Αγιασμός… με υποσχέσεις | Αφιέρωμα στην εκπαίδευση | Τα μηνύματα των τοπικών αρχών

Με πλήθος ευχών ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά! Χθες τελέστηκε ο καθιερωμένος αγιασμός στα σχολεία και παρά τις ελπίδες όλων (επίσημων φορέων της εκκλησίας και της πολιτείας, δασκάλων, γονέων και κηδεμόνων) για μια νέα, δημιουργική σχολική χρονιά, δε μπορούμε να παραβλέψουμε τα προβλήματα, που παραμένουν πολλά και παρά τις καλές διαθέσεις ταλανίζουν τις σχολικές μονάδες. Ευχές, λοιπόν, για μια νέα σχολική χρόνια και δεσμεύσεις ακουστήκαν χθες, δεσμεύσεις για άμεση αντιμετώπιση των υφισταμένων προβλημάτων σε υλικοτεχνική υποδομή και κάλυψη εκπαιδευτικών κενών. Ελπίζουμε να έχουμε γρήγορα αποτελέσματα, γιατί οι πληγές παραμένουν ανοιχτές σε πολλά σχολικά συγκροτήματα. Μα αλήθεια ποια να πρωτοαναφέρουμε; Το 1ο Γυμνάσιο – Λύκειο, το ΕΠΑΛ, το Μουσικό;

ΕΝΕΕΓΥΛ: Το νέο σχολείο που θα λειτουργήσει στις εγκαταστάσεις του ΕΠΑΛ
Αξίζει όμως να αναφερθεί η λειτουργία από φέτος του ΕΝΕΕΓΥΛ (Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιου Λύκειο), το οποίο έρχεται να καλύψει ένα σοβαρό κενό της εκπαίδευσης, που αντιμετώπιζε το νησί μας. Αφορά σε παιδιά με ειδικές μαθησιακές ανάγκες, αλλά υψηλής λειτουργικότητας και μπορούν να μάθουν μια τέχνη. Το εν λόγω σχολείο θα λειτουργήσει στο χώρο του ΕΠΑΛ στον Άγιο Κύρηκο και είναι οκταετούς φοίτησης.

Τα άλυτα προβλήματα της Παιδείας
Η έναρξη της σχολικής χρονιάς φέρνει μαζί της και έναν διάχυτο προβληματισμό, για τα εμπόδια, που συναντά κάποιος στην προσπάθεια για να υπάρχει αποτελεσματικό εκπαιδευτικό σύστημα. Ο,τι και αν λεχθεί για τα προβλήματα της εκπαίδευσης, μπορεί να είναι πλέον κοινότοπο. Όλοι εστιάζουν στη σημασία των μεταρρυθμίσεων ως έναν από τους πυλώνες για την ανάπτυξη της χώρας. Η ελληνική εκπαίδευση έχει ανάγκη από μέριμνα και στρατηγικό σχεδιασμό τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο, ώστε να αποφευχθούν παραλείψεις και λάθη που μέχρι τώρα έχουν αποτελέσει ανάσχεση για την ομαλή εκπαιδευτική πορεία.
Καίρια θέματα της εκπαίδευσης που παραμένουν και επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο, ενισχύουν την εικόνα της ήσσονος προσπάθειας, της αναξιοκρατίας, του ωχαδερφισμού. Η εκπαίδευση έχει ανάγκη και από καλή διαχείριση, ώστε να δίνονται λύσεις στα καθημερινά προβλήματα, όπως αυτά που αναφέρθηκαν. Επιπρόσθετα, εστιάζοντας σε κάθε βαθμίδα της εκπαίδευσης (εκτός από την τριτοβάθμια), οι εικόνες που έρχονται είναι οι ακόλουθες:
Στα νηπιαγωγεία, οι μαθητές συνωστίζονται αρκετές φορές.
Στα ολοήμερα δημοτικά σχολεία οι δάσκαλοι εκτελούν χρέη φύλαξης των μαθητών, αφού ίσως δεν υπάρχουν εκπαιδευτικοί για να καλύψουν τις επιπλέον ώρες του ολοήμερου προγράμματος.
Στο γυμνάσιο, οι μαθητές έχουν έξι με επτά ώρες μάθημα την ημέρα και κατόπιν είναι υποχρεωμένοι να τρέχουν από τα αγγλικά στα γαλλικά…
Στα λύκεια, διαπιστώνεται η πλήρης απαξίωση. Το σχολείο θεωρείται «χάσιμο χρόνου» και σχεδόν όλοι μελετούν τα μαθήματα στα οποία θα εξεταστούν για να περάσουν στο λύκειο. Ή αν πρόκειται για υποψήφιο πανελλαδικών εξετάσεων το βάρος δίνεται μόνο στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, γιατί «δε χρειάζονται τα άλλα».

