Αυτοψία της «ΗΜΕΡΑΣ» στο πλάτωμα του Ναυαγίου | Αλαλούμ και αναρχία

Λίγα 24ωρα μετά τη σύσκεψη που συγκάλεσε ο Δήμαρχος Νικήτας Αρετάκης για τη λήψη μέτρων ασφάλειας στο πλάτωμα του Ναυαγίου, η «ΗΜΕΡΑ» έκανε αυτοψία στην περιοχή, προκειμένου να αποτυπώσει τις συνθήκες που επικρατούν αυτές τις μέρες στο νούμερο ένα αξιοθέατο του νησιού και να δημοσιοποιήσει τις απόψεις των κατοίκων και των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Αυτό που μας μετέφεραν είναι ότι χρειάζεται άμεσα να γίνει άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας στο δρόμο που οδηγεί στο πλάτωμα και να ληφθούν μία σειρά από μέτρα για την ασφάλεια των επισκεπτών. Μάλιστα επικροτούν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η νέα δημοτική αρχή, θέτοντας στο ξεκίνημα της θητείας της ως προτεραιότητα το Ναυάγιο.
Υπενθυμίζουμε ότι η πρόταση του Δήμαρχου, ο οποίος στην πρόσφατη σύσκεψη θέλησε να ακούσει τις απόψεις όλων των τοπικών αρχών και υπηρεσιών, περιλαμβάνει τοποθέτηση φυλάκων και ενημέρωση των επισκεπτών – καθώς δεν έχουν επίγνωση του κινδύνου – οριοθέτηση χώρου στάθμευσης και μεταφορά των τουριστών με λεωφορείο στο πλάτωμα, απαγόρευση πρόσβασης στο σημείο όπου βρίσκεται η σημαία και τοποθέτηση τουαλετών και παγκακιών.
Όπως μας μεταφέρουν οι κάτοικοι και οι επιχειρηματίες οι συνθήκες που επικρατούν στο πλάτωμα χειροτερεύουν, ενώ την ίδια στιγμή η επισκεψιμότητα αυξάνεται. Ήδη έχουν απομακρυνθεί οι πινακίδες απαγόρευσης της κυκλοφορίας από τον δρόμο που ξεκινά πλησίον της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Κρημνών και καταλήγει στο πλάτωμα της θέας του Ναυαγίου. Ωστόσο, τα λεωφορεία σταματούν σε εκείνο το σημείο και οι επισκέπτες συνεχίζουν πεζοί. Την ίδια στιγμή όμως, ΙΧ και δίκυκλα συνεχίζουν κανονικά την πορεία τους προς το πλάτωμα. Να σημειωθεί ότι από το σημείο στο οποίο είχαν τοποθετεί οι πινακίδες μέχρι και το πλάτωμα, οι τουρίστες διανύουν πεζοί απόσταση 2-2,5 χιλιομέτρων.
Ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Βολιμών, Νίκος Θεοδόσης δηλώνει: «Οι επισκέπτες αυξάνονται και τα προβλήματα διογκώνονται. Το μόνο που έχουμε καταφέρει είναι να ταλαιπωρούμε τον κόσμο που έρχεται από την άλλη άκρη της γης για να δει το Ναυάγιο. Είχε πάρει απόφαση η προηγούμενη δημοτική αρχή να κλείσει ο δρόμος. Θεωρώ απαράδεκτο και τρελό να αποβιβάζεται εδώ ο κόσμος θα περπατάει 2-2,5 χλμ για να φτάσει, να αφήνει τα αυτοκίνητα του εδώ και να επιστρέφει μετά μέσα στη ζέστη. Υπάρχουν άλλοι τρόποι για να λυθεί το πρόβλημα, όπως πχ να γίνει διαπλάτυνση του δρόμου, ώστε να γίνει δύο κατευθύνσεων και να δημιουργηθεί ένα τεράστιο πάρκινγκ όπου θα μπορεί να φιλοξενεί 500 ΙΧ. Επίσης, θα πρέπει να τοποθετηθούν δύο φύλακες σε περίπτωση για να ενημερώνουν και να κατευθύνουν τους επισκέπτες και να υπάρχει κάποιο αντίτιμο, προκειμένου η περιοχή να λάμπει από καθαριότητα. Η περιοχή ανήκει στο τοπικό διαμέρισμα Βολιμών και τον πρώτο λόγο θα έπρεπε να έχουν οι κάτοικοι του χωριού μου. Το πιο βασικό για μας είναι ότι ο κόσμος που προσπαθεί να φτάσει στην περιοχή και ταλαιπωρείται, θα πρέπει να νιώθει ασφαλής. Το ιδιοκτησιακό είναι το τελευταίο που μας ενδιαφέρει… Αφού το Δασαρχείο ενδιαφέρεται τόσο πολύ, ας βάλει δύο μπουλντόζες να ανοίξει το δρόμο για να γίνει διπλής κατεύθυνσης και να κάνει και ένα τεράστιο παρκινγκ στην περιοχή να απεγκλωβιστεί ο κόσμος… Πράξεις δεν βλέπω! Είμαι βέβαιος ότι με το νέο Δήμαρχο και με τη θέληση που έχει δείξει ήδη από την πρώτη μέρα, θα μπουν τα πράγματα σε μία τάξη».

