Δ. Ακτύπης – Γ. Στασινόπουλος: «Ξεκινάμε από το μηδέν» |Καταγγέλλουν ότι δεν βρήκαν μελέτες

•Δ. Ακτύπης: «Να τιμήσουμε την καρέκλα»
•Γ. Στασινόπουλος: «Βρήκαμε ντουλάπια χωρίς φακέλους»
•Διάθεση συνεργασίας για την επίλυση των προβλημάτων

Μελέτες… μηδέν! Αυτό ήταν το βασικό μήνυμα που έστειλαν από κοινού στην τοπική κοινωνία κατά την πρώτη επίσημη συνάντησή τους – μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους – στο κτήριο της Π.Ε. Ζακύνθου, ο Βουλευτής Διονύσης Ακτύπης και ο Αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Στασινόπουλος.
Η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα με φανερή τη διάθεση συνεργασίας ανάμεσα στον Βουλευτή και τον Αντιπεριφερειάρχη, οι οποίοι άλλωστε έχουν δώσει κοινούς αγώνες όπως είπαν και στις πρόσφατες εκλογές, αφού προέρχονται από τον ίδιο πολιτικό χώρο, ωστόσο εξαρχής μίλησαν ανοιχτά για τα προβλήματα που φαίνεται ότι υπάρχουν από την αρχή της θητείας. Παρόντες στη συνάντηση και οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Κώστας Καποδίστριας και Κατερίνα Μοθωναίου που καλωσόρισαν τον Βουλευτή στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη και ευχήθηκαν να έχουν μια καλή και δημιουργική συνεργασία.
Ο κ. Ακτύπης αρχικά μίλησε για τα θέματα, τα οποία πρέπει να προωθηθούν, καθώς και για έργα που πρέπει να υλοποιηθούν. Ειδική αναφορά έκανε στο προβληματικό οδικό δίκτυο, στην αξιοποίηση του παλιού νοσοκομείου και το Ναυάγιο. «Το παλιό Νοσοκομείο έχει αφεθεί στη τύχη του. Η δημόσια περιουσία καταστρέφεται. Κανένας όμως δεν έχει απολογηθεί, γιατί μετά τη μετεγκατάσταση στο νέο κτήριο, αφέθηκε έτσι ένα λειτουργικότατο κτήριο… Σήμερα για να ξαναφτιαχτεί θέλει 1,5 -2 εκατομμύρια, ενώ όταν έγινε η μεταφορά θα μπορούσαν να είχαν στεγαστεί υπηρεσίες».


«Βρήκαμε ντουλάπια χωρίς φακέλους»
Στο πλαίσιο της συνάντησης, ο Αντιπεριφερειάρχης ενημέρωσε τον Βουλευτή για την σύσκεψη που έγινε πριν λίγες μέρες στη Διαχειριστική Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων στην Κέρκυρα, λέγοντας πως από τα στοιχεία φαίνεται ότι η Ζάκυνθος είναι αδικημένη. Όπως είπε ο κ. Στασινόπουλος: «Αυτή τη στιγμή στο νησί μας είναι σε εξέλιξη 71 μικρά έργα, στην Κέρκυρα 170, 140 στην Κεφαλονιά και 120 στη Λευκάδα. Είμαστε το πιο αδικημένο νησί της Ιονίου Περιφέρειας. Εμείς θα διεκδικήσουμε ισότητα. Δεν θέλουμε να πάρουμε κάτι παραπάνω από αυτά που δικαιούμαστε».
Ο κ. Ακτύπης από την πλευρά του είπε ότι είναι σίγουρο ότι η Ζάκυνθος είναι παραμελημένη, καθώς όχι μόνο δεν προχώρησαν αναπτυξιακά έργα, αλλά δεν υπάρχουν και ώριμες μελέτες για να χρηματοδοτηθούν τώρα έργα και να εξασφαλίσει τη συνέχισή τους η νυν Περιφερειακή και Δημοτική Αρχή. «Με τον κ. Στασινόπουλο και τους Περιφερειακούς Συμβούλους δώσαμε έναν κοινό αγώνα για να φέρουμε τη νίκη της ΝΔ στα Ιόνια νησιά. Έχουμε τις ίδιες σκέψεις για την ανάπτυξη των νησιών. Θέλω να πιστεύω ότι δίνεται μία σημαντική δυνατότητα στο νησί μας να μπορέσουμε να λύσουμε ζητήματα που χρονίζουν. Όμως ένα είναι σίγουρο, ότι η Ζάκυνθος είναι παραμελημένη. Όχι μόνο δεν έγιναν αναπτυξιακά έργα στο νησί, αλλά δεν υπάρχει και τίποτα έτοιμο – ώριμες μελέτες – για να το προχωρήσουμε. Για παράδειγμα, δεν υπάρχει ούτε ένας φάκελος που να περιέχει κάτι, ώστε να κάνουμε τις ενέργειες που απαιτούνται και να υλοποιήσουμε ένα έργο. Άρα η πρόκληση είναι σημαντική και οι δυσκολίες είναι μεγάλες, άλλα θα πρέπει με αυτά τα δεδομένα να προχωρήσουμε όλοι μας. Για αυτό ψηφιστήκαμε από τους Ζακυνθινούς, για να μπορέσουν να δουν απτά αποτελέσματα σε σύντομο χρονικό διάστημα».

