Πύρινος εφιάλτης στη Ζάκυνθο | Η επόμενη μέρα

Μια από τις πιο εφιαλτικές μέρες και νύχτες έζησε το νησί μας, καθώς κανείς δεν περίμενε η φωτιά που ξέσπασε χθες το πρωί και ξεκίνησε από τη Λιθακιά να πάρει τέτοιες ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα και καθώς έπνεαν ισχυροί άνεμοι, το μέτωπο της φωτιάς κατευθύνθηκε προς τον Αγαλά και το Κερί …
Από την αρχή στα σημεία των πυρκαγιών βρέθηκαν οι αρχές του τόπου και συγκεκριμένα ο Βουλευτής Ζακύνθου Δ. Ακτύπης, ο Αντιπεριφερειάρχης Γ. Στασινόπουλος, ο Δήμαρχος Ν. Αρετάκης, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Στ. Κακολύρης, οι αντιδήμαρχοι Δ. Κουτσογιάννης και Α. Σεβαστιάδης, η προϊσταμένη του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας Μαρία Μουζάκη, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Κ. Μοθωναίου και Κ. Καποδίστριας, δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης, μέλη του ΔΣ του ΕΚΖ και ο δημοτικός σύμβουλος Αντώνης Κασσιμάτης.
Την επιχείρηση συντόνιζε ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιονίων Νήσων Ευθύμης Γεωργακόπουλος, ενώ το απόγευμα έφτασαν στο νησί ο Υπαρχηγός Υποστήριξης του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Κυριακόπουλος και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. Στα μέτωπα ήταν από την πρώτη στιγμή ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ζακύνθου Ιωάννης Πανόπουλος, ο οποίος έδωσε πολλές σκληρές μάχες. Ο ΓΓ έφτασε στο νησί με ελικόπτερο, το οποίο προσγειώθηκε στη Λίμνη του Κεριού λίγο μετά τις 19:30.
Το συντονιστικό κέντρο στήθηκε στο χωριό του Κερίου. Εκεί μόλις έφτασε ο ΓΓ της Πολιτικής Προστασίας έγινε μία νέα σύσκεψη για τις επόμενες ενέργειες, καθώς έπεφτε το φως της ημέρας και δεν μπορούσαν να επιχειρήσουν τα εναέρια μέσα. Παρόντες ήταν επίσης ο Αστυνομικός Διευθυντής Θ. Τσάτσαρης, ο Διοικητής της Τροχαίας Ν. Τσώλος και ο Λιμενάρχης Αθάνασιος Σιούτης.

Το ιστορικό
Η φωτιά ξέσπασε κατά τις 10 το πρωί στη Λιθακιά (κοντά στο νταμάρι) με την Πυροσβεστική να σπεύδει αμέσως στο σημείο. Διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για ένα μεγάλο μέτωπο που σε συνδυασμό με τους θυελλώδεις ανέμους που έπνεαν, η κατάσβεσή της δεν ήταν καθόλου εύκολη υπόθεση… Η φωτιά έφτασε στο χωριό του Αγαλά και από εκεί πέρασε στο Κερί.
Το μεσημέρι απειλήθηκε το ξενοδοχείο «Keri Village» και αμέσως έγινε ακολούθησε η εκκένωσή του! Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, η φωτιά έκαψε ένα σπίτι το οποίο βρισκόταν ελάχιστα μέτρα μακριά από το ξενοδοχείο.
Νωρίς το απόγευμα αποφασίστηκε να εκκενωθεί για προληπτικούς λόγους το Κερί και οι κάτοικοι με λεωφορεία του ΚΤΕΛ μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχεία στο Αργάσι και το Καλαμάκι. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΚΤΕΛ Διονύσης Κακολύρης «Ξεκινήσαμε με δύο λεωφορεία που πήγαν στο «Κeri village» για την εκκένωση του ξενοδοχείου, Ενα ακόμη λεωφορείο πήγε στο κέντρο του χωριού, έχουμε δύο λεωφορεία στη λίμνη Κερίου, δύο στον Αγαλά και δύο στην Λιθακιά και φυσικά όλα τα λεωφορεία μας είναι διαθέσιμα για ό,τι χρειαστεί. Δεν έχουμε ξαναζήσει τέτοιες στιγμές».
Ηλικιωμένοι κάτοικοι του χωριού δεν ήθελαν να αφήσουν τα σπίτια τους και με δάκρια στα μάτια αντιστέκονταν στις εκκλήσεις των αρχών να επιβιβαστούν στα λεωφορεία.
Μία τεράστια μάχη έδωσαν πάνω από 80 Πυροσβέστες, οι οποίοι όμως είχαν μεγάλο αντίπαλό τους, τους ισχυρούς ανέμους που έπνεαν στο νησί. Πολύτιμη ήταν και η βοήθεια των εθελοντών των συλλόγων της Λιθακιάς και του Κερίου, των υδρομεταφορέων και ιδιωτών με μηχανήματα εκσκαφής.
Στην προσπάθεια της κατάσβεσης συμμετείχαν επίσης δύο PZL και τρία Canadair και ελικόπτερα τύπου Ericsson και ΜI26.
Η εταιρεία «LEVANTE FERRIES» έκανε αίτημα στο υπουργείο για έκτακτο δρομολόγιο, προκειμένου να μεταφέρει καύσιμα για την πυροσβεστική.
Μέχρι την ώρα που έκλεισε η ύλη της εφημερίδας μας στα μέτωπα επιχειρούσαν 32 οχήματα και πάνω από 80 πυροσβέστες, ενώ όλο το βράδυ έφταναν συνεχώς Πυροσβέστες με τα πλοία από την Κυλλήνη για βοήθεια στα μέτωπα της φωτιάς.


