Ναυάγιο: 1 χρόνος από την κατάρρευση βράχων | Τσέχοι ήρθαν στο νησί για να μακαρίσουν την τύχη τους

Πέμπτη 13 Σεπτέμβρη του 2018. Το ρολόι δείχνει λίγο πριν τις 11.30. Στη φημισμένη παραλία του «Ναυαγίου» της Ζακύνθου, λιγοστά σκάφη αναψυχής λικνίζονται νωχελικά στα ήρεμα νερά και οι επιβάτες τους έχουν βγει στην παραλία απολαμβάνοντας τον ήλιο και τη θάλασσα.
Ξαφνικά ένας εκκωφαντικός θόρυβος ταράζει την ηρεμία του τοπίου. Τα βλέμματα στρέφονται στη μια πλευρά του απόκρημνου βράχου, μεγάλα κομμάτια του οποίου αποκολλούνται πέφτοντας με δύναμη τα μισά στη θάλασσα και τα υπόλοιπα στην αμμουδιά.
Οι λουόμενοι τρέχουν πανικόβλητοι να απομακρυνθούν από το σημείο, ουρλιάζοντας. Επικρατεί πανικός.
Μεγάλα κύματα σηκώνονται ταρακουνώντας τα λίγο μεγαλύτερα σε μέγεθος σκάφη και αναποδογυρίζοντας μια πεντάμετρη βάρκα.
Μέσα σε αυτή βρίσκεται μια οικογένεια Τσέχων. Το ζευγάρι με τα δυο τους μικρά παιδιά.
Η γυναίκα τραυματίζεται περισσότερο σοβαρά, αφού εκσφενδονίζεται και χτυπά πάνω στο σκάφος αναψυχής “ILELI” που βρίσκεται λίγα μέτρα πιο πέρα.
Άμεσα και μετά το πρώτο σοκ, το “ILELI” αναχωρεί και μεταφέρει την τραυματισμένη γυναίκα στο λιμανάκι του Πόρτο Βρώμη, εκεί όπου την περιμένει ασθενοφόρο. Ο μηχανισμός ενεργοποιείται τάχιστα.
Ιδιοκτήτες σκαφών στην περιοχή σπεύδουν για κάθε είδους βοήθεια.
Όλοι για έναν κι ένας για όλους…
Η γυναίκα δε μπορεί να κουνήσει τα πόδια της. Η ανησυχία ζωγραφισμένη στα πρόσωπα όλων.
Μεταφέρεται άμεσα στο νοσοκομείο της Ζακύνθου κι από εκεί, στην Πάτρα.
Οι πληροφορίες τα 24ωρα που ακολουθούν φτάνουν συγκεχυμένες. Άλλες τη θέλουν στην εντατική, άλλες ανάπηρη.
Ο χρόνος κυλά, ξεθωριάζει μνήμες και η ζωή προχωρά.
Είναι πρωί 11 του Σεπτέμβρη 2019.
Η Ivela Musilova, η γυναίκα από την Τσεχία που είχε τραυματιστεί σοβαρά, με το σύζυγο και τα δύο τους ανήλικα παιδιά επέστρεψαν στη Ζάκυνθο, να μακαρίσουν την τύχη τους που είναι όλοι καλά, να θυμηθούν και να γιορτάσουν το θαύμα της ζωής, έχοντας αντιληφθεί πλήρως πως σε δευτερόλεπτα όλα μπορεί να χαθούν.
Βλέπουν αραγμένο στην παραλία το “ILELI”, συγκινούνται, πλησιάζουν κοντά, το φωτογραφίζουν. Τους θυμίζει την καλή τύχη, μέσα στην ατυχία τους. Τους θυμίζει τις αξέχαστες ούτως ή άλλως διακοπές στη Ζάκυνθο.
Ο εκ των ιδιοκτητών του πρακτορείου “ISALA” που διαχειρίζεται το “ILELI”, Πέτρος Κυπριώτης, ο άνθρωπος που αντίκρισε η Iveta μόλις άνοιξε τα μάτια της στο νοσοκομείο του νησιού, είναι εκεί. Τον αγκαλιάζει και συγκινημένη τον ευχαριστεί.
Ολόκληρη η οικογένεια ευχαριστεί όλους όσοι έτρεξαν να τους βοηθήσουν.
Ήρθαν στο νησί ένα χρόνο μετά για να ξορκίσουν την άτυχη στιγμή, για να γιορτάσουν το ότι είναι όλοι υγιείς, για να αποθεώσουν το θαύμα της ζωής.
Ας γίνει επιτέλους αυτό το ατύχημα, αυτό το θαύμα του ότι δε θρηνήσαμε θύματα, ένα “μάθημα” για όλους. Μια νέα αρχή για κάτι σωστό. Για μέτρα προστασίας στο μοναδικής ομορφιάς τοπίο. Για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο υποδομής που θα προστατεύσει και το “Ναυάγιο” αλλά και τους χιλιάδες επισκέπτες. Ένα χρόνο μετά, οι μνήμες επιστρέφουν. Ας γίνει επιτέλους μια νέα αρχή.Τελευταία άρθρα