Σχολεία: Καθόλου φιλικά προς τον μαθητή
Μπορεί όλοι να παραδέχονται ότι το ελληνικό σχολείο δεν είναι ελκυστικό και μάλιστα ότι οι περισσότεροι μαθητές αντιμετωπίζουν τη σχολική πράξη ως… αγγαρεία, με το πρόβλημα να επιβαρύνεται εξαιρετικά εξαιτίας της υποκατάστασης του σχολείου από τα φροντιστήρια για βασικές δεξιότητες που απαιτείται να κατέχει ένας νέος άνθρωπος (π.χ. ξένες γλώσσες, πληροφορική), με ανάλογο κόστος για την ελληνική οικογένεια, κανείς αρμόδιος όμως μέχρι τώρα δεν έχει κάνει κάτι να το αλλάξει ουσιαστικά.
Τα προβλήματα που ξεκινούν από το Γυμνάσιο, οξύνονται στο Λύκειο, το οποίο έχει μετατραπεί σε «προθάλαμο» των ΑΕΙ, καθώς οι μαθητές δίνουν βάρος στα μαθήματα που εξετάζονται στις Πανελλήνιες Εξετάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Τελικά τι θα γίνει;
Οι παραπάνω διαπιστώσεις προβληματισμοί δεν αποτελούν τωρινή ανακάλυψη και μάλιστα η συζήτηση, αν ποτέ γίνει ουσιωδώς, δε μπορεί παρά αν είναι μακροσκελής.
Τα θέματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης είναι:
•Η βελτίωση των κτηριακών εγκαταστάσεων, ώστε να έχουμε μια ωραία αισθητική εικόνα των σχολείων. Να γίνουν οι αίθουσες όμορφες και να προσελκύουν το μαθητικό κοινό δημιουργώντας μια ωραία αίσθηση σε όσους παρευρίσκονται στο σχολικό χώρο. Τα παιδιά πρέπει να νιώθουν ευχάριστα και ασφαλή στο χώρο, που περνάνε αρκετές ώρες από την ημέρα τους.

•Η πλήρης και άμεση κάλυψη των κενών με δασκάλους και καθηγητές, ώστε να μη χάνονται διδακτικές ώρες. Χαμένες ώρες σημαίνει απαξίωση του σχολείου. Ποτέ δεν έχει συμβεί να είναι όλοι οι καθηγητές στις θέσεις τους με την έναρξη της χρονιάς. Απόδειξη ο διορισμός αναπληρωτών καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς κάθε χρόνο. Φέτος υπήρξε δέσμευση από το Υπουργείο Παιδείας ότι θα καλυφθούν πολύ γρήγορα τα όποια κενά. Ας ελπίσουμε!

•Τέλος, τα σχολικά βιβλία. Κατά δηλώσεις της Υπουργού Παιδείας τα βιβλία βρίσκονται ήδη στα σχολεία, οπότε αναμένεται να δοθούν έγκαιρα στους μαθητές, ευελπιστώντας ότι δε θα υπάρχουν ελλείψεις.
Όλοι οι αρμόδιοι φορείς του τόπου μας, οι οποίοι παραβρέθηκαν στον αγιασμό των σχολείων, αλλά και οι εκπαιδευτικοί δεσμεύτηκαν για μια πραγματική τομή στο εκπαιδευτικό κομμάτι, ώστε το σχολικό έτος 2019-2020 να είναι πιο δημιουργικό και παραγωγικό από τα προηγούμενα. Με την ελπίδα ότι όλοι μαζί αλλά και ο καθένας ξεχωριστά, σύμφωνα με τις αρμοδιότητες και τις δυνατότητές του θα αποτελέσει πολύτιμο αρωγό για μια χρονιά χωρίς προβλήματα, ευχόμαστε σε όλους ΚΑΛΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ!