Διονύσης Ακτύπης – Βουλευτής Ζακύνθου
«Τα εναέρια μέσα δυσκολεύονταν γιατί ήταν πολύ πυκνός ο καπνός λόγω των ανέμων. Νομίζω ότι γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια και έχουμε περιορίσει τις απώλειες όσον αφορά τα κτίρια και δεν υπάρχει καμία απώλεια ανθρώπινης ζωής και αυτό είναι το σημαντικότερο. Υπάρχουν πολλά πεζοπόρα τμήματα που προσπαθούν να κόψουν τα μέτωπα της φωτιάς που είναι πάνω από 15. Θεωρώ ότι με το πρώτο φως της ημέρας θα υπάρξει η δυνατότητα να μπορέσουμε να ελέγξουμε και να συντονίσουμε τη κατάσταση. Θεωρώ ότι λειτούργησαν όλα καλά, απλώς ήταν τέτοιο το μέτωπο που ξεκινούσε από τη Λιθακιά μέχρι τον Αγαλά – Κερί. Όσες δυνάμεις και να είχαμε με τέτοιον αέρα δεν μπορεί να περιοριστεί η φωτιά»

Νικήτας Αρετάκης – Δήμαρχος Ζακύνθου
«Είναι πολύ μεγάλο το μέτωπο της φωτιάς και μέχρι το πρωί δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθούν οι άνεμοι και τα μέτωπα. Είναι πολύ κοντά στο χωριό και νομίζω ότι μπορεί να έχουμε και άσχημες εξελίξεις. Δυστυχώς, δεν υπάρχει τίποτα, ούτε αντιπυρικές ζώνες, τίποτα… Τα αεροπλάνα εξαφανίστηκαν και εμφανίστηκαν μετά από 2 ώρες και γι αυτό η φωτιά ξέφυγε. Μας είπε ο ΓΓ ότι λόγω αναταράξεων δεν μπορούσαν να επιχειρήσουν. Εμείς νομίζαμε ότι πήγαν στο Λουτράκι λόγω ανεφοδιασμού. Το θέμα δεν αντιμετωπίστηκε σωστά. Δεν γίνεται μια φωτιά που ξεκινά από το νταμάρι της Λιθακιάς να καίει τη μισή Ζάκυνθο. Αυτό είναι απαράδεκτο. Όπως και το 2017 ξεκίνησε από τη Βολίμα και έφτασε στο Καταστάρι. Έχει ευθύνη το Δασαρχείο που δεν αφήνει να κάνουμε αντιπυρικές ζώνες, έχουμε και εμείς που δεν κάναμε δεξαμενές και παρατηρήτρια. Ξέρετε ότι αν η φωτιά δεν αντιμετωπιστεί στα πρώτα λεπτά δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί. Είναι πολύ δύσκολο βράδυ και ελπίζω ότι θα μας βοηθήσει ο καιρός να μην έχουμε αύριο τραγικά αποτελέσματα».

Γιώργος Στασινόπουλος – Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου
«Είναι μια δύσκολη μέρα για τη Ζάκυνθο και ιδιαίτερα για την περιοχή του Κερίου και του Αγαλά. Ήδη οι λουόμενοι φεύγουν από τις παραλίες. Παρόλο που επιχειρούν τα εναέρια μέσα, πνέουν ισχυροί άνεμοι. Την ώρα που ηρεμεί ο αέρας στην μια πλευρά, γυρίζει από την άλλη και φουντώνει πάλι άλλο σημείο.