Απαραίτητη η επίσκεψη στον Παιδίατρο κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς!

Ανοίγουν σήμερα τα σχολεία και είναι μια ευκαιρία για τους γονείς πέρα από το μαθητικό εξοπλισμό, που θα χρειαστούν τα παιδιά τους, να κανονίσουν τις επόμενες μέρες και μια επίσκεψη στον παιδίατρο για ένα προληπτικό έλεγχο.
Για την εγγραφή των μαθητών σε ορισμένες τάξεις της εκπαίδευσης, ανάμεσα στα άλλα υποχρεωτικά δικαιολογητικά, που η πολιτεία ζητάει, συγκαταλέγεται και το πιστοποιητικό υγείας και εμβολιασμών, με το όνομα ατομικό δελτίο υγείας μαθητή (ΑΔΥΜ).
Σύμφωνα με όσα μας δήλωσε ο παιδίατρος κ. Σπύρος Κομιώτης «Τα παιδιά, πριν πάνε στο σχολείο πρέπει να υποβληθούν σε έναν καλό έλεγχο από κάποιον παιδίατρο. Με άλλα λόγια ο παιδίατρος πρέπει να εξετάσει κλινικά το παιδί, να το ακροαστεί, να μετρήσει το ύψος και το βάρος του, τον δείκτη μάζας του σώματός του, την αρτηριακή του πίεση, την οπτική και ακουστική του οξύτητα. Συγκεκριμένα, καλό είναι για την εγγραφή στην Α’ Δημοτικού να έχει γίνει ένας καρδιολογικός έλεγχος και να έχει επισκεφτεί το παιδία έναν οφθαλμίατρο και έναν οδοντίατρο. Για τις υπόλοιπες εξετάσεις αίματος κανονίζει ο κάθε γονέας με το γιατρό, που παρακολουθεί το παιδί, πότε θα γίνουν. Είθισται να πραγματοποιούνται κάθε 1-2 χρόνια».
Προκειμένου να ανιχνευτούν έγκαιρα τυχόν προβλήματα όρασης συστήνεται προληπτική επίσκεψη στον οφθαλμίατρο από την ηλικία των 3 ετών. Μια δεύτερη επίσκεψη, εφόσον όλα είναι καλά κατά την πρώτη, πρέπει να γίνει στην ηλικία των 5-6 ετών και στην συνέχεια είτε μια φορά κάθε 1-2 χρόνια και πριν να ανοίξουν τα σχολεία, είτε όποτε ο οφθαλμίατρος κρίνει απαραίτητο. Αξίζει να σημειωθεί ότι για παιδιά σχολικής ηλικίας μπορεί να θεωρηθεί απαραίτητος και ο προληπτικός έλεγχος της ακοής κατά την συμπλήρωση του ΑΔΥΜ.
Κατά την εφηβεία μπορούν να γίνουν περισσότερες, προληπτικές εξετάσεις, εάν ο παιδίατρος το κρίνει αναγκαίο, σύμφωνα με το κληρονομικό ιστορικό. Τέτοιες εξετάσεις μπορεί να είναι ο έλεγχος της βιταμίνης D, του θυρεοειδούς, των λιπιδίων κλπ. Επίσης στην ηλικία αυτή, κατά την κλινική εξέταση του νέου, ενδέχεται να ελεγχθούν αναπτυξιακά θέματα, όπως είναι για παράδειγμα η σκολίωση, η κύφωση, η πρόωρη ήβη κλπ και να ακολουθήσει ο απαραίτητος εργαστηριακός έλεγχος για αποκλεισμό ή επιβεβαίωση και θεραπεία

Τι είναι τα εμβόλια;
Ένα εμβόλιο είναι ένα βιολογικό παρασκεύασμα που χρησιμοποιείται για την παροχή ή τη βελτίωση της ανοσίας του οργανισμού έναντι μιας συγκεκριμένης ασθένειας. Με τον εμβολιασμό στον ανθρώπινο οργανισμό εξασθενημένων ή νεκρών μκροοργανισμών, ή άλλων αντιγόνων από αυτούς τους μικροοργανισμούς που προκαλούν συγκεκριμένες ασθένειες, διεγείρεται η παραγωγή αντισωμάτων. Όταν το ανοσοποιητικό σύστημα συναντήσει τον μικροοργανισμό που προκαλεί την αντίστοιχη ασθένεια, τότε αυτό είναι σε θέση να τον αναγνωρίσει και να αποτρέψει την ασθένεια αντιδρώντας γρήγορα και αποτελεσματικά.
Τα χαρακτηριστικά των εμβολίων είναι η ασφάλεια τους, η μακρόχρονη προστασία, και η πρακτικότητα στην εφαρμογή τους.