Χτύπησε το πρώτο κουδούνι
Οι ευχές και τα μηνύματα των τοπικών αρχών

κ. Διονύσιος – Μητροπολίτης Ζακύνθου

«Αγαπητά μου παιδιά εύχομαι από καρδιάς στη νέα σχολική χρονιά να αγαπήσετε και να συνεχίσετε να αγαπάτε τη μάθηση, γιατί όπως οι σχέσεις καλλιεργούνται με αγάπη, έτσι και τα μαθήματα τα χαίρεσαι όταν τα αγαπάς με αποτέλεσμα την πρόοδο και την επιτυχία. Καλή σχολική χρονιά».

Διονύσιος Ακτύπης – Βουλευτής Ζακύνθου

«Καλή χρονιά, με υγεία και ευτυχία! Θέλω να ευχηθώ υγεία και δύναμη στους καθηγητές και τους γονείς. Θέλω να πιστεύω πως θα έχουμε άλλη μια παραγωγική χρονιά, με καλά αποτελέσματα. Στους μαθητές το μήνυμα μου είναι το εξής: Να παραμείνετε κοντά στις οικογένειές σας, γιατί αυτό θα σας βοηθήσει πραγματικά. Μη βιάζεστε να μεγαλώσετε, κοιτάξτε τα μαθήματά σας. Βλέπουμε τα προβλήματα, που υπάρχουν στα σχολεία. Θα προσπαθήσουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται με τη βοήθεια των τοπικών αρχών να φτιάξουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για εσάς. Τα προβλήματα με τους αναπληρωτές καθηγητές θα αντιμετωπιστούν άμεσα».

Νικήτας Αρετάκης – Δήμαρχος Ζακύνθου

«Αγαπητά μου παιδιά, αισθάνομαι πραγματικά θλίψη όταν βλέπω σε τι κατάσταση βρίσκονται πολλά σχολεία μας. Θεωρώ ότι είμαστε εμείς απολύτως υπεύθυνοι για αυτό και σας υπόσχομαι ότι θα αλλάξει σε όλη τη Ζάκυνθο η εμφάνιση όλων των σχολείων. Θα γίνουν όλες οι απαραίτητες εργασίες ώστε να είστε σε ένα σύγχρονο περιβάλλον από άποψης κτηριακών εγκαταστάσεων. Εγώ θα κάνω ό,τι μπορώ και θεωρώ ότι θα πετύχω. Καλή πρόοδο»!

Γιώργος Στασινόπουλος – Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου

«Μια καινούρια σχολική χρονιά ξεκινάει, άρα μια καινούρια διαδρομή γεμάτη συναισθήματα και εμπειρίες. Σας εύχομαι στο τέλος της χρονιάς να έχετε πάρει αυτό που πραγματικά επιθυμείτε και είναι η γνώση. Εμείς θα είμαστε μαζί σας, θα βοηθήσουμε το Δήμο, τη Δευτεροβάθμια και το σχολείο».

Σταύρος Κακολύρης – Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου

«Εύχομαι ολόψυχα καλή σχολική χρονιά με υγεία και δύναμη. Η νέα δημοτική αρχή κάνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να καλυφθούν επαρκώς οι ανάγκες των σχολικών μονάδων του δήμου. Θα συνεχίσουμε τις παρεμβάσεις και κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, όπου είναι αναγκαίες, έτσι ώστε η παρεχόμενη εκπαίδευση στα σχολεία μας να είναι η καλύτερη από όλες τις πλευρές. Να ευχηθώ καλή δύναμη στους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, καλή χρονιά»!

Άγγελος Σεβαστιάδης – Αντιδήμαρχος Αρτεμησίων

«Οι μαθητές εκτός από τις γνώσεις που αποκτούν από το καταξιωμένο εκπαιδευτικό προσωπικό θα πρέπει να αποκτούν επίσης δεξιότητες και αυτοεκτίμηση. Σημασία έχει να αποφεύγονται τάσεις απομόνωσης και φαινόμενα bulling. Το σχολείο είναι το πρώτο μας σπίτι και οι γονείς στη δύσκολη κai επιβαρυμένη καθημερινότητά τους πρέπει να δημιουργούν όλες τις προϋποθέσεις για την καλύτερη και αποδοτικότερη προσαρμογή των παιδιών τους. Χρειάζεται να μιλάνε στα παιδιά τους για τον σεβασμό, που πρέπει να τα διακατέχει απέναντι στους τούς συμμαθητές τους, το σεβασμό για τον χώρο του σχολείο και γενικότερα το περιβάλλον, δημιουργώντας παράλληλα σε συνεργασία με τους καθηγητές τους δράσεις και δραστηριότητες που θα διασφαλίζουν τις ανθρώπινες αξίες».