Σοφία Σιοκόλη – Αντιπρόεδρος Τ.Κ. Βολιμών
«Δεν συμφωνώ με τη σήμανση που τοποθετήθηκε μετά την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Εδώ έρχονται πάρα πολλοί άνθρωποι, από διάφορες χώρες, για να δουν το αξιοθέατο και είναι κρίμα να ταλαιπωρούνται έτσι, να κατεβαίνουν πεζοί, με μικρά παιδιά με καροτσάκια μέσα στον ήλιο… Θεωρώ ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα ασφαλείας, όπως πχ περίφραξη και διαπλάτυνση του δρόμου, ώστε σε περίπτωση πυρκαγιάς να υπάρχει τρόπος διαφυγής».

Παναγιώτης Μαρίνος– Οδηγός τουριστικού λεωφορείου
«Πρέπει να φτιαχτεί ο δρόμος, να επιτραπεί και πάλι η πρόσβαση, γιατί οι άνθρωποι έρχονται για να δουν το Ναυάγιο . Πάρα πολλοί έρχονται στη Ζάκυνθο μόνο και μόνο γι’ αυτό, επομένως πρέπει να τους δίνεται η δυνατότητα να βγάλουν μία φωτογραφία και να απολαύσουν τη θέα. Κάθε φωτογραφία τους είναι διαφήμιση για όλο το νησί, όχι μόνο για την περιοχή εδώ. Εγώ δεν μπορώ να δικαιολογήσω στους επιβάτες το γεγονός ότι συνεχίζουν την πορεία τους τα ΙΧ και τα δίκυκλα και όχι τα λεωφορεία. Όπως κατέβαιναν τόσα χρόνια τα λεωφορεία, χωρίς να έχει γίνει ποτέ κάποιο ατύχημα, έτσι θα μπορούσαμε και φέτος. Πρέπει όμως να φτιαχτεί ο χώρος, ώστε να είναι ασφαλής για τους πεζούς, για τα ΙΧ και για τα λεωφορεία».

Σπύρος Παναγόπουλος – Ιδιοκτήτης πάγκου με τοπικά προϊόντα
«Χρειάζεται περίφραξη και απαιτείται μέριμνα για την καθαριότητα του χώρου. Είναι αυξημένη η επισκεψιμότητα φέτος. Πρέπει να γίνει άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας, γιατί ο κόσμος έρχεται εδώ για να δει το Ναυάγιο. Δεν πρέπει να ταλαιπωρείται».

Δημήτρης Θεοδόσης– Ιδιοκτήτης σκαφών – Καπετάνιος
«Πιστεύω ότι το πλάτωμα πρέπει να είναι προσβάσιμο για όλους τους επισκέπτες, γιατί το Ναυάγιο είναι το νούμερο ένα αξιοθέατο του νησιού μας. ‘Όμως αυτό που γίνεται τώρα είναι άθλιο και θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των επισκεπτών. Ελπίζουμε ο νέος δήμαρχος, στον οποίο βασιζόμαστε, να προβεί σε ενέργειες για την ασφάλεια των επισκεπτών και την αξιοποίηση του χώρου. Δεν ενδιαφέρει τους κατοίκους, τους επιχειρηματίες και τους επισκέπτες ποιος έχει δικαιώματα (ιδιοκτησιακό). Το πλάτωμα πρέπει να παραμείνει ανοιχτό για όλους, όπως και η παραλία. Στην παραλία πρέπει να υπάρχει οργάνωση (ναυαγοσώστες, τουαλέτες, φύλακες), ώστε ο κόσμος να μην παραβαίνει τα μέτρα ασφαλείας και να πηγαίνει στους γκρεμούς. Αυτό θέλουμε από τον νέο Δήμαρχο. Πιστεύουμε ότι κάτι θα αλλάξει και θα μπουν κάποια πράγματα σε σειρά, γιατί από το Ναυάγιο ζει το νησί μας. Πρέπει να δείξουμε σεβασμό στους τουρίστες, οι οποίοι μας δίνουν τα χρήματά τους».Τελευταία άρθρα