Δημόσια πρό(σ)κληση!
Μάλιστα, ο κ. Ακτύπης προκάλεσε τις προηγούμενες αρχές του τόπου σε δημόσιο διάλογο, προκειμένου να αποδειχθεί ο ισχυρισμός του. Ο Βουλευτής τόνισε: «Δεν υπάρχει καμία ώριμη μελέτη. Ξεκινάμε από το σημείο μηδέν και αν νομίζει κανείς ότι μεγεθύνω το πρόβλημα ή ότι λέμε ανακρίβειες, ας μπούμε σε δημόσιο διάλογο! Να έρθουν εδώ και να καλέσουμε τα ΜΜΕ να μας πουν ότι λέμε ψέματα και να μας δείξουν τους φακέλους και τα ώριμα έργα. Εάν κάνω λάθος και αποδειχθεί ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα, έχετε το λόγο μου, ότι θα ζητήσω συγνώμη που δεν γνώριζα την ύπαρξή τους». Από την πλευρά του, ο κ. Καποδίστριας είπε ότι η Ζάκυνθος έχει το μικρότερο ποσοστό απορρόφησης χρηματοδοτήσουν και ότι άμεσα πρέπει να γίνουν προμελέτες για έργα στο νησί. «Χωρίς μελέτη δεν μπορούμε να διεκδικήσουμε τίποτα», είπε ο κ. Καποδίστριας και πρόσθεσε: «Το σημαντικό είναι ότι έχουμε μία ευκαιρία να ενώσουμε τις δομές εξουσίας στη Ζάκυνθο (Βουλευτή, Δήμαρχο, Περιφερειάρχη). Τα προηγούμενα χρόνια δεν υπήρχε τόσο καλή συνεργασία, όμως πιστεύουμε ότι αυτή τη φορά θα έχουμε καλά αποτελέσματα». Η κα Μοθωναίου αναφέρθηκε στο μήνυμα που έστειλε η Διαχειριστική Αρχή, λέγοντας ότι ζητούν μελέτες έτοιμες για να προχωρήσει η χρηματοδότηση. Σχετικά με αυτό το ζήτημα, ο κ. Ακτύπης πρόσθεσε ότι ακόμα και το Τμήμα Μελετών στον Δήμο είναι υποστελεχωμένο και ότι λύση μπορεί να βρεθεί μόνο με ανάθεση σε εξωτερικό συνεργάτη. Όμως, όπως είπε ο κ. Ακτύπης, αυτή είναι μία απόφαση που θα λάβει ο Δήμαρχος, αν το επιθυμεί.

«Να τιμήσουμε την καρέκλα»
Ένα ακόμα κοινό μήνυμα που έστειλαν ο Βουλευτής και Αντιπεριφερειάρχης αφορούσε την σκληρή δουλειά που έχουν μπροστά τους, μέχρι να καταφέρουν να προχωρήσουν μία σειρά από αναπτυξιακά έργα για τον τόπο. «Πρέπει να τιμήσουμε τις καρέκλες τις οποίες έχουμε, γιατί εμείς δεν έχουμε ανάγκη από την καρέκλα. Δεν ήρθαμε εδώ για μία καρέκλα, ήρθαμε για να βοηθήσουμε και να αφήσουμε πίσω μας κάτι θετικό για τον τόπο. Έτσι πρέπει να λειτουργήσουμε όλοι. Δυστυχώς, υπήρξαν άνθρωποι σε θέσεις ευθύνης, οι οποίοι προσπαθούσαν να επιβιώσουν πολιτικά και δημιουργήθηκαν τεράστια προβλήματα στη Ζάκυνθο. Πρέπει όλα αυτά να τα αφήσουμε στην άκρη και να λειτουργήσουμε ενωμένα».