Ποια εμβόλια πρέπει να έχουν κάνει τα παιδιά πριν το σχολείο;
Σύμφωνα με τον κ. Σπ. Κομιώτη, παιδίατρο, «Τα παιδιά κάθε ηλικίας καλό είναι να έχουν κάνει όλα τα εμβόλια που προβλέπονται από το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών του Υπουργείου Υγείας. Επιπλέον για τις ομάδες υψηλού κινδύνου επιβάλλεται να γίνεται το αντιγριπικό εμβόλιο».
Οι γονείς οφείλουν να συνεργάζονται με τον παιδίατρό τους για την τήρηση του εμβολιαστικού σχήματος, προκειμένου όχι μόνο να προστατεύουν τα δικά τους παιδιά αλλά και τα υπόλοιπα. Ο σωστός εμβολιασμός αναμφίβολα είναι ασπίδα προστασίας για την υγεία των παιδιών και αποτελεί το μοναδικό μέσο αποφυγής των δυσάρεστων συνεπειών σοβαρών νοσημάτων, όπως π.χ. η μηνιγγίτιδα, η ιλαρά, ο τέτανος, η διθφερίτιδα, η πολιομυελίτιδα κ.α.
Αν δεν εμβολιάσουμε τα παιδία μας, τότε είναι 100% εκτεθειμένα στα πολύ σοβαρά αυτά νοσήματα, που τα εμβόλια προλαμβάνουν.
Ας σημειώσουμε ότι:
•σώζουν παιδικές ζωές και μειώνουν τις ασθένειες τους.
•προλαμβάνουν παιδικές ασθένειες που μπορεί να προκαλέσουν μόνιμη αναπηρία ή ακόμη και θάνατο.
•είναι ασφαλή, ενώ για πολλές από τις ασθένειες που προλαμβάνουν δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία.
•Οι σοβαρές παρενέργειες συμβαίνουν πολύ σπάνια, λιγότερο από μία στα εκατομμύρια δόσεις εμβολίων. Αν συμβούν, μπορούν να θεραπευτούν γρήγορα και αποτελεσματικά.
Τα εμβόλια προστατεύουν όλους μας:
•Άμεσα: προστατεύουν το μωρό ή το παιδί που εμβολιάζεται
•Έμμεσα: προστατεύουν άλλα μωρά, παιδιά και ενήλικες που είναι ευάλωτοι σε ασθένειες, π.χ. οι ηλικιωμένοι ή όσοι έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό.
•Τα εμβόλια διατηρούν τα παιδιά , αλλά και τους γύρω τους πιο υγιείς.

ΑΝΤΙΕΜΒΟΛΙΑΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ
Παρά τις επιστημονικές επιβεβαιώσεις ότι τα εμβόλια είναι πλέον ακίνδυνα υπάρχουν γονείς που ανθίστανται στον εμβολιασμό. Η επιφυλακτικότητά τους όμως δε βρίσκει και τα ανάλογα επιστημονικά ερείσματα.
Σίγουρα δεν πρέπει να υποβαθμίζεται η σημαντικότητα των εμβολίων ρισκάροντας έτσι ζωές αθώων παιδιών. Τα εμβόλια είναι απαραίτητα. Η παράλειψη ή ακόμα και η καθυστέρησή τους τα αφήνει εκτεθειμένα απέναντι στα μικρόβια και στην ασθένεια που αυτά προκαλούν.
Αν παρόλα αυτά οι γονείς ή κηδεμόνες λάβουν την απόφαση και συνάμα τη βαριά ευθύνη για τον μη εμβολιασμό των παιδιών, καλό θα ήταν να γνωρίζουν ότι, δεν θέτουν μόνο το δικό τους παιδί σε κίνδυνο, αλλά και τα υπόλοιπα, με τα οποία αυτό συναναστρέφεται. Όπως μας δήλωσε και ο κ. Σπ. Κομιώτης «Τα εμβόλια πρέπει να γίνονται, γιατί χρόνια τώρα έχουν σώσει πολύ κόσμο. Αν σε μια τάξη είναι 1-2 παιδιά που δεν έχουν εμβολιαστεί, ίσως το πρόβλημα δεν είναι μεγάλο. Αυτό που μας ανησυχεί όμως κατά κύριο λόγο από ανθρώπους που δεν έχουν εμβολιαστεί είναι η επανεμφάνιση νοσημάτων, οι οποίες έχουν πλέον εξαλειφθεί. Τα ανεμβολίαστα παιδιά είναι ευάλωτά σε ασθένειες, οι οποίες μάλιστα είναι και μεταδοτικές».

«Όχι Σχολείο Χωρίς εμβόλιο» δηλώνει η ιταλική κυβέρνηση
Μόνο όσα παιδιά είναι πλήρως εμβολιασμένα θα μπορούν πλέον να πηγαίνουν σχολείο στην Ιταλία, σύμφωνα με νέα νομοθεσία. Ο εμβολιασμός θα αποδεικνύεται με την προσκόμιση σχετικών εγγράφων. Σε αντίθετη περίπτωση κινδυνεύουν ακόμα και με πρόστιμο έως 500 ευρώ, προκειμένου να παρακολουθήσουν κανονικά τα μαθήματα.
Σχετικά με τους παιδικούς σταθμούς, αν τα παιδία δεν είναι εμβολιασμένα, οι υπεύθυνοι έχουν δικαίωμα να μην τα δεχτούν στην τάξη. Σύμφωνος με τον κείμενο νόμο δήλωσε και ο παιδίατρος, δεδομένου ότι είναι ξεκάθαρο πως τα εμβόλια μόνο καλό μπορούν να κάνουν και η επιστημονική κοινότητα φαίνεται να συμφωνεί.

photo: flash-tv.grΤελευταία άρθρα