Θεόδωρος Τσάτσαρης -Αστυνομικός Διευθυντής Ζακύνθου

«Καλή εκπαιδευτική χρονιά! Υγεία και καλή δύναμη στο εκπαιδευτικό έργο! Εμείς είμαστε δίπλα σας, θα σας προστατεύουμε από τους κίνδυνους που είναι πολλοί, όπως γνωρίζετε κι εσείς, όμως παράλληλα πρέπει να είστε προσεκτικοί και οι ίδιοι. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για την κίνησή σας στους δρόμους, ωστόσο να αποφεύγετε τη χρήση μοτοποδηλάτων, γιατί γνωρίζετε ότι κάθε χρόνο έχουμε πάρα πολλά θύματα στη χώρα μας, με αποτέλεσμα νεαροί άνθρωποι να χάνουν τη ζωή τους. Καλή σχολική χρονιά».

Πέτρος Αγγελόπουλος – Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων

«Ο καθένας από εσάς είναι ξεχωριστός, μια ξεχωριστή προσωπικότητα με δική της αξία. Σας χρειάζεται δύναμη, έμπνευση, πείσμα και υπομονή, για να κατακτήσετε τους στόχους σας και να απολαύσετε το συναρπαστικό ταξίδι της γνώσης».

Κωνσταντίνος Γκούσκος – Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

«Οι υποσχέσεις που ακούστηκαν από τους φορείς του τόπου μας, μας δίνουν δύναμη και ελπίδα ότι η καινούρια σχολική χρονιά θα είναι καλύτερη από την προηγούμενη. Ως διευθυντής δευτεροβάθμιας, θα ακούω πάντα τα προβλήματά σας. Θέλω να δώσω τις καλύτερες ευχές στους γονείς και τους κηδεμόνες, μα και στους καθηγητές. Καλή σχολική χρονιά»

Κωνσταντίνος Τζίμας – Προϊστάμενος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

«Εύχομαι καλή σχολική χρονιά σε όλους. Καλή δύναμη στους γονείς και τους εκπαιδευτικούς. Στους μαθητές πάνω απ’ όλα που έχουν όντως την ανάγκη μας και θα τους στηρίξουμε. Θέλω να πω ότι τα κενά έχουν καλυφθεί στο σύνολο τους, εκτός από ελάχιστες περιπτώσεις. Τα σχολεία μπορούν να λειτουργήσουν κανονικά και να αναπτυχθούν πλήρως τα προγράμματα και στα ολοήμερα σχολεία. Συναντήσαμε πολλές δυσκολίες. Έγινε ένας προγραμματισμός τις προηγούμενες ημέρες και πήγαν όλα καλά».

Σταυρούλα Μαργαρίτη – Διευθύντρια 1ου Γυμνασίου Ζακύνθου

«Να ευχηθώ και εκ μέρους του συλλόγου των καθηγητών, καλή πρόοδο και υγεία στους μαθητές. Καλή προσαρμογή στους μαθητές της πρώτης τάξης. Υγεία και δύναμη στους γονείς, προκειμένου να περάσουμε ευχάριστα και αυτή τη σχολική χρονιά».

Διονύσης Γεωργάνος – Πρόεδρος Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων

«Οι γονείς είναι δίπλα σε όλα τα παιδιά. Σήμερα όμως, που είναι ο αγιασμός του σχολείου, δε θα έπρεπε να έχουμε αυτή την εικόνα του κτηρίου (1ο Γυμνάσιο – Λύκειο) και μάλιστα, να είναι οι αρχές του τόπου εδώ, δίνοντας ευχές για το νέο έτος. Αναμένουμε να κάνει κάτι ο νέος δήμαρχος, ο οποίος είναι ευαίσθητος σε αυτό το κομμάτι και πιστεύω ότι θα κάνει. Πρέπει όμως όλοι οι αρμόδιοι να συνεργαστούν και να επιδιώξουμε μια σημαντική χρηματοδότηση, η οποία είχε δρομολογηθεί με την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά σταμάτησε με τις εκλογές».