Για το Ναυάγιο και το master plan του λιμανιού
Το επόμενο χρονικό διάστημα πρόκειται να πραγματοποιηθούν διευρυμένες συσκέψεις παρουσία όλων των τοπικών αρχών και αρμόδιων υπηρεσιών για μία σειρά από θέματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία, προκειμένου να χαραχθεί μία στρατηγική για την επόμενη τετραετία. Όπως είπε ο κ. Ακτύπης μία βασική προτεραιότητά του είναι το Ναυάγιο και συγκεκριμένα η συντήρηση του πλοίου «Παναγιώτης», καθώς όπως τόνισε σε λίγα χρόνια λόγω φθοράς θα μείνει μόνο μία άμορφη μάζα από σιδερικά στη γνωστή παραλία. «Η εικόνα είναι το πιο βασικό. Σε λίγο δεν θα υπάρχει το καράβι. Όλοι ασχολούνται με το πλάτωμα και την παραλία, αλλά σε λίγο δεν θα έχουν τι να βλέπουν και τι να φωτογραφίζουν οι τουρίστες. Αυτή η δυνατή εικόνα είναι που διαφημίζει τη Ζάκυνθο και όλη την Ελλάδα και επομένως πρέπει να κάνουμε κάτι άμεσα για τη συντήρηση του πλοίου», υπογράμμισε ο Βουλευτής.
Στο άμεσο μέλλον θα γίνει μία ακόμα σύσκεψη για το master plan του λιμανιού για να εκτιμηθεί και να συναποφασιστεί αν θα πρέπει να αλλάξει ο σχεδιασμός για την κατασκευή προβλήτας πρόσδεσης κρουαζιερόπλοιων στο μπαστούνι του Αγίου Διονυσίου, με τον οποίο δεν συμφωνούσαν οι αρχές και φορείς του νησιού (Δήμος, Περιφέρεια, Επιμελητήριο).
Η χθεσινή συνάντηση ολοκληρώθηκε με τη δέσμευση ότι θα μπουν συγκεκριμένοι στόχοι και θα προχωρήσουν οι διαδικασίες για την εξεύρεση λύσεων στα φλέγοντα προβλήματα του νησιού. Μάλιστα, όπως είπαν, τα αποτελέσματα θα φανούν σε σύντομο χρονικό διάστημα.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Δ. ΑΚΤΥΠΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛ. ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ
Επί τάπητος τα προβλήματα του Μουσείου, του Κάστρου και των αρχαιολογικών χώρων

Μία σημαντική συνάντηση είχε χθες ο Βουλευτής Ζακύνθου Διονύσης Ακτύπης με την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ζακύνθου και Διευθύντρια του Μεταβυζαντινού Μουσείου Ζακύνθου, Ελένη Παπασταύρου και με την αρχαιολόγο της ΕΦΑ Ζακύνθου Δήμητρα Νικολιά, όπου τέθηκαν επί τάπητος όλα τα προβλήματα του Μουσείου, του Κάστρου και των αρχαιολογικών χώρων του νησιού. Ο κ. Ακτύπης τους ζήτησε ένα αναλυτικό υπόμνημα με όλα τα προβλήματα, ώστε να εξετάσει πως μπορούν να δρομολογηθούν λύσεις. Μάλιστα, ο Βουλευτής τις επόμενες μέρες πρόκειται να συναντηθεί με την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, στην οποία θα κοινοποιήσει όλα τα προβλήματα και θα ζητήσει τη συνδρομή της για την επίλυσή τους. Τα προβλήματα είναι πολλά και αφορούν εργασίες στήριξης στα πρανή του λόφου του Κάστρου, την έλλειψη προσωπικού στο Κάστρο και στο Μουσείο, την ανάγκη συντήρησης του κτηρίου του Μουσείου, αλλά και τους σύγχρονους τρόπους ανάδειξης των εκθεμάτων.