανείς και μετά τα ζώα».

photo: thebest