Φιλιππίτσα – Φραγκίσκη Μάργαρη – Διευθύντρια 1ου Λυκείου

«Αισθάνομαι χαρούμενη που έχουμε όλες τις αρχές του τόπου κοντά μας, κάτι που ίσως σημαίνει ότι και για το σχολείο μας ξεκινάει μια καινούρια εποχή. Το σχολείο αυτό είχε εγκαταλειφθεί. Ζητάμε τη βοήθεια της Τροχαίας, γιατί ο χώρος που βρίσκεται το σχολείο μας αντιμετωπίζει θέματα που έχουν να κάνουν με την κυκλοφορία. Κάθε πρωί γίνεται πολύ μεγάλο κομφούζιο εδώ και χρειαζόμαστε ειδικό σχεδιασμό εκκένωσης της περιοχής σε περίπτωση που συμβεί κάτι έκτακτο».

Ανδρέας Μαρκεσίνης – Διευθυντής 2ου Λυκείου

«Ας απολαύσουμε το νέο ταξίδι της γνώσης που αρχίζει. Ας ωφεληθούμε όλοι από τη νέα αυτή σχολική χρονιά και στο τέλος της να βγούμε πιο δυνατοί και πιο αισιόδοξοι. Το σχολείο μας υποδέχεται με αγάπη και θέληση τους μαθητές και τους προσφέρει ό,τι καλύτερο για την ατομική και συλλογική τους πρόοδο. Καλή σχολική χρονιά».

Μ. Λιβέρη – Διευθύντρια ΕΝΕΕΓΥΛ

«Στο χώρο του ΕΠΑΛ θα αρχίσει τη λειτουργία του το ΕΝΕΕΓΥΛ, που έχει σημαντικό ρόλο για την εκπαίδευση και την επαγγελματική κατάρτιση των μαθητών και με τη συμπαράσταση όλων θα ξεκινήσει με τις καλύτερες προοπτικές τη λειτουργία του. Καλή σχολική χρονιά με υγεία και ό,τι καλύτερο για τον καθένα».

Κώστας Πλέσσας – Πρόεδρος Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Ειδικού Σχολείου

«Να λοιπόν που έφτασε η νέα σχολική χρόνια . Εμείς σαν Σύλλογος του Ειδικού σχολείου Ζακύνθου, με την βοήθεια όλων των Ζακυνθινών που προσφέρουν για τα παιδιά μας από διάφορες εκδηλώσεις, φτιάξαμε με τεχνητό τάπητα τους χώρους έξω στο προαύλιο. Δυστυχώς το νέο κτίριο είναι ακόμα όπως το αφήσαμε τον Ιούνιο. Ευχόμαστε οι δεσμεύσεις του Βουλευτή μας και του Αντιπεριφερειάρχη μας, ότι τα προβλήματα θα ξεπεραστούν να είναι αληθείς …Το σχολείο θα λειτουργήσει με τις παλιές αίθουσες παρά την αύξηση των παιδιών φέτος … Από λόγια και υποσχέσεις είμαστε χορτάτοι. Καλή σχολική χρονιά»!

Αγιασμός στο ΚΔΑΠμεΑ «Ιωάννης Βαρδακαστάνης»
Ο αγιασμός στο ΚΔΑΠμεΑ «Ιωάννης Βαρδακαστάνης» πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, παρουσία εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και γονέων των ωφελούμενων. Το προσωπικό ευχήθηκε σε όλους μια καλή και δημιουργική χρονιά. Επιθυμία των ανθρώπων που εργάζονται στο Κέντρο είναι να εξυπηρετήσουν όσους έχουν ανάγκη και γι’ αυτό καλούν όσους επιθυμούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα να επικοινωνήσουν καλώντας στο τηλ. 2695094090, προκειμένου να ενημερωθούν αναλυτικά για όλες τις δράσεις του. Στον αγιασμό παρούσα ήταν η κα Χριστίνα Τετράδη, η οποία είναι πάντα αρωγός σε οτιδήποτε χρειαστεί το κέντρο.Τελευταία άρθρα